Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.01.2015 13:49

Чи потребує діяльність, пов'язана із будівництвом, ліцензування

Провідний юрист юридичної компанії

Вступаючи у відносини, пов’язані із будівництвом (в приватному порядку або при здійсненні своєї підприємницької діяльності), опиняючись у ролі замовника, підрядника або виконавця тих, чи інших робіт, ми (іноді і не підозрюючи) можемо стати учасниками пору

Якщо до цього часу Вам не доводилось займатися діяльністю, пов’язаною із будівельними роботами та будівництвом, то є велика вірогідність того, що ця сфера діяльності може зацікавити Вас або Ваших дітей і родичів, Ваших друзів та знайомих у майбутньому.

Вступаючи у відносини, пов’язані із будівництвом (в приватному порядку або при здійсненні своєї підприємницької діяльності), опиняючись у ролі замовника, підрядника або виконавця тих, чи інших робіт, ми (іноді і не підозрюючи) можемо стати учасниками порушення норм чинного законодавства України щодо ліцензування певних видів діяльності.

Складність з’ясування відповіді на питання «чи потребує той, чи інший вид діяльності, пов'язаної із будівництвом, обов’язкової наявності ліцензії на її здійснення» пов’язана з тим, що необхідна для такої відповіді інформація міститься у різних чинних нормативно-правових актах, причому відповідні положення не містять посилань одне до одного.

На перший погляд може здаватися, що вся діяльність, яку ми у побуті сприймаємо як будівельну, потребує обов’язкового ліцензування, адже Закон України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» у вичерпному переліку видів діяльності, що підлягають ліцензуванню, вказує такий вид діяльності як «будівельна діяльність».

Термін «будівельна діяльність» є юридичним терміном. Зміст цього поняття визначається як господарська діяльність, пов’язана з будівництвом об’єкта архітектури, який за складністю архітектурно-будівельного рішення або інженерного обладнання належить до IV і V категорії складності.

Таке визначення, задля його розуміння та усвідомлення, спонукає до пошуку юридичного формулювання його складових частин, а саме для з’ясування змісту таких понять, як:

  • «господарська діяльність, пов’язана із будівництвом», що визначається законодавством як будівельна діяльність;
  •  «будівництво»;
  •  «об’єкт архітектури»;
  • «категорія складності об’єкта архітектури» з переліком ознак, що характеризують «об’єкт архітектури» як такий, що належить до об’єктів IV і V категорії складності.

Результати пошуку юридичних визначень понять, необхідних для вирішення поставленої задачі, разом із визначенням змісту терміну «будівельна діяльність», у скороченому варіанті, дає такі результати:

табл1.jpg

Отже, якщо діяльність  не відповідає за змістом визначенням, наданим у вище складеній таблиці, - вона не потребує обов’язкової наявності відповідної ліцензії у особи, яка її здійснює.

В іншому випадку (коли діяльність відповідає за змістом визначенням, наведеним вище у таблиці) - необхідно з’ясувати відповідність об’єкту, стосовно якого здійснюється діяльність, на наявність ознак IV I V категорії складності.

Такі ознаки вказані в  «Порядку віднесення об’єктів будівництва до IV і V категорій складності», затвердженому Постановою Кабінету Міністрів України №557 від 27.04.2011:

табл2.jpg

Існуючі законодавчі формулювання, хоча і не є досконалими, але дають змогу зорієнтуватися при визначенні видів діяльності (пов’язаних із будівництвом), які потребують обов’язкової наявності ліцензії на її здійснення:

в Україні ліцензується тільки така пов’язана із будівництвом діяльність, яка є створенням (реконструкцією, реставрацією, капітальним ремонтом) будівель і споруд, віднесених за вищевказаними ознаками до об’єктів архітектури IV і V ступеню складності.

Виключно така діяльність зобов’язує її виконавця та підрядника мати відповідну ліцензію, а замовника таких робіт – вимагати наявність відповідної ліцензії у виконавця чи підрядника.

Фейсбук "ЮРИДИЧЕСКАЯ ПОМОЩЬ" - http://tempuri.org/tempuri.html  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]