Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.09.2013 13:13

Над чим працюють депутати-мажоритарники від Львівщини у парламенті

Консультант з питань фінансів та бюджету Львівського регіонального відділення Асоціації міст України

Особливістю теперішньої Верховної Ради України є принцип її формування. Те, що податкові закони в нас змінюються зі швидкістю думки, для інвесторів з цивілізованих країн давно не дивина, а от те, що виборче законодавство змінюється не менш стрімкими темпам

Особливістю теперішньої Верховної Ради України є принцип її формування. Те, що податкові закони в нас змінюються зі швидкістю думки, для інвесторів з цивілізованих країн давно не дивина, а от те, що виборче законодавство змінюється не менш стрімкими темпами не може не турбувати.

Побутує думка, що від зміни гравців на політичній шахівниці України бізнесовому середовищу ні тепло, ні зимно. Головне, щоб не заважали справами займатись. На жаль, як засвідчує дійсність, це далеко не так. Не стало винятком те, що виборець (читай власник бізнесу), акціонер, підприємець, найнятий менеджер отримали насправді після тюнінгу Закону України «Про вибори народних депутатів». На економіці країни це, звичайно, не могло не позначитись.

Уважний та законослухняний виборець знає, що однією з фішок «інноваційного» закону було запровадження мажоритарної складової. Звичайно, бути обраним в одномандатному виборчому окрузі в рази більша відповідальність, ніж потрапити в прохідну частину списку. Очевидно, що й аналіз законотворчої роботи цієї кагорти депутатів також під прискіпливою увагою громадськості.

У Львівській області налічується понад 1 984  тис. виборців[1]. З них за представників ВО «Батьківщина» проголосувало 333,1 тис. осіб (16,8%), за ВО «Свобода» - 249,5 (12,6%) і за Ярослава Дубневича, який йшов самовисуванцем (самовисуванці - ще одна фішка Закону), – 50,3 тис. виборців (2,5%). З повагою до виборців, народних обранців розмістимо у послідовності електоральних вподобань.

1.     Фаріон Ірина Дмитрівна - Всеукраїнське об’єднання "Свобода"

ОВО № 116 – «за» 77 631 тис.осіб

Голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти

За участі Ірини Дмитрівни зареєстровано п’ятнадцять законодавчих ініціатив, з яких десять законопроектів і п’ять проектів постанов. Серед законопроектів два – повноцінні проекти законів. Одноосібно автором законодавчих ініціатив Ірина Фаріон стала у підготовці трьох проектів постанов, дві з яких спрямовані на відзначення історичної ролі українців, а одна щодо вилучення з офіційного вживання терміна «Велика Вітчизняна війна».

Напрями роботи – функціонування української мови, вища та позашкільна освіта, національні меншини та оподаткування книжкової продукції.

2.     Сех Ірина Ігорівна - Всеукраїнське об’єднання "Свобода"

ОВО № 119 – «за» 67 784 тис. осіб

Голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи

Ірину Сех можна назвати найнаполегливішою «бджілкою» у парламентському вулику. Сорок п’ять законодавчих ініціатив – саме на такі висоти піднесено законотворчу діяльність. Щоправда, в більшості (37 ініціатив) це проекти постанов про прийняття, доопрацювання або відхилення проектів законів. Втім, навіть щоб опрацювати та проаналізувати таку кількість проектів законодавчих актів, крім цього, сформувати власну думку і скласти відповідні проекти постанов потрібно докласти значних зусиль. Окрім праці над законопроектами, запропонованими спільно з колегами депутатами, Ірина Ігорівна сама є безпосередньо автором трьох законопроектів і як співавтор ще п’ятьох.

Напрями роботи – діяльність у сфері охорони навколишнього природного середовища, сланцевий газ, побутові відходи.

 

3.     Пазиняк Василь Степанович - Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина"

ОВО № 122 – «за» 66 195 тис.осіб

Голова підкомітету з питань законодавчого забезпечення охорони громадського здоров'я, санітарного та епідемічного благополуччя населення Комітету

Рекордсменом щодо поданих законодавчих ініціатив (28), серед яких найбільше проектів законів, є Василь Пазиняк. За безпосереднього авторства подано сім законопроектів, ще дев’ять у співавторстві з іншими депутатами. Також як співавтором було подано дев’ять проектів постанов.

Напрями роботи – охорона здоров’я, медична допомога, бюджетна політика, алкогольні та слабоалкогольні напої, реклама а також винаходи та корисні моделі.

