Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.09.2021 11:29

Земельні інвестиції в США: як це працює?

Заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації

Нещодавно американський стартап під назвою AcreTrader залучив черговий раунд інвестицій у 10,3 млн дол.

Суть стартапу полягає у створенні платформи для залучення фермерами інвестицій у землю сільськогосподарського призначення. Якщо не заглиблюватися в усі юридичні деталі, то суть моделі полягає у тому, щоб фермери, у яких уже є земля, що оформлена на юридичну особу, продавали цю юридичну особу декільком інвесторам, а потім орендували цю землю у цієї юридичної особи. В результаті фермер отримує інвестиції для запуску бажаного проєкту, а інвестори – пасивний дохід у вигляді орендної плати та потенційний зріст ціни активу.

Іншими словами – це наступний етап розвитку ринку землі в США. Свого часу фермери вже купили цю землю, працювали на ній і вирішили розпочати новий проєкт на частині земельного банку. Наприклад, вирощування мигдалю. Це потребує великих капіталовкладень. У такий спосіб частина земельного банку переводиться на окрему юридичну особу, оформлюється договір оренди землі з цією юридичною особою, а в кінці – корпоративні права виставляються на продаж на спеціалізованій платформі. Результат win-win: земля збережена в користуванні фермера, отримано інвестиції, інвестори отримують новий актив з фіксованою дохідністю у вигляді орендної плати та потенційний зріст ціни.

«Хоча професійні менеджери фондів можуть захистити свій ризик зниження за допомогою складних фінансових продуктів, середньостатистичні американські інвестори мають обмежені способи захисту своїх портфелів. Готівкові гроші завжди є варіантом, але їхня вартість виснажується інфляцією. Золото – популярний вибір, але недоліки включають мінливість, обмежене використання та відсутність дивідендів.

Зроставши у фермерській родині, я завжди розумів цінність землі. Однак лише в останні роки я по-справжньому почав цінувати сільськогосподарські угіддя як засіб інвестування, інфляційне хеджування та інструмент диверсифікації. Якщо їх розумно купувати та добре управляти, сільськогосподарські угіддя можуть забезпечити приголомшливо хороші прибутки», – коментує засновник AcreTrader, Картер Малой.

AcreTrader проголошують гарантовану дохідність 8-11% з орендних платежів та прогнозований зріст ціни, спираючись на історичний тренд. Також проводиться порівняння з іншими видами інвестиційних активів, демонструючи плюси земельних інвестицій у порівнянні з акціями, облігаціями та золотом.

Для того, щоб забезпечити безпеку інвесторам AcreTrader самостійно проводять первинний аудит компаній, які подали заявку на участь у платформі. Зі слів засновника – поки що лише 1% із запропонованих земель доходять до публікації на платформі.

Кожен суб'єкт господарювання поділений на акції, еквівалентні 1/10 акрів. Наприклад, якщо ви купуєте 20 акцій, вам належить еквівалент 2 акрів сільськогосподарських угідь та пов'язаних з ними дивідендів. Все це підкріплено зручною системою пошуку та онлайн оплати. 

Чи може на сьогодні працювати зазначена модель в Україні?

На жаль, повноцінно – ні. Юридичні особи на сьогодні можуть володіти тільки землею для ведення особистого селянського господарства, тому пропозиція буде дуже обмеженою. До того ж сформувати для фермерів повноцінний лот виключно із земель ОСГ навряд чи вийде. Після 2024 року, коли юридичні особи отримають можливість володіти землями сільськогосподарського призначення – доволі вірогідно, що така модель запрацює.

Але треба розуміти, що у США ринок землі працює далеко не перший рік і ринкова ціна давно сформувалася, тому перспектива для росту ціни не перевищуватиме 3% відсотки на рік. На відміну від України, де на молодому ринку ціна на сьогодні об’єктивно нижче ринкової, а перспективи для росту ціни зберігаються на рівні 18-20% щороку найближчі 3-4 роки. З огляду на вищевикладене, для того, щоб не пропустити вікно можливостей інвестування у новий ринок землі в Україні, єдиною повністю білою та безпечною моделлю інвестування лишається викуп орендованих земель у топових агрокомпаній.  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]