Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.02.2023 15:29

Телемедицина в Європі та США: як працює, які плюси та мінуси

Будь-які зміни часто викликають подив та невдоволення, особливо якщо це стосується медицини.

І навіть якщо більшість з них покликані значно спростити доступ пацієнта до лікування, деякі люди продовжують опиратися змінам та надавати перевагу традиційним методам отримання медичної допомоги. Нові технології та медичні інновації вже давно стали звичним явищем у європейській практиці. Однією з них є телемедицина - зручна альтернатива традиційному лікуванню, що набула неабиякого поширення в інших країнах, адже вона забезпечує економію часу, грошей та усуває інші проблеми на шляху до піклування про власне здоровʼя.  

Чому ж телемедицина настільки популярна в Європі та США? Які її плюси та мінуси? Та на якому етапі знаходиться телемедицина в Україні? Про все це я розповім вам у своїй статті.

Що вплинуло на поширення телемедицини?

COVID-19 призвів до безпрецедентних проблем для системи охорони здоров’я в усьому світі. Навантаження на медичних працівників і ризик передачі вірусу ускладнили продовження надання медичних послуг особисто. Пацієнти, лікарі, страхові компанії та роботодавці в Європі та США почали звертатися до телемедицини. Стартапи в галузі цифрової медицини, які є провідними новаторами в телемедицині, зіткнулися зі значним зростанням попиту. За словами засновників, кількість онлайн-консультацій на їхніх платформах зросла до 10 разів, а глобальне фінансування венчурного капіталу для телемедичних компаній зросло більш ніж утричі у 2020 році. І уже зараз, за словами телемедичних підприємців, 70-80% медичних запитів пацієнтів можна вирішити за допомогою телемедичних платформ. У Сполучених Штатах 76% лікарень зв'язуються із пацієнтами за допомогою тієї чи іншої форми телемедицини, і майже половина американських лікарів зараз повідомляють про лікування пацієнтів за допомогою телемедицини. 

Телемедицина насправді не нова річ у європейській практиці, лікарі десятиліттями пропонують консультації по телефону, та вже довгий час виписують електронні рецепти на рецептурні та антибактеріальні препарати в онлайн-режимі. Але ера COVID-19 вивела телемедицину на передній план в системі охорони здоров’я, де вона продовжує утримувати свою позицію. В Україні ж телемедицина тільки починає розвиватися, на що також вплинула велика кількість факторів, таких як пандемія COVID-19, повномасштабна війна та нові закони. До прикладу, лише нещодавно в Україні було впроваджено заборону на відпуск антибіотиків без електронного рецепта та планується її розширення на всі групи рецептурних препаратів,  що є далеко не новою практикою в ЄС.

Як працює телемедицина в Європі та США?

Постачальники медичних послуг в Європі та США пропонують дистанційне лікування ще з 1950-х років, коли телемедицина вперше з’явилася на стаціонарних телефонах. З розвитком технологій вона стала пропонувати різноманітні послуги: онлайн-портали, відеопрограмне забезпечення для віддалених візитів та інші програми.

Зараз метою телемедицини є комфортний і справедливий доступ до медичної допомоги з дому чи будь-де, без потреби відвідування поліклініки чи лікарні. Телемедицина з’єднує пацієнтів із лікарями  за допомогою технологій. Це може бути проста телефонна консультація, доступ до онлайн-порталу пацієнтів або відвідування віртуальних прийомів через онлайн-платформу відео, як-от Skype, FaceTime або Zoom. Якщо ви задоволені консультацією по телефону, вам потрібен лише телефон. Якщо ви віддаєте перевагу особистій консультації, вам знадобиться смартфон, планшет або комп’ютер із вебкамерою. Завдяки телемедицині ви можете в режимі реального часу говорити з медичним працівником про симптоми, медичні проблеми тощо. Ви можете використовувати відео, онлайн-портали та електронну пошту, щоб отримати діагноз і дізнатися про варіанти лікування. Ви також можете отримати рецепт в електронному вигляді. За необхідності лікарі можуть навіть дистанційно контролювати показання медичних пристроїв, щоб стежити за вашим станом. 

Існує три типи телемедицини: 

1) Портали для пацієнтів — це платформи для передачі та обміну медичними даними з лікарем. Можливість отримати електронний рецепт на ліки, діагноз та рекомендації, надати історію лікування, результати тестів та інші повідомлення онлайн.

2) Інтерактивна медицина або “жива телемедицина” - це спілкування з лікарем в реальному часі, за допомогою текстового, аудіо або відео чату.

3) Віддалений моніторинг пацієнтів - це контроль життєво важливих показників здоровʼя. Використовуючи мобільне медичне обладнання, ви можете збирати та передавати лікарю такі дані, як, наприклад, артеріальний тиск і рівень цукру в крові.

За статистикою, найбільшою популярністю користуються такі види телемедицини:

- 80% - живий текстовий чат (тривалість 3-15 хвилин).

- 15% - асинхронний чат - консультація не в реальному часі, а коли зручно лікарю/пацієнту (тривалість 1-24 години).

- 5% - живий аудіо/відео чат.

А що ж з телемедициною в Україні?

