Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.03.2021 15:53

У Туреччині виготовляють нову партію безпілотників "Байрактар" для Збройних Сил України

Координатор напрямку міжнародної політики в Центрі політичних досліджень "Доктрина"

Відповідну інформацію оприлюднив народний депутат Ігор Копитін, після спільної поїздки з Заступником міністра оборони та Командувачем ВМС України на підприємство Baykar Defense у Стамбулі.

Нова партія БПЛА є наслідком підписаних у грудні 2020 року домовленостей між представниками України та Туреччини. Співпраця у сфері ВПК є частиною стратегічного партнерства між двома країнами.

Ще раніше, в жовтні 2020, по свіжим слідам кампанії в Карабасі, було заявлено про намір України придбати 48 “Байрактарів”. Про це заявив генеральний директор компанії "Укрспецекспорт". Таким чином Україна зможе отримати другий за чисельністю парк даних БПЛА після власне Туреччини.

На даний момент в Україні вже є 6 дронів даної моделі. Було проведено підготовку українських операторів "Байрактарів", крім того вони вже успішно приймали участь у навчаннях ЗСУ, як в якості ударних машин, так і проводячи наведення на ціль українських ракет "Вільха" та систем залпового вогню "Ураган".

Про закупівлю ударних БПЛА для ЗСУ стало відомо в листопаді 2018 року. В січні 2019 це офіційно підтвердив президент України. Тоді Збройні Сили України отримали 6 машин та 200 високоточних боєприпасів до них. Самі перемовини щодо купівлі БПЛА Україною тривали близько двох років. Протягом цього періоду представники Міністерства оборони України відвідували випробування “Байрактарів” у Туреччині для ознайомлення з результатами їх роботи.

Нові закупки “Байрактарів” слідують за успішним досвідом його застосування в ході минулорічної військової кампанії в Нагірному Карабасі.

Бойові дії в районі Нагірного Карабаху між силами Азербайджану та Вірменії продемонстрували надзвичайні можливості безпілотників у сучасній війні. В значній мірі саме їх використання дозволило Збройним силам Азербайжану не лише помітно просунутися в ході організованого ними наступу, але й знищити значну частину техніки Збройних сил Вірменії та невизнаної Нагірно-Карабахської республіки.

Особливо в бойових діях відзначилися турецькі безпілотники ТВ2 “Байрактар” та ізраїльські керовані баражируючі боєприпаси “Хароп”. Значна перевага “Байрактара” у своєму класі в тому, що він має найбільшу тривалість польоту, близько 24 годин. Це дуже зручно для розвідувально-ударного апарату. Відповідно, якщо безпілотник не завдає удар, він наводить на ціль артилерію, РСЗО та ракетні комплекси, що складають основу вогневої потужності Сухопутних військ.

Саме завдяки активному та вмілому використанню БПЛА азербайджанським силам вже в перші 24 дні бойових дій, у вересні-жовтні 2020, вдалося підбити та знищити наступну техніку противника: 114 танків, 43 БМП та БТР, 141 одиницю артилерії та РСЗО, 42 одиниці зенітно-ракетних комплексів та радарних установок, 242 одиниці автомобільної техніки. Крім того було знищено 44 склади та командних центри. Таким чином саме БПЛА стали основним засобом нанесення втрат противнику з боку азербайджанських сил. Крім того, БПЛА мають відносно короткий строк підготовки операторів.

Попри те, що БПЛА значно поступалися в плані вогневої потужності звичаним засобам Сухопутних військ, їм вдалося компенсувати це з рахунок надзвичайної хірургічної точності нанесення ударів. Цьому сприяло використанні високоточного озброєння безпілотників.

Окрім техніки БПЛА також вдалося нанести значні втрати живій силі противника, а також провести вдалу атаку навіть на окремий службовий автомобіль міністра оборони Нагірного Карабаху. Таким чином надзвичайна ефективність БПЛА в рамках даної кампанії показує нам можливості використання даних зразків техніки як в рамках загальновійськового бою, в так і в ході спеціальних операцій та диверсій, спрямованих проти окремих представників командування та об'єктів противника.

Надзвичайну цінність досвід даної кампанії представляє для України, оскільки він, по перше, демонструє успішні заходи з деокупації тимчасово окупованих територій, які обороняють значні сили противника. По-друге ми побачили, що ефективно використовувати подібні засоби може навіть армія середніх можливостей. Відповідно досвід даної військової кампанії має уважно вивчатися, а відповідна техніка, середні БПЛА та баражируючі боєприпаси, має бути використана Збройними силам України для деокупації територій.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]