Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.09.2021 17:05

Як відновитися після відпочинку?

Директор напрямку Букинг Doc.ua

Ще вчора ви лежали весь день на пляжі та потягували коктейлі, а вже сьогодні сидите за столом в офісі й не можете згадати як включити комп'ютер?

Не дивно, адже бути бадьорим та ефективним після відпустки вдається мало кому. Швидко повернутися в реальність після «все включено» іноді завдання із зірочкою.

Фізіологи називають такий стан пост-відпускним синдромом. Він проявляється по-різному: від сонливості та неможливості сконцентруватися до посилення хронічних захворювань.

Проблема в тому, що відпустка зазвичай триває менше 2-3 тижнів та організму не вистачає часу адаптуватися. Ви переходите від щоденного ритму відпустки (спати, прокидатися та приймати їжу, коли й де хочете) на робочий або домашній режим (виконання справ за розкладом).

Так чи є спосіб спростити перехід назад у «реальний світ»?

За статистикою Doc.ua, кількість записів до лікарів і на діагностику значно збільшується до осені. Особливо зростає запит до неврологів, гастроентерологів, отоларингологів (ЛОРам) і дерматологів на 10-20%.

Перший крок правильного виходу з відпустки - не лаяти себе за те, що після повернення в звичну рутину ви відчуваєте себе пригнічено. Другий крок - прислухатися до власного тіла. Можливо це саме час подбати про себе трохи більше, ніж ви звикли.

Смуток після відпустки - це нормально. І зовсім не обов'язково ознака того, що ви нещасна людина. Наш повсякденний розпорядок дає можливість вчитися та розвиватися, але він, включає менше спонтанності, свободи, новизни та творчості, ніж ми відчуваємо під час відпустки. І так, ви можете зробити ще кілька речей …

Підготуйтеся перед від'їздом

Перед тим, як поїхати на відпочинок: очистіть холодильник від їжі, яка зіпсується до того часу, коли ви повернетеся; приведіть у порядок свій житловий простір; зробіть усі свої завдання заздалегідь, щоб не пропустити терміни; повідомте колегам про свою відсутність на роботі; знайдіть того, хто зможе підмінити, поки вас немає. Коли ви повернетеся з відпочинку, вам не потрібно буде турбуватися про безлад вдома або на роботі.

Відпочиньте після поїздки

Якщо є можливість, заплануйте день або навіть вихідні, щоб відпочити після поїздки, особливо довгої. Дайте собі час, щоб розпакувати речі, розслабитися, насолодитися відчуттям повернення з приємної поїздки та поміркувати над своїми враженнями. Крім того, вихідний вдома перед роботою дасть можливість відчути себе менш схвильованим і непідготовленим.

Почніть відновлювати режим сну

По поверненню додому сплануйте свій сон таким чином, щоб ви якомога швидше повернулися до свого звичного графіку. Це особливо важливий пункт для тих, хто порушив свій сон через зміни часових поясів. Щоб адаптуватися, почніть встановлювати будильник раніше. Ви можете зробити це за кілька днів до повернення на роботу, щоб ваше тіло не було в шоці в перший же день.

Сплануйте зустріч з друзями

Перед поїздкою сплануйте захід, якого ви будете з нетерпінням чекати, коли повернетеся, наприклад, фільм, обід з друзями або пікнік. Це викличе у вас бажання скоріше повернутися додому та зустрітися з рідними, а також нагадає вам, що веселощі не закінчилися тільки тому, що закінчилася поїздка.

Їжте чисто та зелено

У відпустці ми схильні балуватися: вином, ситними стравами, десертами. М'яка дієтична «детоксикація» може допомогти відчути себе краще фізично та морально. Нема потреби в голодних дієтах. Очистіть свій раціон, уживаючи цільні та натуральні продукти, свіжі фрукти та сирі, або приготовані на пару, овочі. Підтримуйте здорову їжу за допомогою нежирного білка, виключіть вуглеводи та крохмалисті продукти, такі як рис і хліб, намагайтеся триматися подалі від обробленої, нездорової їжі, а також кофеїну та алкоголю.

Пийте багато води

Після відпустки важливо збільшити споживання рідини. Уникайте зневоднення, випиваючи багато води або трав'яного чаю протягом дня та їжте цитрусові з високим вмістом вітаміну С, такі, як грейпфрути та апельсини. Зневоднення, крім того, що провокує головний біль і втому, викликає бажання їсти (некорисні для здоров'я продукти), навіть коли ви не голодні. Починайте день з теплої води з лимоном (якщо у вас немає проблем з кислотністю), щоб розбудити організм. Це змусить ваш метаболізм знову почати позбуватися зайвих токсинів у тілі.

Приведіть тіло до ладу

Почніть або продовжуйте виконувати план тренувань після відпустки. Повернувшись додому, повільно поверніться до рівня, який був до відпустки, щоб уникнути травм. Швидше за все, ваші звички до вправ припинилися, сповільнилися або змінилися під час відпустки. Завчасно сплануйте тренування після відпустки. Переконайтеся, що у вас є час, відведений протягом дня спеціально для фізичних вправ. Якщо після тривалої дороги вас мучать сильні болі в спині, зверніться до лікаря, який може призначити вам курс масажів.

Подбайте про свою шкіру

Найбільший орган в тілі - це ваша шкіра. Сонце може викликати старіння шкіри, та відсутність догляду може викликати незворотні пошкодження, включаючи зморшки й більш серйозні проблеми, такі як рак шкіри. Щоб відразу поліпшити зовнішній вигляд шкіри, скористайтеся сильним зволожувальним кремом і поверніться до звичних процедур очищення шкіри. Накопичення поту, бруду, неправильне харчування та зміна загального режиму гігієни - все це фактори, що сприяють закупорці пір під час подорожей. Зверніться до косметолога, якщо, крім сухості, якість шкіри помітно погіршився. Не забудьте перевірити будь-які дивні плями або нові родимки у дерматолога.

Зверніть увагу на якість волосся

Після великої кількості сонячних променів і хлору з басейну, волосся може виглядати сухим і змученим. Якщо ви зіткнулися з такою проблемою, вам допоможе хороший домашній догляд. У першу чергу, після відпустки необхідно позбутися слідів хлору та інших забруднень за допомогою очищувального шампуню. Наступний та найважливіший етап - зволоження. Використовуйте кондиціонер і маску глибокої дії, щоб зволожити пересохлі локони, використовуйте масло, приділяючи особливу увагу сухим кінцям. Постарайтеся на якийсь час не робити теплову укладку та прийняти природну текстуру волосся. Зверніться до трихолога, якщо якість і здоров'я волосся помітно погіршилися.

Не забувайте, що пост-відпускна депресія - це нормально. Необхідність повернутися до рутини роботи, навчання та повсякденного життя в цілому, може стати джерелом стресу, дезорієнтації та дискомфорту. Однак, як би неприємно це не було, смуток після відпустки можна подолати, проявивши деяку рішучість і скориставшись нашими порадами.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]