Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.04.2020 09:52

Про обов'язкову самоізоляцію 60+

Заступник директора Українського інституту дослідження екстремізму

Люди старшого віку в зоні ризику пандемії коронавірусу - це аксіома. Влада логічно обмежила пересування особам, старшим 60 років. Та вона чітко не пояснила як діяти тим, про кого нікому подбати

У більшості інфографік, які видав Кабінет Міністрів щодо посилення режиму карантину майже замовчався такий захід як самоізоляція осіб, старше 60 років. Тому - для багатьох старших людей це було і буде "новиною". Не впевнений, що приємною. Але обмеження для людей старшого віку - це те, що мало б прийматись найпершим. Ще до того, як усіх посадять на карантин. Або й навіть замість того, щоб усіх садити на карантин.

Старші люди в зоні ризику. І це - аксіома. Так, влада недопрацювала в плані інформування населення і плані порядковості застосування заходів. Але - крок правильний. На цьому позитив закінчиться. Бо далі почнеться практика.

У Постанові Кабміну № 211 вказується, що всі люди, які потребують самоізоляції (з тексту виходить, що не лише контактери з інфікованими, але і 60+) мають зареєструватись. В тому числі й через Єдиний державний веб-портал електронних послуг. Там же можна зазначити про неможливість піклування з боку інших осіб. Це важливий захід, бо лише після реєстрації і зазначення себе "особи без сторонньої допомоги" людям 60+ можна пересуватись. Від місця зазначеного як самоізоляція на відстань до 2 км для купівлі товарів. Що – логічно. Логічно не про відстань (бо я не знаю чому 2 км - але не треба шукати логіки в цифрах, які видає в влада в своїх обмеженнях, часто - це генератор випадкових цифр). А у тому, що в постанові передбачена можливість виключень. Не про всіх є кому подбати.

Нелогічним є те, що я так і не знайшов можливості як людині 60+ зареєструватись на такому порталі.

Далі гірше. Кабмін приймає роз'яснення, де взагалі нічого не говорить про реєстрацію осіб 60+. Цитую "Люди, що знаходяться на самоізоляції (крім хворих на COVID-19) та про яких немає кому подбати, дозволено відвідувати магазини та інші місця торгівлі, які розміщені на відстані не більше ніж 2 кілометри від місця самоізоляції. Ці люди мають дотримуватися масочного режиму." Тобто - взагалі без пояснень чи треба попередньо доводити і реєструватись, що про них нікому подбати.

У мене, як в людини, яка колись вивчала право, є розуміння, що притягувати до відповідальності людей, які порушили карантин, будуть не за роз'ясненнями Кабінету Міністрів, а за його Постановою, яка передбачає таку відповідальність. Тому я не знаю, як себе вести тим, кому за 60 і про кого нікому подбати. І чіткої відповіді Кабмін не дає.

Рятує в цій ситуації лише сподівання, що в поліції вистачить розуміння, що в людей за 60 в більшості випадків немає можливості чим заплатити штраф. Тим більше штраф – у розмірі 17,5 тис. грн. І що їх будуть лише попереджувати. Чи вірити на слово, що про них нікому подбати. Але – якщо вірити на слово – то втрачається і сенс ізоляції для людей старше 60 років.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]