Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.06.2020 11:39

Україна як бренд: що треба зробити вже завтра

СЕО туроператора Join UP!

4 червня у Кам’янці-Подільському представники туристичної галузі зустрічалися з президентом Володимиром Зеленським, де мене і моїх колег нарешті не лише уважно вислухали, а, сподіваюсь, і почули.

Сам лише факт, що діалог українського бізнесу з державою розпочався – надзвичайно обнадійливий.

Туризм – недооцінений актив України. Це сектор, який працевлаштовує 330 мільйонів людей у всьому світі і продовжує активно створювати нові робочі місця (1 з 4 нових робочих місць за останні п’ять років – у сфері туризму). В Україні сьогодні більше мільйона людей задіяно у галузі, а її внесок до ВВП, за словами голови Державного агентства розвитку туризму, становить 1,5-3% (тут варто порівняти із світовим внеском – 10%, щоб зрозуміти, що рухатися нам є куди).

Про що спілкувались

Перше і важливе, в чому абсолютно погоджуються і колеги по туризму, і влада – необхідність провадити медіакампанію, яка популяризувала б Україну як бренд і всередині нашої країни, і за її кордоном. Іноземець може шукати у мережі інформацію про Україну і знайти там все, що завгодно, окрім актуальних і привабливих туристичних даних.

А коли людина вже і збереться в Україну, тут же стикнеться із проблемою отримання візи. Вона або дорога, або її важко отримати. Ми з колегами усіляко обстоюємо ідею лібералізації візового режиму. Обов’язково потрібно спростити візові формальності – передбачити електронні візи або візи по прибутті, зробити їх безкоштовними або скасувати взагалі. За підрахунком туроператора Join UP! зниження вартості або відміна віз в Україну для таких країн, як Китай, Саудівська Аравія, Ліван, Індія, ОАЕ, Йорданія, може стимулювати притік коштів у розмірі від 4,8 млрд грн на рік.

Іноземці витрачають досить великі кошти в Україні: за нашими оцінками – близько 120-150 доларів на день. В середньому зазвичай тут вони проводять 3-4 дні. Дуже важливо збільшувати і час їхнього перебування, і взагалі кількість іноземних туристів.

Туроператор, приймаючи туриста, залучає до забезпечення виконання туристичних послуг велику кількість дотичних секторів. Авіакомпанії будуть зацікавлені відкривати рейси до країн, з якими послаблений візовий режим. Трансфер, екскурсійні тури, супровід гіда, розміщення і харчування – все це дає роботу багатьом учасникам ринку із різних сфер.

Говорили і про розвиток інфраструктури: про дороги, лише третина з яких придатна до комфортного використання, про регіональні аеропорти, які необхідно розбудовувати задля розвитку внутрішньої авіації. Не забули про болюче для наших авіапартнерів питання – скасування акцизу на паливо і ПДВ на внутрішні рейси, адже ці збори суттєво впливають на собівартість виконання польотів всередині України (при цьому на рейсах за кордон ПДВ не застосовується, дивно, чи не так?).

Окремо підкреслили невідкладну потребу у покращенні інвестиційного клімату, зокрема, у пільгових умовах кредитування. Маємо за приклад Туреччину, узбережжя якої забудовано прекрасними готелями – це стало можливим завдяки виділеній під цільове призначення землі і пільговим кредитам під цільове використання коштів. Нам обов’язково потрібні програми вигідного кредитування і регуляторної політики передачі землі для цільового будівництва туристичних об’єктів.

Надія є

Важко переоцінити величезну користь від таких конструктивних зустрічей із владою. Держава нарешті серйозно планує зайнятися розбудовою туризму, і ми віримо, що всі ініціативи, які були озвучені президенту, будуть поступово втілені у життя. Україна – це не лише важка промисловість і сільське господарство, це справді крута дестинація, про яку варто розказати світові, а ми готові допомагати державі розвивати цю місію.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]