Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.08.2020 13:42

Чиї порушення побачив АМКУ під час зростання цін у розпал епідемії

Керівник напрямку адвокатування комунікаційної платформи "Ліга антитрасту"

Спробуємо розібратись – чи варто згадувати АМКУ в першу чергу при будь-яких підвищеннях цін.

Як свідчить інформаційний дайджест Комітету про його діяльність у першому півріччі 2020 року, від початку карантину АМКУ зробив ставку на попередження недобросовісної поведінки виробників лікарських засобів та телерадіоорганізацій, що їх рекламують. В поле зору органів АМКУ потрапили також ринки роздрібної торгівлі продуктами харчування.

При цьому органами Комітету було обрано надання рекомендацій – найлегший та швидкий засіб реагування, який є найменш шкідливим для потенційного порушника.

У дайджесті повідомляється лише про одну справу про порушення, розпочату проти ТОВ «БаДМ», яке підвищило відпускні ціни на медичні маски. Як зазначається, товариство має структурні ознаки монопольного утворення на загальнодержавному ринку постачання оптових партій лікарських засобів у широкоасортиментному наборі. І у період пандемії використало своє становище для отримання надприбутків від продажу медичних масок, що користувались великим попитом. У випадку доведення зловживання монопольним становищем у вигляді встановлення таких цін реалізації товару, які неможливо було б встановити за умов існування значної конкуренції на ринку, товариству загрожує штраф до 10 % доходу від реалізації продукції за останній звітний рік, що передує року накладення штрафу.

На ринках роздрібної торгівлі продуктами харчування, ціни на які в період епідемії також стрімко зростали, АМКУ запровадив щоденний моніторинг цін, в межах якого територіальними відділеннями надавались рекомендації щодо необхідності дотримання законодавства. Комітет вважає що таким чином вдалось стримати різке зростання вартості продуктів харчування.

Привертає увагу те, що узагальнена інформація АМКУ про роботу за півріччя не містить посилання на справу проти оптових постачальників продуктів харчування та найбільших мереж продовольчих магазинів Києва, яку Київське обласне відділення відкрило 26 березня. Як і не повідомляється про відкриту цим же відділенням 30 березня справу проти виробників, постачальників та аптечних мереж Києва та області через значне подорожчання медичних масок.

Сподіваємось, що результати розслідувань, принаймні  у цих справах будуть оприлюднені та відомі громадськості.

Адже вжиття з боку органів Комітету більш жорстких заходів в періоди, коли ринок користується ситуацією для отримання надприбутків, могло би попередити від вчинення таких дій у майбутньому, в періоди надзвичайних ситуацій і не лише на ринках, що знаходяться у фокусі уваги контролюючого органу.

З іншого боку проведення досліджень ринків продовольчих товарів, медичних товарів та розслідування у справах з обов’язковим оприлюдненням результатів і розгорнутої інформації про учасників ринків, чинники що впливають на формування ціни тощо дасть змогу зрозуміти, чи АМКУ завжди тримає руку на пульсі конкуренції та окреслити межі тих питань і дій у цінових коливаннях, стосовно яких він може вживати заходи відповідно до своєї компетенції.

Зростання попиту на окремі групи товарів на початку оголошеного карантину було сприйнято комерційними структурами способом отримання додаткової «наживи» та надприбутків. Звісно не можна відкидати і можливу наявність об’єктивних ринкових  факторів, які спричинили зростання цін, наприклад таких як дефіцит товарів.

Відповідь на питання чиї дії з ланцюжка виробник – постачальник – реалізатор спричинили різке зростання цін - міг би дати АМКУ. Комітет вже не перший рік повідомляє про втручання у такі процесі на ринках різних груп товарів. Однак, результати вивчення ринків, як і відповіді на питання хто винен, які причини та яке покарання досі не відомі.

Саме відкритість АМКУ у результатах роботи в цінових порушеннях, а також його узагальнення в цій сфері, можуть відвести приціл уваги від АМКУ, як першого, а іноді єдиного органу, який «бореться» з завищеними цінами.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]