Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.01.2020 12:03

Непрацююча працездатна особа - не так страшно, як малюють

Партнер АО "Адвокатська сім’я Лисенко", член Комітету з трудового права НААУ

Основні зміни за Законопроектом №2494, що стосуються непрацюючої працездатної особи

Законопроект № 2494 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 25.11.2019 року наробив галасу на просторах Інтернету з приводу нового поняття — непрацююча працездатна особа. Яскраві заголовки статей типу «Уряд заставить безкоштовно працювати бідних» вводить людей в паніку та дає новий привід для пліток після свят.

Тож ми вирішили розвіяти міфи запровадження поняття «непрацююча працездатна особа» та проаналізувати Законопроект 2494, знайшовши в ньому позитивні зміни для населення.

1. Надається визначення та критерії непрацюючої працездатної особи.

Непрацююча працездатна особа це особа:
— яка має працездатний вік, тобто від 16 років до пенсійного віку,
— яка за станом здоровʼя здатна до активної праці, але не працює, не служить або не навчається;
— є членом малозабезпеченої сім’ї – сім’ї, яка з поважних або незалежних від неї причин має середньомісячний сукупний дохід нижчий, ніж прожитковий мінімум для сім’ї. Яка такою визнана.

Увага, не всі непрацюючі особи, підпадають під це поняття!
Ця категорія осіб буде розглядатись лише при прийнятті рішення про надання соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям, а не всім хто офіційно не працевлаштований, випускники вузів або домогосподарки.

2. Надається можливість малозабезпеченим сім’ям, де є непрацююча працездатна особа, звертатись за соціальною допомогою.

Адже наразі така допомога не надається сім’ям, де є непрацюючі працездатні особи. За проектом шанс отримати таку допомогу з’явиться, навіть якщо до складу сім’ї входить непрацююча працездатна особа, просто у меншому розмірі.

3. Буде шанс отримати одноразову фінансову допомогу.

Змінами пропонується сприяти провадженню підприємницької діяльності непрацюючій працездатній особі шляхом надання допомоги за рахунок державних коштів та рекомендацій служб зайнятості.
По суті пропонується надавати безвідсоткову поворотну фінансову допомогу або безвідсотковий кредит, що надається одноразово непрацюючій працездатній особі з числа членів малозабезпеченої сім’ї для організації підприємницької діяльності та виведення сім’ї з бідності.
Поки що не відомо в якому розмірі буде надаватись допомога та який порядок повернення, за якими критеріями будуть відбиратись «щасливчики» на її отримання, оскільки Кабмін повинен затвердити ще Порядок надання допомоги на здобуття економічної самостійності малозабезпеченої сім’ї.

4. Надання додаткових гарантій при сприянні працевлаштуванню непрацюючих працездатних осіб через служби зайнятості

Непрацюючі працездатні особи, які отримують державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям, мають додаткові гарантії щодо першочергового сприяння їх працевлаштуванню через служби зайнятості.
Це крок до співпраці між соціальними службами та службою зайнятості, яку не слід сприймати лише як джерело отримання коштів, а використовувати як платформу для пошуку роботи.

Із незрозумілих нововведень для мене є надання повноважень місцевим радам залучати непрацюючих працездатні особи до безоплатних робіт тимчасового характеру. Це спірне питання, оскільки наразі не зрозуміло за що та яким чином буде враховуватися їх праця.
Але без паніки!

По-перше, слово «можуть» не означає обов’язкове залучення на робіт.

По-друге, залучатись можуть лише особи, які отримують державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям.

На мою думку, це може бути важелем для заохочення осіб працевлаштуватись та отримувати заробітну плату, а не безкоштовно відпрацювати соцдопомогу від держави.

Також змінюється порядок прийняття рішень про виплату допомоги.
Таке рішення будуть приймати на місцях ради на підставі акту обстеження матеріально-побутових умов сім’ї. Тобто, якщо Ви хочете отримати допомогу – чекайте додому перевірку.

Введення нового поняття «непрацююча працездатна особа» – це сучасна необхідність, оскільки така категорія осіб є значною і потребує врегулюванню.

Одним із критеріїв обчислення розміру соціальної допомоги є наявність в сім’ї непрацюючої працездатної особи. Тож  визначення такої особи є позитивним, оскільки є чіткі критерії: вік, стан (не працює, не служить, не вчиться) та статус члена малозабезпеченої сім’ї.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]