Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.12.2022 15:56

Новорічний подарунок від податкової: план-графік документальних перевірок на 2023 рік

Адвокат (судовий захист), магістр права

Алгоритм дій для платників податків щодо виключення з плану-графіку проведення документальних планових перевірок платників податків на 2023 рік

Відповідно до абзаців першого – четвертого п.п. 69.2 п. 69 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України податкові перевірки не розпочинаються, а розпочаті перевірки зупиняються, крім:

а) камеральних перевірок;

б) документальних позапланових перевірок, що проводяться на звернення платника податків та/або з підстав, визначених підпунктами 78.1.7 та 78.1.8 п. 78.1 ст. 78 ПКУ, та/або документальних позапланових перевірок платників податків, за якими отримано податкову інформацію, що свідчить про порушення платником валютного законодавства в частині дотримання граничних строків надходження товарів за імпортними операціями та/або валютної виручки за експортними операціями;

в) фактичних перевірок.

Разом з цим, на сайті Державної податкової служби України оприлюднено «План-графік проведення документальних планових перевірок платників податків на 2023 рік»

Для зручності план –графік містить чотири розділи:

Розділ I "Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб" та Розділ II "Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів" - 2225 перевірок;

Розділ ІІІ "Документальні планові перевірки фізичних осіб» - 1461 перевірок;

Розділ IV. Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб з питань правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати податку на доходи фізичних осіб, військового збору та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування - 328 перевірок.

Відповідно до п. 77.1 ст. 77 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) документальна планова перевірка повинна бути передбачена у плані-графіку проведення планових документальних перевірок.

План-графік документальних планових перевірок на поточний рік оприлюднюється на офіційному веб-сайті центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, до 25 грудня року, що передує року, в якому будуть проводитися такі документальні планові перевірки.

До плану-графіка проведення документальних планових перевірок відбираються платники податків, які мають ризик щодо несплати податків та зборів, невиконання іншого законодавства, контроль за яким покладено на контролюючі органи (абзац перший п. 77.2 ст. 77 ПКУ).

Абзацами третім-шостим п. 77.2 ст. 77 ПКУ визначено, що порядок формування, затвердження плану-графіка та внесення змін до нього, а також перелік ризиків та їх поділ за ступенями встановлюються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

Враховуючи судову практику, яка вказує: «…захист прав шляхом недопуску посадових осіб контролюючого органу до перевірки може мати місце лише після видання відповідного наказу про проведення перевірки та направлень на проведення перевірки. На момент виникнення спірних правовідносин такі рішення контролюючим органом не приймалися, а тому платник обґрунтовано визначив спосіб захисту свого права шляхом оскарження дій податкового органу щодо включення до плану-графіку проведення документальних планових перевірок платників податків» (ЄДРСРУ № 87508033).

З урахуванням викладеного…

Дорожня карта (алгоритм дій) платника податків:

Шукаємо себе в списках «везунчиків» на податкову перевірку;

Тримаємо руку на пульсі щодо скасування мораторію на податкові перевірки, який діє до 01.07.2023 р. ;

Тим часом робимо запит в податковий орган на отримання публічної інформації щодо підстав включення платника податків в план-графік податкових перевірок на 2023 р.;

На підставі отриманої відповіді від ДПС, у разі незгоди, з метою збереження нервів, коштів та ін. ресурсів діємо навипередки - оскаржуємо включення платника у план-графік податкових перевірок на 2023 р. за безпідставністю!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]