Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.02.2023 20:10

Уроки історії - хто вчиться, а хто забуває навіть свої

Президент Асоціації водоканалів України "Укрводоканалекологія"

Рік зустрічі Орбана з путіним. А сьогодні очевидними є результати їхньої дружби - гальмують все що можливе для України. Адвокати диявола в ЕС і НАТО

Тоді Орбан пообіцяв путіну "співпрацювати протягом довгих років". Мабуть угорці забули "російську осінь" 1956 року. Трохи історії і їм (угорцям), і нам для розуміння процесів.
Угорське суспільство виявило бажання реформуватися, у т.ч. позбавитися від впливу СРСР. Відбулася зміна керівництва Угорщини. Новий глава уряду Імре Надь провів низку заходів, спрямованих на покращення життя народу (було зменшено податки, збільшено зарплати, лібералізовано принципи землекористування). Але це не сподобалося радянському керівництву.
Рано вранці 4 листопада 1956 почалося введення в Угорщину радянських військових частин під загальним командуванням маршала Г. К. Жукова, і почалася операція «Вихор».
Всього в операції брало участь 15 танкових, механізованих, стрілецьких та авіадивізій, 7-а та 31-а повітряно-десантні дивізії, залізнична бригада загальною чисельністю понад 60 тис. осіб. На їх озброєнні було понад 3000 танків, переважно сучасні Т-54.
Вже 8 листопада, після запеклих вуличних боїв, було придушено останні осередки опору. Члени уряду Імре Надя сховалися в посольстві Югославії.
За даними статистики, у зв'язку з бойовими діями загинуло 2652 угорських повстанців, 348 мирних жителів, і було поранено 19 226 людей.
Французький філософ Альбер Камю, який у 1957 році буде удостоєний Нобелівської премії з літератури, порівняв невтручання країн Заходу до угорських подій з невтручанням у громадянську війну в Іспанії:
"Правда полягає в тому, що міжнародне співтовариство, яке з багаторічним запізненням раптом знайшло сили втрутитися на Близькому Сході, навпаки, дозволило розстріляти Угорщину. Ще 20 років тому ми дозволили арміям іноземної диктатури розчавити іспанську революцію. Ця чудова старанність знайшла собі винагороду у Другій світовій війні. Слабість ООН і її розкол ведуть нас поступово до третьої, яка стукає до наших дверей".
Впевнений, що стара Европа вивчила уроки історії, і сьогодні вже є розуміння, що війну можна закінчити лише посиливши Україну. Сучасна зброя, санкції та фінансова допомога економіці - саме те, що потрібно для Перемоги!
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]