Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.05.2015 10:23

Укрпошті потрібна Програма інноваційного розвитку

Народний депутат України VII, VIII скликань

Стратегія розвитку Укрпошти не може бути реалізована без виконання Програми інноваційного розвитку підприємства. Метою такої програми має бути модернізація та технологічний розвиток Укрпошти, що сприятимуть істотному поліпшенню ключових показників ефективн

Стратегія розвитку Укрпошти не може бути реалізована без виконання Програми інноваційного розвитку підприємства. Метою такої програми має бути модернізація та технологічний розвиток Укрпошти, що сприятимуть істотному поліпшенню ключових показників ефективності діяльності підприємства.

У цьому документі мають бути проаналізовані варіанти розвитку Укрпошти та визначено інноваційний сценарій розвитку підприємства, деталізований за напрямами та проектами.

Також Програма має передбачати розв’язання таких важливих для Стратегії розвитку Укрпошти завдань:

·        -  створення цілісної системи ефективного управління інноваційними проектами;

·       -   регламентація процесів модернізації та технологічного розвитку підприємства;

·         визначення комплексу заходів, спрямованих на розробку й упровадження нових технологій поштового зв’язку, інноваційних продуктів і послуг у сфері інформаційних комунікацій, виробництва та логістики, відповідних світовому рівню;

·      -    розробка плану фінансування інноваційного розвитку підприємства;

·     -   модернізація технологічної інфраструктури підприємства для забезпечення його участі в упровадженні електронного урядування.

Програма інноваційного розвитку має включати в себе план заходів із інноваційного розвитку, точки контролю і ключові показники ефективності. У ній мають бути визначені заходи щодо освоєння нових технологій (зокрема з підвищення енергоефективності, системи контролю якості), заходи з підготовки та впровадження інноваційних продуктів та бізнес-процесів.

Також Програма має передбачати підвищення екологічності й економічності виробництва шляхом заміни застарілих транспортних одиниць на сучасні, які відповідають усім екологічним нормам і скорочують транспортні витрати. На етапі підготовки Програми інноваційного розвитку необхідно провести технологічний аудит Укрпошти, розробити та прийняти Програму енергозбереження та підвищення енергоефективності підприємства.

У процесі виконання Програма потребуватиме періодичної актуалізації для врахування зовнішніх умов, що змінюються. Для цього потрібно передбачити моніторинг реалізації Програми, який включатиме аналіз виконаних за минулий період завдань, аналіз змін зовнішніх чинників і вимог, уточнення галузевих трендів, прогнози розвитку поштового ринку.

Стосовно інноваційного розвитку Укрпошти важливо зазначити, що в Україні немає єдиної науково-технічної політики, спрямованої на зростання якості та доступності послуг поштового зв’язку. Також відсутня належна підтримка національного оператора поштового зв’язку з боку держави. УДППЗ «Укрпошта» не згадується в Законах України «Про Національну програму інформатизації» та «Про Основні засади розвитку інформаційного суспільства в Україні на 2007 – 2015 роки». Державне підприємство не згадується у Стратегії розвитку інформаційного суспільства в Україні, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 15 травня 2013 р.

Нині державна пошта, яка виконує важливу соціальну місію й надає доступні послуги поштового зв’язку на всій території країни, переживає переломний момент і як ніколи потребує державної підтримки свого інноваційного розвитку. Зростаюче соціальне навантаження, збільшення витрат на утримання мережі, модернізацію інфраструктури й розвиток логістики, негативні ринкові тренди, низький курс гривні, лібералізація вітчизняного ринку поштових послуг, зростання конкуренції та інші чинники ризику вимагають від підприємства якнайшвидшого впровадження інноваційних технологічних рішень. Але такі рішення потребують залучення чималих ресурсів і допомоги з боку держави.

На жаль, сьогодні в Україні не сформовані засади державної політики, спрямованої на зростання якості та доступності послуг поштового зв’язку й підтримку національного поштового оператора.  Проте депутати Верховної Ради готові підтримати будь-які пропозиції щодо забезпечення інноваційного розвитку УДППЗ «Укрпошта» і включення цього державного підприємства до національних програм розвитку інформаційного суспільства в Україні.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]