Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.04.2021 17:45

Ефект "контрасту" на телебаченні. Як це працює та як керують вашим сприйняттям реальності?

Політичний консультант. СЕО "Агентства політичного консалтингу Involve"

"Все це було сплановано і з глядачем просто зіграли в гру".

22 квітня у програмі "Право на владу" на 1+1 помітив цікавий та простий прийом, сенс якого розуміють точно не всі. Але використання його досить ефективне, якщо підготувати всі складові.
"Право на владу" має двічі частини, в перерві між якими дещо змінюється гості та тема обговорення. В другій частині минулої програми з нових гостей в студії з'явився народний депутат і віднедавна виключений з фракції "Слуга Народу" Олександр Дубінський. Водночас після першої частини студію залишила Ірина Геращенко, депутат Європейської Солідарності. Запам'ятайте цей момент.
Тема, з якої почалась друга частина, це - декларації чиновників.
Спершу надають слово відомому ексцентричному політику Михайлу Саакашвілі, який рідко стримує емоції та не обмежує себе у використанні різких висловлювань. Це перший момент і початок гри контрастів. Ексцентричність сама по собі є явищем, що дозволяє об'єкту виділитись на фоні інших. У випадку з людиною, то ексцентрична особа поводиться значно яскравіше у порівнянні з іншими. Це характеризується сильно вираженими жестами, голосом, мімікою, тощо. Це якраз про Михайла Саакашвілі.
Він почав свій монолог з відповідних слів обурення, щодо необхідності "рубати голови" чиновникам за брехню в деклараціях. І саме це було початком використання "ефекту контрасту". Таким чином глядачу підсилили момент сприйняття та порівняння всього, що далі відбуватиметься в студії і почали, на мій погляд, сплановану акцію на користь репутації одного з політиків та за для шкоди іншому.
Розберімо, що ж таке "Ефект контрасту".
Простими словами, це - спосіб, завдяки якому нас змушують сприймати одні речі кращими, доступнішими чи потрібнішими використовуючи не пряме порівняння з іншими речам, але без порівняння вони б нам не здавалися такими.
Простий приклад: ви приходите в магазин купувати мак бук. До моменту погодження на купівлю вам не пропонують жодні додаткові послуги, типу налаштування операційної системи. Коли ви вже готові викласти 35000 грн. на купівлю то вам одразу ж запропонують налаштувати систему за 1000 грн, чи придбати страховку за таку ж суму. Віддавши 35 тисяч., 1 тисяча вже не здається такою великою і часто людини розстаються з грошима та лише вдома починають розуміти, що подібна послуга була непотрібною. А якби подібне озвучувалось одразу з ціною до мак буку, то переважно відмова була б на місці. Сподіваюсь суть ефекту ви хоча б трохи зрозуміли, бо далі перейдемо до ситуації в ефірі вчорашньої програми.
Після виступу Саакашвілі слово бере Олександр Дубінський. Говорить легко, без виражених емоцій та одразу контрастує на фоні з Михайлом. Він продовжує тему декларацій, погоджуючись з тезисом "що корупція перед нами" та наводить приклад декларації Петра Олексійовича Порошенка. На екрані у глядача одразу ж з'являється інфографіка з головними цифрами з декларації колишнього президента, а саме: 55,5 млн $ на рахунках та готівкою, кількість автомобілів, наявної нерухомості та землі і звичайно фото Порошенка зі спрямованим поглядом на ці цифри.
Все це спеціально зверстана, підготовлена завчасно інфографіка, а не просто скріншот реального документу декларації. Я зараз не говорю про неправдивість цифр, ні. Звертаю увагу на те, як візуально подають картину, бо ж тут продумано все до найдрібніших деталей і якщо розібратись, то це надзвичайно цікаво.
Дубінський продовжує сипати простими, доступними звичайному глядачеві словами про корупційність колишнього гаранта. Глядач бачить вражаючи цифри та чує спокійний, впевнений голос, який підсилює їх сприйняття та дисонанс у порівнянні з попереднім спікером.
В той таки час, у студії вже відсутня Ірина Геращенко (депутатка ЄС), яка могла б і точно вплинула та спробувала зруйнувати ефект контрасту вступивши в словесний конфлікт з Дубінським.
За 3 хвилини, а саме стільки зазвичай людина максимально сприймає спіч, Наталія Мосейчук пропонує подивитись декларацію Олександра Дубінського, яка ж одразу, у заздалегідь зверстаному вигляді з'являється на екрані. Цифри, які ми бачимо: 100 000 Євро, 100 000 грн, 381 000$ - сильно контрастують з мільйонами Порошенка і вже не сприймаються так негативно, як сприймались би, коли показати їх без порівняння з попередніми мільйонами.
Навіть ведуча прямо озвучує, що "на контрасті ви блєднінько виглядаєте, ви бідненький". Дубінський своєю чергою паралельно розповідає, як чесно, він важкою працею їх заробив на успішних проєктах. Навіть на фото поряд з цифрами він у футболці "мама любит скорость" спрямовує погляд в протилежну сторону від своїх цифр. Це також прийом, хоч і довести його неможливо.
Закінчується все пропозицією Мосейчук "для угару і вогню" подивитись підготовлений сюжет про декларації чиновників і в принципі далі все перетворюється в банальне жування історій з життям недоброчесних політиків за наші кошти.
Що ж відбувалось насправді. А насправді нашою свідомістю вправно зманіпулювали. Ефект контрасту використали протягом не тривалого часу, щоб ми не змогли ідентифікувати цей момент, наші відчуття максимально загострились, а ми сприймали все так, як необхідно невідомому "архітектору".
Олександр Дубінський, репутація якого зазнала значних втрат - отримав репутаційні плюси в порівнянні з, на секундочку, одним із президентів України. По Петру Олексійовичу завдано удару в момент, коли сторона захисту була просто відсутня. А глядач буде наступний день розповідати про мільйони Порошенка і кожен раз, коли будуть згадувати будь-який негатив щодо Дубінського, підсвідомо порівнюватиме його особу та негативні асоціації з мільйонером Порошенком.
Я не можу стверджувати, що все це було сплановано і з глядачем просто зіграли в гру. Але ситуація цікава й варта розбору. Кожна така ситуація.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]