Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.11.2011 09:30

Віктор Янукович: «Українська мова – найбільший духовний скарб»...???

Консультант з питань фінансів та бюджету Львівського регіонального відділення Асоціації міст України

Минулого року на День української писемності та мови чинний Президент В.Янукович привітав громадян України з нагоди Дня української писемності та мови та пообіцяв захищати рідну мову.

Минулого року на День української писемності та мови чинний Президент В.Янукович привітав громадян України з нагоди Дня української писемності та мови та пообіцяв захищати рідну мову. Зокрема у привітанні наш президент заявив, що "українська мова – душа нації, найбільший духовний скарб, переданий нам пращурами".
9 листопада 2011 року ми в Україні святкуємо - День української писемності та мови, запроваджений Президентом України Леонідом Кучмою. Та якесь не веселе виходить свято. А от в сусідів нібито все навпаки.
Зовсім недавно, 6 червня 2011 року президент Росії Дмитро Мєдвєдєв зробив крок на зміцнення своєї країни підписавши указ стосовно російської мови.«Я сьогодні підписав Указ, відповідно до якого від тепер 6 червня відзначатиметься в нашій країні в якості особливого дня - Дня російської мови ... Я всіх вітаю з цією світлою подією. Ми повинні піклуватися про нашу дорогу російську мову, причому робити це постійно».
З поточного року на федеральну цільову програму - «Російська мова» - продовжував свою доповідь пан Мєдвєдєв - на майбутнє п'ятиріччя заплановані значні кошти - 2,5 мільярда рублів (пріскіпліво запам `ятаймо цю цифру).
В свою чергу прем`єр-міністер цієї ж держави Володимир Путін висловився наступним чином: «Мова це духовна, культурна, історична спадщина - це те, що визначає національну ідентичність, скріплює народ, суспільство, а значить, і всю країну. Так можна сказати й більше: багато в чому є основою державного суверенітету».
А ще колись Путин про країни СНД сказав таке: «якщо ми втратимо російську мову на пострадянському просторі, то ми втратимо і ці держави», і висловив досить цікаву думку що «в основі ідеології повинен лежати патріотизм». Про патріотизм самого Путіна говорити не варто - ні хто в щирості та відданості власній батьківщині цього політика і не сумнівається. Дамо лише трактування терміну патріотизм у розумінні самого Путіна висловлене у програмній статті «Росія на рубежі тисячоліть»: «Патріотизм - для більшості росіян зберіг своє первинне, повністю позитивне значення. Це почуття гордості за свою країну, її історію та звершення. Це прагнення зробити свою вітчизну кращою, багатшою, міцнішою, щасливішою. Це джерело мужності, стійкості, сили народу. Втративши патріотизм, та пов'язані з ним національну гордість і гідність, ми втратимо себе як народ, здатний на великі звершення». Відчуваєте Путінські паралелі між мовою та патріотизмом? Звучить як одне ціле мова - нація, мова-народ, мова - держава.
В 2011 році в Росії відбувся перепис населення. Підсумки акції засвідчили, що Російська Федерація є одним з найбільш багатонаціональних держав світу. Представники понад 160 національностей проживають на її території. Росіяни є найчисельнішою національністю, їх чисельність склала 116 млн. осіб, що становить - 78% жителів країни.
За даними Всеукраїнського перепису населення проведеного в 2001 році, на території України проживали представники понад 130 національностей і народностей. У національному складі населення України переважна більшість українців, чисельність яких на той момент становила 37,5 млн. осіб, або 77,8 % від загальної кількості населення.
Як бачимо кількість мешканців що узагальнюють себе з титульною нацією в Україні та Росії однакова, а от ресурси що виділяються на розвиток та підтримку мови чомусь ні.
В Україні бюджетами передбачено на забезпечення розвитку та застосування української мови у:
- 2010 році – 11,2 млн.грн.
- 2011 році – 3,0 млн.грн.
- 2012 році – 0,0 млн.грн. (проект бюджету)
У 2012 році на розвиток мови передбачено:
- Україна – 0,0 млн. грн.
- Росія – 130 млн. грн. (2,5 мільярда рублів*на курс/ 5 років).
Якщо взяти до уваги співвідношення ВВП, бюджети, кількість та склад населення обох країн то в Україні на розвиток української мови мало б спрямовуватись щорічно, щонайменше 30,0 млн.грн.
Тож виникає цілком знакове запитання. Так хто і де патріот? В Росії Путін та Мєдвєдєв – так, а в Україні - хто? Особливо зважаючи на останнє голосування депутатів в парламенті щодо скорочення україномовних програм на радіо та телебаченні і поданий проект бюджету Кабінетом Міністрів.
Цікаво чи захистить українську мову наш Президент?
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]