Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.09.2023 18:11

Ракети Taurus – чи буде рух уперед?

Заступниця голови фракції "Слуга Народу" у Верховній Раді, заступниця голови Комітету ВРУ з питань антикорупційної політики

Німеччина часто говорить про небажання бути першою в поставках нових видів озброєння. Але наразі її вже випередили дві інших європейських країни.

Сьогодні у Києві – важливі гості, приймаємо велику делегацію з Німеччини на чолі з депутаткою Бундестагу від правлячих соціал-демократів Даніелою де Ріддер. Обговорили ключові аспекти співпраці між нашими країнами: військову допомогу, економічну співпрацю, а також політичний та санкційний тиск на росію.

Ключовим питанням, звичайно, є поставка далекобійних ракет #Taurus. Німеччина часто говорить про небажання бути першою в поставках нових видів озброєння. Так було під час переговорів щодо летальної зброї, а потім навколо танкової коаліції по #Leopard. Хоча після того, як рішення ухвалюються Німеччина рухається дуже впевнено і надає багато допомоги – за рік Німеччина стала лідером ЄС за кількістю наданої військової допомоги.

Втім у питанні далекобійних ракет поки бачимо вже знайому нам нерішучість. Тут є одразу кілька аргументів "за": по-перше, Німеччина вже не буде першою. Британія та Франція вже передали нам далекобійні ракети. По-друге, чим швидше ми отримаємо далекобійні ракети, тим швидшим і безпечнішим для українських захисників стане контрнаступ, за яким уважно спостерігають і коментують наші західні союзники.

Ще з цікавого проговорили важливість підтримки Німеччиною початку переговорів про вступ України в ЄС. Наразі ми очікуємо, що переговори можуть стартувати вже в грудні цього року. Наголосила, що з боку будь-якого німецького політика або політичної сили буде жахливою помилкою блокувати або відтерміновувати запуск переговорного процесу. Одного разу Німеччина вже допустила схожу помилку в 2008 році, разом з Францією заблокувавши надання Україні ПДЧ щодо НАТО. Наслідки бачимо. Німецькі колеги задумались.

Ну і нарешті закинула їм "на подумати" потребу змінити "гаранта" зернового коридору. росія не заслуговує на довіру і регулярно порушує всі домовленності. Тож гарантом зернового має бути партнер, якому можна довіряти і який має реальну спроможність забезпечити безпеку – наприклад, військові кораблі НАТО. Поки це може звучати як фантастика. Але й німецькі танки для України ще рік назад були нереалістичними, а сьогодні вони допомагають нам відвойовувати наші міста на полі бою.

Ми всі дуже хочемо закінчити цю війну. Українською перемогою, звичайно. І рішучі кроки з обох сторін можуть зробити ці прагнення реальністю.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]