4.     Михальчишин Юрій Адріянович - Всеукраїнське об’єднання "Свобода"

ОВО № 118 – «за» 66 108 тис.осіб

Голова підкомітету з питань оцінки законопроектів щодо впливу на показники бюджету та відповідності бюджетному законодавству Комітету Верховної Ради України з питань бюджету.

У напрацюваннях Юрія Михальчишина тринадцять законодавчих ініціатив, серед яких дванадцять саме проекти законів. Шість законопроектів, що є змінами до законів, подано з власної ініціативи. На відміну від більшості обранців від Львівщини законодавчі ініціативи  Михальчишина певним чином узагальнюються з життєвою позицією, передвиборчою програмою політичної сили, яку представляє, і профільним комітетом. Зазначимо, що питання, на вирішення яких спрямовані законопроекти за участю цього політика, в економічному сенсі на сьогодні є надзвичайно актуальними.

Напрями роботи – зміни до бюджетного, податкового, кримінального законодавства, містобудівна діяльність, обмеження реклами тютюнових виробів, оздоровлення дітей, захист української мови.

5.     Курпіль Степан Володимирович - Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина"

ОВО № 124 – «за» 60 764 тис.осіб

Голова підкомітету з питань політичного діалогу, міжлюдських контактів та співробітництва між Україною та ЄС у сфері юстиції та внутрішніх справ, координації технічної допомоги ЄС Верховній Раді України Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції.

Будучи досвідченим парламентарем, Степан Володимирович керується гаслом «краще менше, але краще».  Напрацювань на перший погляд не так вже багато (порівняно з іншими), але ж які! Законопроекти спрямовані на реформування засобів масової інформації і на, не багато не мало, ліквідацію Вищого адміністративного суду України.

6.     Ілик Роман Романович - Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина"

ОВО № 121 – «за» 54 641 тис.осіб

Перший заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я.

Серед тринадцяти поданих законодавчих ініціатив лише дві за одноосібного авторства – один проект закону і один проект постанови. Сам законопроект спрямований на справедливе ставлення до усіх працівників, праця яких пов’язана з підземними роботами, зокрема, що працюють на об’єктах у Стебнику та Бориславі.

Майже усі законодавчі ініціативи мають чітке, конкретне спрямування – галузь охорони здоров’я, медичного забезпечення, впровадження додаткових обмежень на слабоалкогольні напої.

7.     Дубневич Ярослав Васильович – самовисування

ОВО № 120 – «за» 50 330 тис.осіб

Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету.

Можливо, саме Ярославу Дубневичу було найважче визначатись з законодавчими пріоритетами. Здобувши перемогу на своєму окрузі як самовисуванець, і вже у парламенті, увійшовши до фракції «УДАРу», і обійнявши важливу посаду в ключовому комітеті. Очевидно, було не уникнути певних коригувань, щоб підтвердити правильний вибір виборців і керівництва фракції. Можливо, саме тому законодавчі ініціативи охоплюють широкий спектр суспільно-політичного та соціально-економічного життя країни. Серед вісімнадцяти законодавчих ініціатив три за безпосереднього авторства і одна спільно з колегою по парламенту Олегом Канівцем. Ярослав Васильович займався бюджетним та податковим законодавством, скасуванням депутатських пільг, містобудівною документацією.

 

8.     Хміль Михайло Михайлович - Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина"

ОВО № 115 – «за» 47 057 тис.осіб

Голова підкомітету з питань заробітної плати, індексації і компенсації грошових доходів населення та колективно-договірного регулювання соціально-трудових відносин Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці.

Брав участь у розробці шістнадцяти законодавчих ініціатив, серед яких десять законопроектів. Самостійно подано лише одну ініціативу - проект постанови.

Напрями роботи – впровадження ринку житлово-комунальних послуг, енергоефективність, трудові права молоді, соціальний захист матерів та загалом батьків, прожитковий мінімум та лікарські засоби.

 

9.     Канівець Олег Леонідович - Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина"

ОВО № 126 – за 43 000 тис.осіб

Голова підкомітету з питань бюджетної підтримки регіонального розвитку Комітету Верховної Ради України з питань бюджету.

З сімнадцяти зареєстрованих законодавчих ініціатив, чотирнадцять подані за особистого авторства. Це можна вважати одним з найкращих результатів серед львівських депутатів, обраних в одномандатних виборчих округах, що представлені в українському парламенті.

Тематика законодавчих ініціатив найрізноманітніша – від відновлення автентичної редакції Державного Гімну України, а в паспорті графи «національність», до вирішення проблеми доріг. Не оминув Олег Леонідович увагою компенсації громадян, професійних прав адвокатів, ветеранів (ОУН, УПА), позашкільну освіту, держбюджет, а також 850-річчя заснування міста Жидачева Львівської області.

 

10.  Тягнибок Андрій Ярославович - Всеукраїнське об’єднання "Свобода"

ОВО № 125 – «за» 37 968 тис.осіб

Голова підкомітету з питань охорони і раціонального використання надр, тваринного та рослинного світу, охорони, раціонального використання та відтворення водних ресурсів, формування національної екологічної мережі, природних ландшафтів та об'єктів природно-заповідного фонду Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

Ознайомлюючись з напрацюваннями Андрія Тягнибока, приходить розуміння, що цей політик абсолютно виважено підходить до законодавчої діяльності – три законопроекти у співавторстві з колегами по парламенту й одна постанова.

Основні законодавчі спрямування – охорона тваринного та рослинного світу, попередження правопорушень у цій царині.

 

11.  Котеляк Лідія Леонідівна - Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина"

ОВО № 123 – «за» 31 322 тис.осіб

Голова підкомітету з питань охорони атмосферного повітря, зміни клімату, наукових досліджень, екологічної освіти Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

За участі Лідії Котеляк розроблено чотирнадцять законодавчих ініціатив, тринадцять з них подано у співавторстві з іншими депутатами, з яких три ініційовано саме Лідією Леонідівною і один проект постанови подано одноосібно.

Напрями законодавчих ініціатив – бюджетне законодавство, оподаткування фізичних осіб, охорона рослинного та тваринного світу. Не залишилось поза увагою відзначення 60-річчя міста Новий Розділ Львівської області.

 

12.  Васюник Ігор Васильович - Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина"

ОВО № 117 – за 30 085 тис.осіб

Голова підкомітету з питань нафтової промисловості і нафтопродуктозабезпечення Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

Ігор Васильович у співавторстві зі своїми колегами подав вісім законодавчих ініціатив, у ще восьми випадках за одноосібного авторства. Варто відзначити актуальність та серйозний рівень підготовки деяких з них. Зокрема щодо застосування ПДВ при уступці вимоги та внесення змін до Закону України "Про угоди про розподіл продукції", що важливо з огляду на плани уряду з розвідки та видобутку сланцевого газу на теренах Львівської області. Також подано пропозиції щодо фізичних осіб – підприємців, мешканців гуртожитків.

Коротка оцінка законотворчої діяльності

Підсумок зробимо, здійснивши посил на те, з чого й починали цю оповідь, а саме на Закон України «Про вибори народних депутатів України». Не так на сам закон, як на якість його підготовки. Вище зазначалось про хибність думок щодо відсутності в Україні безпосередньої залежності політичних перетрубацій на бізнесове життя країни. Варто розуміти, що економіка, як і будь-яка інша сфера суспільних відносин, є системою достатньо інертною і характеризується певною кумулятивністю. Отож, рано чи пізно, зміна тієї чи іншої юридичної норми обов’язково відобразиться на гаманцях звичайних українців.

Відповідно до вітчизняного законодавства при підготовці законодавчих ініціатив обов’язково має бути подано економічне обґрунтування нововведень, які наслідки це буде мати для бюджету, які додаткові кошти потрібно буде використати на реалізацію певної норми. На превеликий жаль, цього не було описано ні у законі про вибори депутатів, цей обов’язковий пункт відсутній у повному, достатньому обсязі майже в усіх без винятку законотворчих документах наших улюблених депутатів.

Писати проекти постанов про вшанування пам’яті чи відзначення конкретних дат, безперечно, важливо, втім, попри це хотілось би бачити більше законопроектів, спрямованих на покращення життя в країні. Допоки з цим слабувато. Цілком зрозуміло, що самостійно депутати не чатують над вдосконаленням законодавства, це плід спільної праці їхньої команди, помічників. Від компетентності, фаховості команди сьогоднішніх народних обранців й залежить якість нашого життя у майбутньому. Зважаючи на «сируватість» деяких законопроектів, будемо сподіватись, що якість команд народних депутатів, особливо від Львівщини, буде покращуватись.

Андріян Фітьо

ГО «Експерт-група»

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]