Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.11.2022 13:25

НКРЕКП змінено фіксований рівень медіанної ціни небалансу електричної енергії

Юрист Юридичної фірми Devoso

Нова медіанна ціна діятиме з торгового дня 04.11.2022

На засіданні НКРЕКП 01 листопада 2022 року було прийнято рішення про внесення змін до Постанови НКРЕКП від 25.02.2022 № 332 «Про забезпечення стабільного функціонування ринку електричної енергії, у тому числі фінансового стану учасників ринку електричної енергії на період дії в Україні воєнного стану» (Постанова № 332), які були запропоновані ПрАТ «НЕК «УКРЕНЕРГО» (ОСП).

Однією із запропонованих змін, що були схвалені Регулятором, є встановлення медіанної ціни небалансу електричної енергії за попередні 30 днів перед торговим днем d на рівні 4 184, 23 грн/ МВт•год.

До цього, ще 28 червня 2022 року п. 1 Постанови № 332 був доповнений новим пп. 17), яким було встановлено, що ОСП (у ролі АР) при розрахунку фінансової гарантії відповідно до п. 6.1.11 Правил ринку та при розрахунку максимального обсягу продажу на РДН відповідно до п. 2.3.1 Правил ринку повинен використовувати значення медіанної ціни небалансу електричної енергії у розмірі 2 511,29 грн/ МВт•год.

Примітно, що сам спосіб обрахування цього параметру закладений у його нормативне визначення, наведене у п. 2.3.1. Правил ринку. Так згідно із цим пунктом медіанна ціна небалансу електричної енергії за попередні 30 днів перед торговим днем d визначається як ціна, отримана з середини діапазону цін небалансів за попередні 30 днів або ж, якщо число вказаних цін є парним, отримана як середнє значення для двох цін небалансів, що знаходяться в середині діапазону цін небалансів за попередні 30 днів. 

Медіанна ціна згідно з п. 6.1.11 Правил ринку є елементом формули розміру фінансової гарантії кожної СВБ перед ОСП, що надається для забезпечення виконання зобов’язань за договором про врегулювання небалансів. 

Однак НКРЕКП, незважаючи на положення п. 3 ч. 3 ст. 52 та ч. 5 ст. 70 Закону України «Про ринок електричної енергії» (Закон № 2019-XIII), які передбачають визначення саме у Правилах ринку вимог щодо надання гарантій виконання фінансових зобов’язань за договорами про врегулювання небалансів, не вносить такі зміни до розділу Х «Прикінцеві та перехідні положення» Правил ринку, а додає таке положення до «воєнної» Постанови № 332. 

Причина проста – Регулятор не бажає проходити довгу процедуру узгодження із учасниками ринку змін до Правил ринку, що потребує проведення слухань, подання і розгляд зауважень та пропозицій, у відповідності до глави 1.13. Правил і ст. 15 Закону України «Про НКРЕКП». Натомість значно практичніше з точки зору Комісії не питати думки зацікавлених сторін і прийняти нові законодавчі вимоги у спосіб, передбачений для звичайних постанов Регулятора, якою, на думку НКРЕКП, є Постанова № 332. 

Отож, зміни були прийняті на засіданні 01 листопада 2022 року й надалі АР визначатиме належність розміру фінансової гарантії СВБ із застосуванням медіанної ціни небалансу на рівні 4 184, 23 грн/ МВт•год.

Проте важливим питанням, на яке не містить відповіді проект постанови про внесення цих змін, є момент набрання ними чинності. Частина 7 ст. 14 Закону України «Про НКРЕКП» зазначає, що рішення Регулятора (окрім тих, що мають ознаки регуляторних актів або встановлюють тарифи та ціни) набирають чинності з дня їх прийняття, якщо рішенням не встановлено більш пізній строк набрання чинності, а проект постанови про внесення змін до Постанови № 332 не містить положень про це.

Буквально це означає, що уже з торгового дня 01 листопада 2022 року розмір фінансових гарантії СВБ має розраховуватися із застосуванням медіанної ціни небалансу на рівні 4 184, 23 грн/ МВт•год.

Відповідно до п. 6.1.3. Правил ринку, фінансова гарантія надається учасником ринку не пізніше ніж о 17:00 за 2 дні до торгового дня d. 

Зважаючи на це, 02 листопада, ще до опублікування відповідної постанови на веб-сайті Регулятора, ОСП сповістив усі СВБ про необхідність привести їх фінансові гарантії у відповідність до нової медіанної ціни з торгового дня 04 листопада 2022 року - таким чином залишивши учасникам ринку лічені години для збільшення їх фінансових гарантій для уникнення скасувань реєстрацїі ДД.


Тобто НКРЕКП своїм рішенням змінює розміри необхідних гарантій день у день, що залишає учасників ринку у стані невизначеності щодо подальших дій у разі перерахунку АР суми необхідної гарантії – терміново звертатися до банків-гарантів щодо збільшення гарантій до необхідного рівня, що не завжди є можливим зважаючи на умови відповідних договорів гарантії, або ж надавати значну грошову гарантію на рахунок ОСП, що позбавляє учасника на довгий час можливості користуватися цими коштами.

Підсумовуючи, зазначимо, що дії НКРЕКП не відповідають інтересам учасників ринку, адже не дають однозначної правової визначеності і прогнозованості, не говорячи вже про те, що спосіб їх виконання є більш ніж суперечливим з точки зору закону.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]