Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.09.2013 13:13

Над чим працюють депутати-мажоритарники від Львівщини у парламенті

Консультант з питань фінансів та бюджету Львівського регіонального відділення Асоціації міст України

Особливістю теперішньої Верховної Ради України є принцип її формування. Те, що податкові закони в нас змінюються зі швидкістю думки, для інвесторів з цивілізованих країн давно не дивина, а от те, що виборче законодавство змінюється не менш стрімкими темпам

Особливістютеперішньої Верховної Ради України є принцип її формування. Те, що податковізакони в нас змінюються зі швидкістю думки, для інвесторів з цивілізованихкраїн давно не дивина, а от те, що виборче законодавство змінюється не меншстрімкими темпами не може не турбувати.

Побутуєдумка, що від зміни гравців на політичній шахівниці України бізнесовомусередовищу ні тепло, ні зимно. Головне, щоб не заважали справами займатись. Нажаль, як засвідчує дійсність, це далеко не так. Не стало винятком те, щовиборець (читай власник бізнесу), акціонер, підприємець, найнятий менеджеротримали насправді після тюнінгу Закону України «Про вибори народних депутатів».На економіці країни це, звичайно, не могло не позначитись.

Уважнийта законослухняний виборець знає, що однією з фішок «інноваційного» закону булозапровадження мажоритарної складової. Звичайно, бути обраним в одномандатномувиборчому окрузі в рази більша відповідальність, ніж потрапити в прохіднучастину списку. Очевидно, що й аналіз законотворчої роботи цієї кагорти депутатівтакож під прискіпливою увагою громадськості.

УЛьвівській області налічується понад 1 984  тис. виборців[1].З них за представників ВО «Батьківщина» проголосувало 333,1 тис. осіб (16,8%),за ВО «Свобода» - 249,5 (12,6%) і за Ярослава Дубневича, який йшов самовисуванцем(самовисуванці - ще одна фішка Закону), – 50,3 тис. виборців (2,5%). З повагоюдо виборців, народних обранців розмістимо у послідовності електоральнихвподобань.

1.     Фаріон ІринаДмитрівна - Всеукраїнське об’єднання "Свобода"

ОВО№ 116 – «за» 77 631 тис.осіб

Голова підкомітету з питань вищої освітиКомітету Верховної Ради України з питань науки і освіти

Заучасті Ірини Дмитрівни зареєстровано п’ятнадцять законодавчих ініціатив, з якихдесять законопроектів і п’ять проектів постанов. Серед законопроектів два – повноцінні проекти законів. Одноосібно авторомзаконодавчих ініціатив Ірина Фаріон стала у підготовці трьох проектів постанов,дві з яких спрямовані на відзначення історичної ролі українців, а одна щодовилучення з офіційного вживання терміна «Велика Вітчизняна війна».

Напрямироботи – функціонування української мови, вища та позашкільнаосвіта, національні меншини та оподаткування книжкової продукції.

2.     Сех ІринаІгорівна - Всеукраїнське об’єднання "Свобода"

ОВО№ 119 – «за» 67 784 тис. осіб

Голова Комітету Верховної Ради України зпитань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідківЧорнобильської катастрофи

ІринуСех можна назвати найнаполегливішою «бджілкою» у парламентському вулику. Сорокп’ять законодавчих ініціатив – саме на такі висоти піднесенозаконотворчу діяльність. Щоправда, в більшості (37 ініціатив) це проектипостанов про прийняття, доопрацювання або відхилення проектів законів. Втім,навіть щоб опрацювати та проаналізувати таку кількість проектів законодавчихактів, крім цього, сформувати власну думку і скласти відповідні проектипостанов потрібно докласти значних зусиль. Окрім праці над законопроектами,запропонованими спільно з колегами депутатами, Ірина Ігорівна сама єбезпосередньо автором трьох законопроектів і як співавтор ще п’ятьох.

Напрямироботи – діяльність у сфері охорони навколишнього природногосередовища, сланцевий газ, побутові відходи.

 

3.     ПазинякВасиль Степанович - Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина"

ОВО№ 122 – «за» 66 195 тис.осіб

Голова підкомітету з питаньзаконодавчого забезпечення охорони громадського здоров'я, санітарного таепідемічного благополуччя населення Комітету

Рекордсменомщодо поданих законодавчих ініціатив (28), серед яких найбільше проектів законів,є Василь Пазиняк. За безпосереднього авторства подано сім законопроектів, щедев’ять у співавторстві з іншими депутатами. Також як співавтором було поданодев’ять проектів постанов.

Напрямироботи – охорона здоров’я, медична допомога, бюджетна політика, алкогольні таслабоалкогольні напої, реклама а також винаходи та корисні моделі.

