Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.10.2019 16:46

Агломерація Прикарпатськ: перспективи майбутнього для Львівщини та Дрогобиччини

Консультант з питань фінансів та бюджету Львівського регіонального відділення Асоціації міст України

Аналітичний центр "Експерт-група" вже понад двадцять років працює у напрямку розробки стратегій сталого розвитку територій.

Розроблено певну кількість перспективних бачень розвитку громад, підготовлено наукові та публіцистичні публікації. Зокрема, стаття Цілі ООН, децентралізація, стратегії досконалого сталого розвитку, отримала спеціальну відзнаку ООН в Україні.

Швидкі глобальні тенденції у зміні парадигми нашого буття призводять до серйозних міркувань - яке ж майбутнє нас очікує вже завтра. Ми спільно спостерігаємо як змінюються предмети, що нас оточують навіть у межах одного покоління. Ще вчора не у кожної родини був ламповий телевізор, а сьогодні всі мають гаджети з цілодобовим доступом до будь-якого відеоконтенту.

Крім того, змінюється суспільно-економічна система України: території отримують щораз більше економічної свободи. А цев свою чергу, потребує відповідних просторово-архітектурних рішень. Міста конкурують за людський капітал, трудові, фінансові та транспортні потоки. Спроможність сформувати якісне комфортне інфраструктурне середовище в найближчій перспективі стане головною перевагою.

На західних теренах нашої країни точкою притягання однозначно є Львів. Місто, звісно, - старовинне та історичне, але практично вичерпало можливості просторового, а від так - економічного розвитку. Місця для інноваційних концептів, здається, взагалі нема. А чіткі сигнали, як і на яких засадах розвивати Карпатський регіон, - потрібні.

Час вимагає творення футуристичних, екологічно орієнтованих проектів, на прикладі яких можна вибудовувати уявлення про середовище урбаністичних поселень ближчого і далекого майбутнього, формування нових українських міст з високим рівнем якості життя і високим економічним потенціалом.

Такими проектами займаються творчо-форсайтні групи у цілому світі. У нашому регіоні це Львівська архітектурна школа, завдяки напрацюванням якої розвивався Львів. Основа цього напрямку закладалась у "Львівській політехніці": завдяки кафедрі дизайну архітектурного середовища Національного університету Львівська політехніка важливою складовою урбаністичного дизайну стали футуристичні проекти.

Один із таких проектів - “Ескіз– ідея міста майбутнього ПрикарпатськВін поєднав прогресивні ідеї архітектурних шкіл Європи (України, Німеччини, Польщі) з інтеграції у сучасну агломерацію  міст і поселень Дрогобиччини. В ареал агломерації згідно з проектною візією увійшли Дрогобич, Борислав, Трускавець, Стебник, інші поселення та прилеглі території.

У проектах міста-агломерації Прикарпатськ закладається вектор на формування найбільшої в Україні просторово-середовищної системи, що базується на історичних передумовах розвитку та передових технологіях майбутнього - концепті "Індустрія 4.0" та шостому технологічного укладу, зі збереженням і значним розширенням класичних рекреаційно-відпочинкових, лікувально-оздоровчих і туристично-пізнавальних функцій.

Головне, що в сценаріях розвитку середовища агломераційного утворення враховано збереження природних ландшафтів і краєвидів, запропоновано засоби гармонізації і гуманізації модерних рішень з історичною спадщиною та форм їх ефективного використання.

 Візії формування та розвитку міста-агломерації Прикарпатськ

  Центр міста Прикарпатськ - система міст-сателітів і напівсателітів, що своєю структурою і середовищем заповнюють простір між історично сформованими містами Дрогобич, Борислав, Трускавець і Стебник. Вирішені у вигляді радіально-кількісних ідеальних містзапроектовані сателіти передбачають функції житла, лікувальних об’єктів і комплексів, інтегрованих у середовище історичних міст, які стали джерелами курортно-лікувальної і культурно-рекреаційної функцій (візіонер: Ангеліна Ільків) (фото 2)

 В основі - ідея міста-саду англійського архітектора Ебенізера Говарда. Відмінність від первинного концепту в тому, що місто-сад знаходиться не поза зовнішньою межею міст Дрогобич, Борислав, Трускавець і Стебник, а в геометричному центрі поміж ними і має вигляд величного  парку-саду діаметром від 3 до 3,5 км, середовище якого є місцем рекреації, туристичних і лікувальних центрів, санаторіїв і пансіонатів. (візіонери: Костржевська, Свєнтокшиська) (фото 3)

▪ Концепція міста-агломерації враховує ідею міста-параболи архітектора-конструктивіста Ладовського. Суть у тому, що центр, “народжений” на межі південної границі Дрогобича, розвивається у напрямку між Бориславом і Трускавцем, та Трускавцем і Стебником у напрямку гір, поступово наповнюючи своє середовище рекреаційно-житловими утвореннями, лікувальними, рекреаційними, спортивними об’єктами і комплексами. (візіонери: Кравченко, Нагорнюк) (фото 1).

Економіка - рушій прогресу та конкуренції між містами

Децентралізаційні процеси, запущені в Україні, дали значний поштовх територіальним громадам для формування бачення стратегічного розвитку. Конструювання концептів майбутнього розвитку територій - це вже чіткий сигнал для потенційних інвесторів. На підставі концептів формується стратегія розвитку агломерації та інвестиційний план.

Щодо інвестиційного плану міста-агломерації Прикарпатськ, проглядаються чіткі макроекономічні показники: зростання кількості  мешканців з орієнтовно 180 тис.осіб до 250 тис.осіб станом на 2025 рік. Рекреаційно-туристичний потік оцінюється на рівні 3,5-4 млн осіб в рік. Орієнтація на біо-, інформ- та нанотехнології дасть можливість формувати загальний бюджет на рівні 12-15 млрд. грн. Простіше кажучи, середня заробітна плата мешканця міста-агломерації Прикарпатськ становитиме 600-1000 євро., а це вже серйозна конкуренція для Львова. 

Андріян Фітьо

економічний та політичний оглядач, керівник проектів з розробки стратегій розвитку та промоції територій, модератор стратегічних сесій із світової економіки, економіки України, автор методики з розробки бізнес-планів та інвестиційних проектів, член НСЖУ

Віктор Проскуряков

доктор архітектури, професор, завідувач кафедри дизайну архітектурного середовища Інституту архітектури Національного університету “Львівська політехніка”

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]