Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.07.2024 14:54

Весь ринок отримає однакові умови гри

Волонтерка, радниця заступника Міністра оборони, членкиня Громадської антикорупційної ради при Міноборони

Номенклатуру по закупівлях буде змінено

Мережею та телеграм-каналами покотилась нова зрада, та абсолютно заказушні статті знову по закупівлях в Міністерство оборони України. Штош. Вже писала про реформування Головного управління розвитку ЗСУ, який і продукує ці самі ТУ. Та про створення колегіального органу з представників основних стекхолдерів (ГШ, КСЛ, ТИЛ) та структурних підрозділів МО. Ну, а тепер, як ви любите. На прикладі протипожежних рукавичок.

 КСЛ говорить: нам потрібні протипожежні рукавички. Головне управління розвитку ЗСУ розроблює ТУ. Генеральний штаб включає ці рукавички в перелік і обсяги закупівлі МО, і доводить цю інформацію МО. МО отримує бюджет під рукавички. Доводить це DOT - Державний оператор тилу та передає фінансування. ДОТ закуповує згідно ТУ за 100 гривень, мережею шириться зрада, тому що на будь-якому роздрібному сайті протипожежні рукавички коштують 50 гривень. Так, що ж з рукавичками, запитаєте ви? На малюнку один ви бачите протипожежну рукавичку, згідно діючих технічних умов. На ній, для чого не зрозуміло, написано 6 разів Збройні сили України. Згідно ТУ цей запис має бути нанесений резиновим наказом (це самий дорогий метод нанесення). Навіщо це потрібно, і як це впливає на функціональність рукавички - мені ніхто не зміг пояснити. А от як це впливає на ціну, поясню вже я. Умовно, цей вид нанесення 6 разів коштує 20 гривень. На малюнку 2 ви бачите посилення протипожежної тканини 2 шаром такої ж тканини. Що є зрозумілим, бо це великий та вказівний палець, на які припадає найбільше навантаження. Але тут питання, навіщо це має бути така складна геометрична форма? Як людина, яка має виробництво одягу, зразу скажу, що це не те що на 20% дорожче заплатити швачці за операцію, це рази у 2 більше. На малюнку 3 ви бачите малесенький трикутничок. Розмір клітинки 5 міліметрів на 5 міліметрів. Розмір сторони трикутника - міліметр. Так ось мені розповідали дуже страшні історії, як у виробників спочатку в цьому управлінні розвитку брали кошти за акт відповідності взірця, а також мені розповідали, скільки платили прийомці за прийняття продукції, де був трикутник більше чи менше міліметру. Або був не на тому місці, а трохи зміщений. У сухому залишку, що ми маємо?

1. Підвищення ціни вдвоє від нормальної вартості таких рукавичок. А якщо помножити необхідну кількість на надлишкову вартість, можна побачити втрати бюджету за абсолютно незрозумілі речі, такі як напис.

2. Корупційну складову, як на етапі отримання акту відповідності, так і на етапі здачі готової продукції.

3. Зраду, яка несеться полями та лісами. В цьому місці я хочу донести всім гравцям ринку наступну істину. 1. Як було, так вже не буде. 2. Всі ТУ будуть переглянуті. 3. ТУ написані під конкретного виробника будуть змінені.

4. Безглузді ТУ будуть скасовані.

5. 6. Всі рода військ будуть опитані на предмет того, що їм непотрібно з речового забезпечення, а чого не вистачає. Номенклатура буде змінена.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи