Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.11.2023 14:50

Що ми знаємо про бізнес у телеграм: чи легальний він та як монетизувати в "білу"

Експерт з розвитку Telegram каналів

Давайте розберемося, наскільки легальним є бізнес у телеграмі та як його монетизувати в "білу", щоби вами не зацікавилася податкова.

Нещодавно Голова РНБО зауважив, що головна загроза телеграм-каналів – анонімність власників і відсутність відповідальності за розповсюджену інформацію. Держава не вимагає заборони телеграма, а лише прагне деанонімізації власників пабліків. За даними опитування КМІС 44% українців отримують інформацію з телеграм-каналів. Причому ресурсів настільки багато, що неможливо визначити однозначних лідерів: респонденти згадували сотні різних назв. Отже, приблизно половина українців є потенційними споживачами реклами в телеграм-каналах, які направду вже давно стали окремим бізнесом. Власники каналів заробляють тисячі доларів, рідко декларуючи свої доходи, адже законодавства, яке би регулювало інформаційний бізнес на платформі немає. Давайте розберемося, наскільки легальним є бізнес у телеграмі та як його монетизувати в «білу», щоби вами не зацікавилася податкова. 

Структура бізнесу в телеграмі

Основний спосіб заробити в телеграмі – продавати рекламу або розвивати канали під продаж. Також можна продавати послуги свої чи інших людей, але це теж свого роду рекламування.  

Оцінити ринок у грошовому еквіваленті нині неможливо та й проводити дослідження ніхто не намагався. Одна з перепон – велика кількість нативної реклами. Часто навіть фахівці, які довго працюють у ніші, не можуть відрізнити її від потокового контенту. Загалом же ціна за рекламу може варіюватися від $10 до $5000, а дохід власника каналу сягати сотень тисяч $.  

Нині найприбутковішою нішею є канали з загальними новинами. Кількість контенту, який вони продукують за добу, дозволяє ставити більше реклами. За ними йдуть канали-«радари» з інформацією про тривогу та рух дронів / ракет, і вже далі бізнесові пабліки. В останніх реклама дорожча, але вони програють новинним за охопленнями.  

Продаж каналів може відбуватися напряму або через біржі. Нині в Україні є одна велика на 18 тис. підписників, і 5 менших на 2 – 7 тис. Вони допомагають продати канал анонімно та безпечно, зокрема тому, що в процес вступає гарант – публічна особа, яка керує продажем. 

Юридичні особливості бізнесу в телеграмі

Українське законодавство ніяк не регулює діяльність у телеграмі. Нещодавно вступили в силу зміни до Закону про рекламу, які жорсткіше регулюють її розміщення. Проте вони не мають ніякого впливу на телеграм-канали, адже ті не є медіа – просто пабліки в месенджері ще й із анонімним власником. 

Окрім того, телеграм-канали не підпадають під Закон про авторське право й суміжні права, а, отже, шахраї отримують повний карт-бланш на крадіжку акаунтів. Правоохоронні органи не зможуть нічого з цим зробити, адже по суті не має навіть на кого написати заяву.  

Проста схема крадіжки може виглядати так: люди копіюють мій акаунт у телеграмі, тому що я працюю гарантом і маю довіру, роблять максимально схожий нік і пишуть власнику каналу, що їхній проєкт хочуть викупити. Людина, маючи довіру, переказує кошти, а шахраї зникають. Канали крадуть щодня, і щоби застрахувати себе мінімально, варто мати двофакторну аутентифікацію й пароль на месенджері, а також завжди перевіряти з ким ви спілкуєтеся. Проте навіть це не застрахує вас від крадіїв із досвідом. 

Відсутність регулювання з боку держави також дозволяє активно ширитися російському ІПСО. Канали, які поводять себе, як українські, роблять вкиди, нативно подаючи їх за новини. 

І наостанок, немає регулювання – немає оподаткування. Щоби працювати в «білу», більш совісні люди відкривають ФОП другої чи третьої групи й сплачують податки. Таких за моїми відчуттями приблизно 80%. Інші починають щось робити, коли в двері вже стукає податкова або блокуються картки, проте це вже трохи запізно. 

Що з бізнесом у телеграмі буде далі

Підприємці, які хочуть почати робити бізнес в телеграм, можуть не турбуватися – цей вагон в українському сегменті ще тільки розганяється. Не секрет, що до втрогнення, наш ринок був тісно пов'язаний із російським, той випереджає нас на три роки й досі росте. Український сегмент чекає те саме. Тим паче, що про блокування, яке активно розганяли в медіа, не йдеться – лиш про прирівняння телеграм-каналів до медіа.  

Поки бізнес у телеграмі не набув популярності, є можливість окупити канали за 4 – 6 місяців. Перевагою є й капіталізація бізнесу, адже розвинутий канал можна продати набагато дорожче.  

Основне, що варто памʼятати – надалі виграватиме той, хто робитиме оригінальніший контент. Інші теж зароблятимуть, проте значно менше.  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]