Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.09.2023 11:52

Розвивайся або помри – як працює Facebook в Кремнієвій Долині

Заступниця голови фракції "Слуга Народу" у Верховній Раді, заступниця голови Комітету ВРУ з питань антикорупційної політики

І чому робить все, щоб працівники відчували, ніби досі працюють в стартапі, а не в дорогій компанії

#СтенфордськіЗаписки-4

Поки складаю докупи думки про об'єднання інноваційного сектору в Україні, поділюсь з вами ще одним своїм інсайтом з Кремнієвої Долини. Він про компанію Facebook (з 2021 META).

Мені пощастило погуляти по головному офісу цієї компанії в місті Менло Парк поруч зі Стенфордом разом з Олександром Максимцем – українцем, який більше 7 років працює в Meta.

Говорити про те, що це компанія-гігант зайве. Але ми все одно мало уявляємо собі ці масштаби. Ось лише деякі цифри. Минулого року Meta оцінювали в 608 млрд дол (!). На неї працює більше 45 тис. працівників по всьому світу, 11 тис. з яких – в Кремнієвій Долині. Головний офіс компанії тут складається з 30 будівель, а загальна площа території під ним – 100 гектарів.

Тим не менше, компанія живе і працює по філософії "розвивайся або помри". І робить все, щоб працівники відчували ніби досі працюють в стартапі, а не в дорогій компанії, де можна не напружуватись. Собі й світу Meta нагадує це у досить символічний спосіб.

На фото – лицьовий і зворотний бік вивіски Meta в Менло Парку. Meta викупила першу частину свого нинішнього головного офісу у колись успішної компанії Sun Microsystem, яким успіх так запаморочив голову, що вони перестали розвиватись і після 30 років на ринку зазнали фінансового краху, масового скорочення робітників й зрештою були поглинені Oracle, а свій офіс були змушені продати.

Купивши приміщення, Meta багато чого змінила. Але вивіску попередників залишила. Перевернувши її задом наперед і намалювавши своє лого з іншого боку. Тепер кожен відвідувач Meta може зазирнути за тильну сторону вивіски і побачити поіржавілий знак Sun Microsystem – як нагадування, що компанії та команди, які не розвиваються, якими б "королями гори" вони б не були свого часу, помирають.

Цю філософію Meta продовжує у корпоративній культурі, а внутрішній слоган кампанії для працівників звучить так: "this journey is 1% complete" (ця подорож завершена на 1%). Теж нагадування – розвивайся або помри.

Моралі не буде. Нехай її кожен для себе зробить сам.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]