В Україні телемедицина працює за схожими принципами. Наприклад, у нас в Doc.ua, для того, щоб отримати онлайн-консультацію з лікарем потрібно просто залишити заявку на сайті або у мобільному додатку, самостійно обрати лікаря, а також зручний для вас час та формат спілкування (чат, аудіо або відео). До початку консультації ви отримаєте нагадування в месенджері та запрошення на підключення до консультації. Також під час або після консультації ви можете ділитися файлами або фото з додатковою інформацією для лікаря в чаті. 

При переході української медичної системи до сучасних європейських стандартів та контролю за призначенням медичних препаратів (нормативно правовий акт про продаж антибіотиків виключно по електронному рецепту), ми створили рішення, що покликане позбавити пацієнта будь-яких складностей: чи то обовʼязкового візиту до поліклініки або лікарні, чи то пошук потрібних ліків в аптеках, при цьому не відмовляючись від попередньої консультації лікаря. Ми сфокусувалися на наданні телемедичних консультацій, як на альтернативі: онлайн-консультації між пацієнтом та лікарем, виписка рецепта онлайн, та навіть замовлення та доставлення ліків з аптеки.

Плюси та мінуси телемедицини

Переваги телемедицини

Комфорт і зручність

Пацієнти, яким важко відвідувати особисті прийоми через напружений графік, інвалідність або відсутність транспорту, все одно можуть отримати якісну медичну допомогу вдома. Попередні бар’єри, такі як далека відстань, догляд за дітьми, а також робота, усуваються завдяки варіантам телемедицини.

Дистанційний моніторинг стану здоров’я також приносить користь людям із хронічними захворюваннями. Лікарі мають доступ до важливої ​​інформації про стан здоров’я пацієнта, щоб відстежувати прогрес і приймати обґрунтовані рішення, без потреби в постійних поїздках до лікарні.

Доступність

Телемедицина поєднує пацієнтів із життєво важливими медичними послугами за допомогою відеоконференцій, віддаленого моніторингу, електронних консультацій та бездротового зв'язку. Розширюючи доступ до лікарів та фахівців, телемедицина допомагає забезпечити отримання пацієнтами потрібної допомоги у потрібному місці та у потрібний час. Це стосується як потреби в негайній консультації з лікарем з приводу неочікуваного погіршення стану здоровʼя, так і ситуацій, коли вам потрібні ті самі (уже давно призначені) ліки, але ви не маєте рецепту та вам уже відмовили в продажі в аптеці. 

Економія часу 

Для того, щоб отримати консультацію лікаря вам не потрібно витрачати час на дорогу до клініки, на очікування в довгих чергах, на заповнення різних паперових карток, очікування поки лікар випише той самий рецепт в електронній системі та ви отримаєте повідомлення на телефон, просто сидячи в кабінеті разом з лікарем. Ви можете відвідати свого лікаря, не встаючи з ліжка, або навіть не беручи лікарняний від роботи.

Економія грошей 

Телемедицина також може бути економічно ефективнішою, ніж особисте лікування. Зазвичай ціна телемедичної консультації з тим самим лікарем у половину дешевша за очний прийом. Крім того, велика кількість медичних платформ ще від початку війни пропонують гарячі лінії та ресурси чату, щоб поговорити з лікарями безплатно або за невелику плату. Ми в Doc.ua також долучалися до такої ініціативи та створювали чат-бот медичної підтримки в телеграм, який пропонував безоплатні консультації з реальними лікарями. 

Недоліки телемедицини

Онлайн-консультація не може повністю замінити очну консультацію

Іноді потрібні особисті візити. Деякі обстеження вимагають фізичного дотику, наприклад, коли лікарям потрібно провести обстеження, щоб зробити пальпацію. Також телемедицина не може допомогти при невідкладних станах здоровʼя, такий як інфаркт або інсульт. 

Відсутність базових технічних знань

Це в основному стосується літніх пацієнтів, які не мають базового рівня технічної підготовленості, належне обладнання або стабільне з’єднання Wi-Fi, що може стати перешкодою для телемедичної допомоги. Проте, у багатьох випадках член сім’ї або опікун може прийти на допомогу. 

Люди не готові до змін

Деякі люди досі скептично налаштовані до деяких змін, навіть тих, які навпаки покликані полегшити їх життя. Деякі сумніваються у “справжності” онлайн-лікарів, які проводять консультації з дому, у звичайному одязі, замість білого халата. Деякі досі вважають що створення зручних інструментів, як, наприклад, для отримання електронного рецепта на антибіотики, - це заклик до самолікування, а не навпаки можливість привчити людей завжди звертатися до лікаря та не відкладати попередню консультацію, завдяки її зручності. 

Галузь телемедицини швидко та невпинно розвивається, і віртуальні візити тільки набирають свою прихильність серед пацієнтів. Попри невелику кількість мінусів, телемедицина має велику кількість переваг, які усувають безліч складностей на шляху до здоровʼя. Зважаючи на європейську практику, український медичний ринок має великі перспективи розвитку та впровадження сучасних технологій задля створення ще більшої кількості зручних інструментів та розширенням каналів взаємодії з пацієнтом. Усе це покликано зробити медицину зручною та доступною для будь-якого сучасного пацієнта, а консультації з лікарями - буденною практикою для кожного, замість пошуку симптомів у гуглі та самолікування. Не шукайте шляхів уникнення візиту до лікаря, шукайте зручні можливості отримання кваліфікованої консультації та залишайтеся здоровими!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]