Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.04.2022 17:22

Проект Закону про компенсацію за знищене нерухоме майно (мета та терміни)

Адвокат (судовий захист), магістр права

Проект Закону про компенсацію за знищене нерухоме майно внаслідок бойових дій спричинених військовою агресією Російської Федерації (вступна частина, мета та терміни)

На сайті Верховної Ради України з’явився текст проекту Закону України «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації».

Опис статей (вступна частина та ст.1 Законопроекту):

  • Мета Закону;
  • Терміни, які вживаються в Законопроекті

Вказаний Закон визначає правові та організаційні засади надання компенсації  за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації з дня набрання чинності Указом Президента України від 24 лютого 2022 р. № 64 “Про введення воєнного стану в Україні”.

Примітка: Важливість вказаного визначається 1) строком відліку дії цього Закону, а саме з 24.02.22 р. ; 2) та підставами застосування, а саме внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації.

Оскільки, існує Постанова Кабінету Міністрів України від 18 грудня 2013 р. N 947 «Про затвердження Порядку надання та визначення розміру грошової допомоги постраждалим від надзвичайних ситуацій та розміру грошової компенсації постраждалим, житлові будинки (квартири) яких зруйновано внаслідок надзвичайної ситуації воєнного характеру, спричиненої збройною агресією Російської Федерації» та Законопроект № 5177 «Про захист права власності та інших речових прав осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії».

Терміни, які вживаються в Законопроекті:

  • Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації (далі – Реєстр пошкодженого та знищеного майна) - єдина державна інформаційно-комунікаційна система, яка призначена для збирання, накопичення, обліку, обробки, зберігання та захисту інформації (документів) про майно, яке пошкоджене та знищене внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації, власників такого майна, компенсацію за пошкодження та знищення такого об’єкта та іншу інформацію (документи), визначену цим Законом;
  • знищені об’єкти нерухомого майна – об’єкти нерухомого майна, які знищені внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації, та відновлення яких є неможливим шляхом поточного або капітального ремонту чи реконструкції або є економічно недоцільним:

а) квартири, інші житлові приміщення в будівлі, приватні житлові будинки, садові та дачні будинки;

б) об’єкти будівництва, у яких були зведені несучі та зовнішні огороджувальні конструкції та щодо яких отримано право на виконання будівельних робіт;

в) складові частини об’єктів, визначених підпунктом “б” цього пункту, які після прийняття в експлуатацію є самостійними об’єктами нерухомого майна.

Примітка: Слід вказати, що Законодавець враховує не тільки збудовану (первину, вторинну) нерухомість, а й «законні» недобудови в яких були зведені тільки несучі та зовнішні огороджувальні конструкції.

Вказане не зовсім корелюється із судовою практикою, адже 19 березня 2018 року Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду в рамках справи № 2-4435/2008, провадження № 61-1950 св 18 (ЄДРСРУ № 73029690) та Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду 29 березня 2018 року у справі № 909/935/15 (ЄДРСРУ № 73032990) підтвердив раніше висловлену правову позицію про те, що визнання права власності на об'єкт незавершеного будівництва, не прийнятого до експлуатації, в судовому порядку нормами ЦК України чи іншими нормативними актами не передбачено.

Таким чином, прийняття вказаної норми буде сприяти всебічної компенсації фактично тільки «інвестованих» коштів в майбутній об’єкт нерухомості, який набуває свій статус тільки після введення в експлуатацію та реєстрації право власності.

  • компенсація – відшкодування майнової шкоди за пошкоджений та/або знищений об’єкт нерухомого майна, завданої внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації у спосіб, передбачений цим Законом;

Примітка: Наприклад в законопроекті № 5177 «Про захист права власності та інших речових прав осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії» передбачалось поняття «реституція» - відновлення права власності чи іншого речового права, порушеного внаслідок збройної агресії, в обсягах, що відповідають змісту такого права до його порушення.

  • пошкоджене спільне майно багатоквартирного будинку - приміщення загального користування (місця загального користування), несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення, а також будівлі і споруди, які призначені для задоволення потреб усіх співвласників багатоквартирного будинку та розташовані на прибудинковій території;

Примітка: Це взагалі новела законодавства і скоріш за все призначена для суб’єктів компенсації, таких як: об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, управителі багатоквартирних будинків, житлово-будівельними (житловими) кооперативами, які здійснюють утримання відповідних будинків, щодо відновлення пошкодженого спільного майна багатоквартирного будинку.

  • пошкоджені об’єкти нерухомого майна – об’єкти нерухомого майна, які пошкоджені внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації, та можуть бути відновлені шляхом поточного або капітального ремонту чи реконструкції:

а) квартири, інші житлові приміщення в будівлі, приватні житлові будинки, садові та дачні будинки;

б) об’єкти будівництва, у яких були зведені несучі та зовнішні огороджувальні конструкції та щодо яких отримано право на виконання будівельних робіт;

в) складові частини об’єктів, визначених підпунктом “б” цього пункту, які після прийняття в експлуатацію є самостійними об’єктами нерухомого майна.

Примітка: Різниця з вищевказаним пунктом «знищені об’єкти нерухомого майна» у слові «знищені» та «пошкоджені», во всьому іншому вони дублюють один одного.

Надалі, термін “багатодітна сім’я” вживається в цьому Законі у значенні наведеному у Законі України “Про охорону дитинства”, терміни “учасники бойових дій”, “особи з інвалідністю внаслідок війни” вживаються у цьому Законі у значенні наведеному у Законі України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, інші терміни в цьому Законі вживаються у значенні наведеному в Цивільному кодексі України, законах України “Про публічні електронні реєстри”, «Про оборону України», «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» та інших законодавчих актах України.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]