Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.03.2019 15:16

Ринок землі "негайно"

Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради. Експерт із питань аграрної політики

Мої аргументи,чому й надалі з законопроектом «Про обіг земель сільськогосподарського призначення» не варто поспішати.

Торгівля національним багатством ляже на корупційний ґрунт і може мати для країни катастрофічні наслідки. В державі не проведена інвентаризація земель. Надто повільно наповнюється земельний кадастр. Ми бачимо дані, коли площа зареєстрованих земельних ділянок в адміністративних районах України удвічі перевищує реальну площу цих районів. Тобто одна ділянка може мати одразу декількох власників.

Сьогодні немає верховенства закону у справі захисту права власності, як наслідок процвітає рейдерство. Не врегульовано проблеми невитребуваних земельних паїв, земель колективної власності. Законодавство не містить необхідних обмежень, які б не допустили масового скуповування землі олігархами. А головне – українські аграріїв не мають коштів на купівлю землі. І ділянки, на яких вони працюють, з великою ймовірністю перейдуть у власність спекулятивного капіталу.

В Україні триває війна; понад 60% населення, за даними ООН, за межею бідності. І ті хто зараз дуже поспішатиме, просто хочуть скористатися «диким» ринком. Гадаю, в нинішніх умовах ринок землі матиме вибуховий ефект.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]