Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.12.2015 09:37

Венчурні офшори vs спрощена система або (ФПГ vs МСБ)

Врівноважити замах на спрощену систему оподаткування може лише вимога - прибрати венчурні фонди з інститутів спільного інвестування, що звільнені від оподаткування.

Не заспокоюється влада і знищує у будь-який спосіб спрощену систему оподаткування, розуміючи, що саме така система є паростком вільного економічного українця, який для представників влади, що не вміють заробляти, а вміють лише красти, є загрозою.

Для самих себе та для своїх хазяїв представники влади залишають внутрішній офшор – венчурні інвестиційні фонди, які поряд з іншими типами інвестиційних фондів, звільненні від оподаткування податком на прибуток.

Зосередимо свою увагу саме на венчурних фондах, і ось чому.

Для тих, хто ще не зустрічав цієї дивної економічної істоти, пояснюємо. Є в державі так званий закон «Про інститути спільного інвестування », завдяки ньому існують інвестиційні фонди, покликані начебто за рахунок спільних внесків інвесторів розвивати економічні процеси через вкладення у перспективні цінні папери, корпоративні права, нерухомість, і так далі. В теорії. Ну так, принаймні, працюють інвестиційні фонди за кордоном, з яких копіювали для нашої країни їх прототипи.

Все би нічого, але знову бажання мати всіх … перемагає, і з’являється на світ так званий гібрид українського походження – венчурний інвестиційний фонд.

Взагалі-то, у нас по закону існують і інші фонди, начебто які і діють за правилами спільного інвестування, але вони не є предметом дослідження даної статті, адже їх питома вага мінімальна. Саме те, як діють інші типи фондів може стати предметом дослідження іншої статті, наприклад, щодо шахрайства. Але зараз зупинимось на венчурах.

В чому його суттєва різниця і гібридність?  В енчур в нашій країні стає внутрішнім офшором для оптимізації оподаткування фінансово-промислових груп, проще кажучи, так званих «олігархів». Хоча, термін «оптимізація» можна застосовувати лише для малого та середнього бізнесу, у випадку ж використання венчурних фондів треба застосовувати істинний термін – мінімізація оподаткування.

Як вона реалізується. Венчурні фонди можуть купувати «мусорні» і не тільки цінні папери, векселі, облігації, роялті, видавати позики, купувати нерухомість, здавати її в оренду та лізинг, навіть купувати право вимоги. Ось такий, далеко не повний набір інструментів легалізації грошових коштів та майна і це все через фонди, які взагалі не сплачують податок на прибуток.

Наприклад, фонд може видати позику афілійованим структурам, а ті будуть сплачувати відсотки за користування і мінімізувати свій податок на прибуток, так само із процентними облігаціями, фактично ганяючи кошти по колу. Венчур може продавати цільові облігації емітовані під будівництво, приховуючи весь прибуток від реалізації нерухомості (квартир) у фонді. Венчур може придбати нерухомість і здати її в оренду не сплачуючи податок на прибуток. Може просто через себе продавати вартісні активи у вигляді корпоративних прав чи цінних паперів, приховуючи прибуток від оподаткування. Дуже полюбляють венчурні схеми банківські структури і головне ті структури, в яких зараз тимчасова адміністрація та Фонд гарантування вкладів. І так далі, схем не мало. Особливо кмітливі навіть реєструвались платником ПДВ для гібридизації схеми пов’язаної з відмиванням ПДВ.

Головна особливість - для фіскального контролю венчурні фонди не досяжні. Не майже недосяжні, а взагалі недосяжні.

Фондами управляють компанії з управління активами і облік по них ведеться окремо, так само і звітність. Але, венчура, у вигляді так званих пайових фондів, взагалі не є юридичною особою і створюються компаніями з управління активами шляхом реєстрації в НКЦПФР, а тому звітність до органів ДФС не подають (!). А до цього додайте ще мораторій на перевірки і зрозумієте, що це не просто офшор - це подвійний захист від можливого правоохоронного впливу.

Адже представники влади змінюються і якщо, наприклад, прийде хтось дійсно патріотичний, він може не просто знищити систему мінімізації, він викриє колосальні корпоративні зв’язки сучасних політичних опонентів.

Той, хто продумав цей механізм , добре попрацював над системою захисту. Виникає питання - хто породив венчурний механізм?

Венчурні фонди – це симбіоз тіньових доопрацювань всіх владних і політичних представників, будь-якого періоду. ФПГ мають владу, а тому бережуть для себе універсальну систему обігу тіньових коштів, яка здібна одночасно: здійснити швидке рефінансування проектів, бізнесу, мінімізувати оподаткування при продажі вартісних активів, перевести у тіньовий обіг (просто вкрасти та відмити) значні суми коштів, яким ПДВ для цього не потрібен. Ніхто їх не чіпає, адже така корова потрібна…

Хтось скаже, що може венчурні фонди здатні працювати для наших співвітчизників фізичних осіб, які мають намір вкласти заощадження, як альтернативу депозитів та ін. Так, можуть працювати, але за однійєї важливої умови, якщо така фізична особа має вільні заощадження в розмірі - 1 827 000 грн. (!). Здивовані, це норма закону, яку прописали саме під «пересічного» українського трудягу.    

Звичайно знайдеться сегмент, який використовує венчурні фонди не для масштабної мінімізації, але він дуже незначний в загальних обсягах діяльності таких фондів.     

Тепер мовою цифр.

За даними звіту Української асоціації інвестиційного бізнесу, яка є саморегулівною організацією для інвестиційних фондів (СРО), вартість чистих активів всіх типів інвестиційних фондів у 2014 році склала – 180 404,7 млн. грн., з них: 170 038,1 млн. грн. – венчурні фонди (!). Тобто, майже 95 % - займають активи венчурних фондів. Тих фондів, в які пересічний громадянин кошти вкласти не може апріорі.

У 2015 році тенденція змінюються лише для венчурів, вже майже 96 % питомої ваги займають венчурні фонди, і збільшують вартість чистих активів до 186 562, 3 млн. грн., при цьому інші типи фондів зменшують свої позиції до 9 488,9 млн. грн. (!) Ну і як можна зрозуміти кількість венчурних фондів, у порівнянні з іншими теж на першому місці: 2014 рік – 1006 з 1569 всіх типів, у 2015 році – 995, але все одно 86% від загальної кількості. 

Ще можна додати, що деякі венчурні фонди, наче знущання над логікою, створюються на термін до закриття від 30 чи 50 років, інколи до 100 років (!), це при тому, що виплата інвесторам здійснюється при закритті фонду. Це що, такий оригінальний спосіб спадкування? Ні, це точне визначення мети фонду – не виплата доходу від діяльності при закритті, а схема мінімізації в період діяльності, через зловживання звільненням від оподаткування.   

Це лише короткий аналіз діяльності цих «перспективних» інвестиційних напрацювань в державі, більш детальний може зайняти більше тексту і звичайно емоцій. Але одне можна сказати точно, венчурне інвестування не має нічого спільного із спільним інвестуванням, і відповідно, з позитивним впливом на економіку. Для фізичних осіб цей інструмент не працює, і тому це лише засіб, засіб для мінімізації податків в повному сенсі цього слова і ще в особливо великих розмірах.

Що можна зробити в даний час і чому назва статті, це протистояння венчурного відмивання та спрощеної системи оподаткування.

Сучасні представники влади навмисно заплямували спрощену систему оподаткування начебто оптимізацією, приховавши ту інформацію, що 1 038 829 осіб зареєстровано станом на 2014 рік, як платники єдиного податку фізичні особи, і більшість з них вважаємо зайнятими, ще додамо юридичних осіб – 153 060. І у них разом найманих осіб - 865 676 (!). І ще до цього додайте сплаченого податку в розмірі близько 5 млрд. грн.

А скільки робочих місць створено компаніями з управління активами, що управляють венчурними фондами, коли таких компаній всього в Україні – 320. І в них зайнято всього по декілька осіб, і при цьому значна кількість трудових «туристів» лише для виконання ліцензійних умов.    І це при сплаченому податку в розмірі – 0 грн.

Врівноважити замах на спрощену систему оподаткування може лише вимога - прибрати венчурні фонди з інститутів спільного інвестування, що звільнені від оподаткування.

Для цього достатньо лише домогтись включення до Податкового кодексу всього трьох слів (!) – КРІМ ВЕНЧУРНОГО ФОНДУ.

Саме зараз і в новому проекті Податкового кодексу чи змінах до нього представники влади зберігають для себе венчурний офшор.

Завдання небайдужої громадськості звернути на це увагу та вимагати внести зміни або до статті 152.5.1. нового законопроекту № 3630 "Проект Закону про створення конкурентних умов в оподаткуванні та стимулювання економічної діяльності в Україні" або до діючої редакції Податкового кодексу п.п. 141.6.1. п. 141.6 статті 141 де зазначено, що звільняються від оподаткування кошти спільного інвестування, а саме: кошти, внесені засновниками корпоративного фонду, кошти та інші активи, залучені від учасників інституту спільного інвестування, доходи від здійснення операцій з активами інституту спільного інвестування, доходи, нараховані за активами інституту спільного інвестування, та інші доходи від діяльності інституту спільного інвестування (відсотки за позиками, орендні (лізингові) платежі, роялті тощо).

Виклавши її в такій редакції:

Звільняються від оподаткування кошти інститутів спільного інвестування (крім венчурного фонду), а саме: кошти, внесені засновниками корпоративного фонду, кошти та інші активи, залучені від учасників інституту спільного інвестування, доходи від здійснення операцій з активами інституту спільного інвестування, доходи, нараховані за активами інституту спільного інвестування, та інші доходи від діяльності інституту спільного інвестування (відсотки за позиками, орендні (лізингові) платежі, роялті тощо).

Міністр фінансів шукає по засіках компенсатори для наповнення бюджету – ось вони - всього три слова - КРІМ ВЕНЧУРНОГО ФОНДУ.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]