Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.08.2010 09:42

Парламент прийняв Закон, який провокує матерів не народжувати дітей!

Cоціальна "Хіросима" готова для застосування в Україні

Прийнятий нещодавно ВРУ Закон України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” від 08.07.2010 р. № 2464-VІ (набирає чинності з 01.01.2011 р.), створює додаткові проблеми для страхувальників та застрахованих осіб та значно ускладнює взаємовідносини платників внеску з контролюючими органами.

Серед негативних наслідків нововведень, насамперед:
- суттєво ускладнилась та затягнулась процедура виплати допомоги з тимчасової непрацездатності (спочатку треба надати заявку до фонду, відкрити окремий рахунок, дочекатися поки ФСС з ТВП перерахує кошти, і тільки потім підприємство зможе виплатити кошти безпосередньо працівнику. Враховуючи всі процедурні питання, працівник зможе отримати допомогу по лікарняному не в день виплати зарплати підприємством (як на сьогодні), а, в кращому випадку, не раніше як через 2-3 тижні;
- значно погіршилось положення застрахованих працівників, які мають дітей: не включається до страхового стажу період знаходження у відпустці з вагітності та пологах, догляду за хворою дитиною понад 14 днів (за довідкою лікаря), по догляду за дитиною від 3-х до 6-ти років;
- надано право органам ПФУ вилучати в підприємств оригінали документів (таких повноважень не мають, навіть, податкові органи);
- позовна давність не поширюється на стягнення сум недоїмки по сплаті єдиного внеску, штрафів та пені. Тобто соціальні фонди отримують право нарахувати та стягнути борг по єдиному внеску хоч за 20, хоч за 100 років (разом зі штрафом та пенею за весь цей час).

Крім того, Законом встановлено додаткову відповідальність як страхувальників, так і банків за несвоєчасне виконання платіжного доручення щодо перерахування єдиного внеску у вигляді штрафу та пені. Хоча Законом “Про платіжні системи та переказ коштів в Україні” вже встановлено відповідальність фінансової установи за порушення строків виконання доручення клієнта на переказ грошей (також штраф та пеня). Таким чином, за одне й те ж порушення двічі відповідатиме банк (за обома Законами), а також страхувальник, тобто передбачена потрійна штрафна санкція.

Закон залишив право всім існуючим фондам соцстрахування контролювати правильність нарахування внесків, проводити перевірки та застосовувати санкції до страхувальників. Тобто для платників внесків новий закон не спростив процедуру адміністрування.Як не дивно, але цей Закон розроблено Міністерством праці та соціальної політики України, яке апріорі повинно відстоювати права малозахищених верств населення. Але з точки зору стандартів соціального захисту, Закон погіршує сьогоднішні умови, оскільки обмежує права найманих працівників, передусім, працюючих матерів. А це суперечить Конституції України, якою не допускається звуження існуючих прав, а материнство визнано цінністю, що захищається державою.   

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]