4.     МихальчишинЮрій Адріянович - Всеукраїнське об’єднання "Свобода"

ОВО№ 118 – «за» 66 108 тис.осіб

Головапідкомітету з питань оцінки законопроектів щодо впливу на показники бюджету тавідповідності бюджетному законодавству Комітету Верховної Ради України з питаньбюджету.

Унапрацюваннях Юрія Михальчишина тринадцять законодавчих ініціатив, серед якихдванадцять саме проекти законів. Шість законопроектів, що є змінами до законів,подано з власної ініціативи. На відміну від більшості обранців від Львівщинизаконодавчі ініціативи  Михальчишинапевним чином узагальнюються з життєвою позицією, передвиборчою програмоюполітичної сили, яку представляє, і профільним комітетом. Зазначимо, що питання,на вирішення яких спрямовані законопроекти за участю цього політика, векономічному сенсі на сьогодні є надзвичайно актуальними.

Напрямироботи – зміни до бюджетного, податкового, кримінального законодавства,містобудівна діяльність, обмеження реклами тютюнових виробів, оздоровленнядітей, захист української мови.

5.     КурпільСтепан Володимирович - Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина"

ОВО № 124 – «за» 60 764 тис.осіб

Головапідкомітету з питань політичного діалогу, міжлюдських контактів таспівробітництва між Україною та ЄС у сфері юстиції та внутрішніх справ,координації технічної допомоги ЄС Верховній Раді України Комітету ВерховноїРади України з питань європейської інтеграції.

Будучидосвідченим парламентарем, Степан Володимирович керується гаслом «краще менше,але краще».  Напрацювань на перший поглядне так вже багато (порівняно з іншими), але ж які! Законопроекти спрямовані нареформування засобів масової інформації і на, не багато не мало, ліквідаціюВищого адміністративного суду України.

6.     Ілик Роман Романович- Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина"

ОВО № 121 – «за» 54 641 тис.осіб

Першийзаступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я.

Середтринадцяти поданих законодавчих ініціатив лише дві за одноосібного авторства –один проект закону і один проект постанови. Сам законопроект спрямований насправедливе ставлення до усіх працівників, праця яких пов’язана з підземнимироботами, зокрема, що працюють на об’єктах у Стебнику та Бориславі.

Майжеусі законодавчі ініціативи мають чітке, конкретне спрямування – галузь охорониздоров’я, медичного забезпечення, впровадження додаткових обмежень наслабоалкогольні напої.

7.     Дубневич ЯрославВасильович – самовисування

ОВО№ 120 – «за» 50 330 тис.осіб

Заступник голови Комітету Верховної РадиУкраїни з питань бюджету.

Можливо,саме Ярославу Дубневичу було найважче визначатись з законодавчими пріоритетами.Здобувши перемогу на своєму окрузі як самовисуванець, і вже у парламенті,увійшовши до фракції «УДАРу», і обійнявши важливу посаду в ключовому комітеті.Очевидно, було не уникнути певних коригувань, щоб підтвердити правильний вибірвиборців і керівництва фракції. Можливо, саме тому законодавчі ініціативиохоплюють широкий спектр суспільно-політичного та соціально-економічного життякраїни. Серед вісімнадцяти законодавчих ініціатив три за безпосередньогоавторства і одна спільно з колегою по парламенту Олегом Канівцем. Ярослав Васильовичзаймався бюджетним та податковим законодавством, скасуванням депутатськихпільг, містобудівною документацією.

 

8.     Хміль МихайлоМихайлович - Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина"

ОВО№ 115 – «за» 47 057 тис.осіб

Голова підкомітету з питань заробітноїплати, індексації і компенсації грошових доходів населення таколективно-договірного регулювання соціально-трудових відносин КомітетуВерховної Ради України з питань соціальної політики та праці.

Бравучасть у розробці шістнадцяти законодавчих ініціатив, серед яких десятьзаконопроектів. Самостійно подано лише одну ініціативу - проект постанови.

Напрямироботи – впровадження ринку житлово-комунальних послуг,енергоефективність, трудові права молоді, соціальний захист матерів та загаломбатьків, прожитковий мінімум та лікарські засоби.

 

9.     КанівецьОлег Леонідович - Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина"

ОВО№ 126 – за 43 000 тис.осіб

Головапідкомітету з питань бюджетної підтримки регіонального розвитку КомітетуВерховної Ради України з питань бюджету.

Зсімнадцяти зареєстрованих законодавчих ініціатив, чотирнадцять подані заособистого авторства. Це можна вважати одним з найкращих результатів середльвівських депутатів, обраних в одномандатних виборчих округах, що представленів українському парламенті.

Тематиказаконодавчих ініціатив найрізноманітніша – від відновлення автентичної редакціїДержавного Гімну України, а в паспорті графи «національність», до вирішенняпроблеми доріг. Не оминув Олег Леонідович увагою компенсації громадян,професійних прав адвокатів, ветеранів (ОУН, УПА), позашкільну освіту,держбюджет, а також 850-річчя заснування міста Жидачева Львівської області.

 

10.  ТягнибокАндрій Ярославович - Всеукраїнське об’єднання "Свобода"

ОВО№ 125 – «за» 37 968 тис.осіб

Головапідкомітету з питань охорони і раціонального використання надр, тваринного тарослинного світу, охорони, раціонального використання та відтворення воднихресурсів, формування національної екологічної мережі, природних ландшафтів таоб'єктів природно-заповідного фонду Комітету Верховної Ради України з питаньекологічної політики, природокористування та ліквідації наслідківЧорнобильської катастрофи.

Ознайомлюючисьз напрацюваннями Андрія Тягнибока, приходить розуміння, що цей політик абсолютновиважено підходить до законодавчої діяльності – тризаконопроекти у співавторстві з колегами по парламенту й одна постанова.

Основнізаконодавчі спрямування – охорона тваринного та рослинного світу, попередженняправопорушень у цій царині.

 

11.  КотелякЛідія Леонідівна - Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина"

ОВО№ 123 – «за» 31 322 тис.осіб

Головапідкомітету з питань охорони атмосферного повітря, зміни клімату, науковихдосліджень, екологічної освіти Комітету Верховної Ради України з питаньекологічної політики, природокористування та ліквідації наслідківЧорнобильської катастрофи.

Заучасті Лідії Котеляк розроблено чотирнадцять законодавчих ініціатив, тринадцятьз них подано у співавторстві з іншими депутатами, з яких три ініційовано самеЛідією Леонідівною і один проект постанови подано одноосібно.

Напрямизаконодавчих ініціатив – бюджетне законодавство, оподаткування фізичних осіб,охорона рослинного та тваринного світу. Не залишилось поза увагою відзначення60-річчя міста Новий Розділ Львівської області.

 

12.  Васюник ІгорВасильович - Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина"

ОВО№ 117 – за 30 085 тис.осіб

Голова підкомітету з питань нафтовоїпромисловості і нафтопродуктозабезпечення Комітету Верховної Ради України зпитань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

ІгорВасильович у співавторстві зі своїми колегами подав вісім законодавчихініціатив, у ще восьми випадках за одноосібного авторства. Варто відзначитиактуальність та серйозний рівень підготовки деяких з них. Зокрема щодо застосуванняПДВ при уступці вимоги та внесення змін до Закону України "Про угоди пророзподіл продукції", що важливо з огляду на плани уряду з розвідки тавидобутку сланцевого газу на теренах Львівської області. Також подано пропозиціїщодо фізичних осіб – підприємців, мешканцівгуртожитків.

Короткаоцінка законотворчої діяльності

Підсумокзробимо, здійснивши посил на те, з чого й починали цю оповідь, а саме на ЗаконУкраїни «Про вибори народних депутатів України». Не так на сам закон, як наякість його підготовки. Вище зазначалось про хибність думок щодо відсутності вУкраїні безпосередньої залежності політичних перетрубацій на бізнесове життякраїни. Варто розуміти, що економіка, як і будь-яка інша сфера суспільних відносин,є системою достатньо інертною і характеризується певною кумулятивністю. Отож,рано чи пізно, зміна тієї чи іншої юридичної норми обов’язково відобразиться нагаманцях звичайних українців.

Відповіднодо вітчизняного законодавства при підготовці законодавчих ініціатив обов’язковомає бути подано економічне обґрунтування нововведень, які наслідки це буде матидля бюджету, які додаткові кошти потрібно буде використати на реалізацію певноїнорми. На превеликий жаль, цього не було описано ні у законі про виборидепутатів, цей обов’язковий пункт відсутній у повному, достатньому обсязі майже в усіх без винятку законотворчих документах нашихулюблених депутатів.

Писатипроекти постанов про вшанування пам’яті чи відзначення конкретних дат, безперечно,важливо, втім, попри це хотілось би бачити більше законопроектів, спрямованихна покращення життя в країні. Допоки з цим слабувато. Цілком зрозуміло, щосамостійно депутати не чатують над вдосконаленням законодавства, це плід спільноїпраці їхньої команди, помічників. Від компетентності, фаховості командисьогоднішніх народних обранців й залежить якість нашого життя у майбутньому. Зважаючина «сируватість» деяких законопроектів, будемо сподіватись, що якість команднародних депутатів, особливо від Львівщини, буде покращуватись.

АндріянФітьо

ГО«Експерт-група»

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи