Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.04.2015 12:20

Рейдерство 2015. Прогнози на рік

Заступник директора Українського інституту дослідження екстремізму

Рейдерство – проблема, яка останнім часом стає в Україні все більш актуальною. У перенасиченому поганими новинами середовищі, вона часто губиться. Втім наслідки рейдерства боляче б’ють не лише по підприємцям, а й по всьому суспільству, ставлячи під загрозу

Рейдерство – проблема, яка останнім часом стає в Україні все більш актуальною. У перенасиченому поганими новинами середовищі, вона часто губиться. Втім наслідки рейдерства боляче б’ють не лише по підприємцям, а й по всьому суспільству, ставлячи під загрозу економічне становище держави.
У березні наш інститут провів конференцію присвячену цій темі. Не дивлячись на те, що до її організації ми підключили Торгово-промислову палату України, Український союз промисловців та підприємців, звернулися до провідних бізнес-структур, знайти людей, які б погодилися відкрито, на камери говорити про рейдерські захоплення на своїх підприємствах нам так і не вдалось. Втім off records ми отримали десятки відгуків від ділової спільноти, яка просто виє від хвилі рейдерства, що останнім часом захлеснула Україну. На жаль, нам немає чим втішити бізнес. Згідно з прогнозами на 2015 рік, далі буде лише гірше. Чого чекати і що робити ми намагались розібратися у своєму дослідженні. 
За останні десять років українська влада не спромоглася напрацювати системне рішення щодо ефективного захисту власників та інвесторів. Незважаючи на президентські укази, висновки профільних комітетів Верховної Ради, перелік підготовлених законопроектів, до втілення справа так і не дійшла. Немає офіційного юридичного поняття «рейдерства», не впроваджено спеціальної статті кримінальної відповідальності для замовників та виконавців рейдерських атак у кримінальному кодексі.
 
Моніторинг за січень-лютий 2015 р. засвідчив, що економічне рейдерство залишається актуальним питанням, яке є суттєвою загрозою для інвестиційного клімату в країні, загрожує безпеці власності вітчизняних та іноземних інвесторів. Проблема захисту інтересів власників особливо актуальна під час проведення реформ і враховуючи, що ці реформи вкрай потребують фінансування.
 
До цього можна додати неконтрольований українською владою перерозподіл власності, в тому числі з використанням технологій рейдерських атак на територіях зони проведення АТО та окупованого АР Крим. Протягом найближчих місяців 2015 року можна прогнозувати подальші дії щодо перерозподілу власності на цих територіях.
 
Загальна кількість рейдерських атак за перші два місяці 2015 року перевищила півсотні випадків і це тільки згідно до повідомлень, які оприлюднені у ЗМІ. У моніторингу ми виділили топ-5 рейдерських захоплень за січень-лютий 2015 року. Тобто звернули увагу на найбільш кричущі випадки.
 
1. Амстор. Захоплення та блокування роботи 20 магазинів. Після проведення аудиту та зміни керівництва відбувалось протистояння за участі озброєних людей.
2.Тростянецький елеватор. Напад на власність міжнародної групи компаній «Bunge». Розбиті шибки, виламані двері, наявність важко поранених працівників підприємства. При огляді затриманих нападників виявлено рушниці, набої, петарди з прикріпленими цвяхами.
3.Бахчисарайська райспоживспілка. Силове протистояння пайовиків та озброєних людей у масках (понад 100 бойовиків).
4. ПП «Мединський». Відбувся підпал підприємства, було зафіксовано використання бойових гранат. Чергова спроба звести рахунки з підприємцем, який торік вже зазнав нападу озброєних бойовиків в масках, у тому числі із застосуванням бойових гранат.
5.Краматорська металобаза. Оперативна служба правопорядку ЗС України у ході перестрілки захопила у полон невідомих нападників, які зі зброєю намагалися захопити металобазу.
Сумні прогнози щодо сплеску перерозподілу власності у 2015 році підтвердилися вже у березні місяці. Інформаційний простір розірвали гучні скандали у енергетичному секторі.
Надалі можна прогнозувати загострення ситуації. Як показали останні події, прояви нелегітимного насильства будуть приводити до збройного протистояння, загибелі та поранення людей, які беруть в ньому участь.
Тому, якщо за сферу економічної безпеки не візьметься держава, то її регулювання, її захист переберуть на себе власники, які будуть змушені використовувати нелегітимне насильство заради досягнення власних цілей. Міжкорпораційні війни і корпоративні воїни вже набувають реальних обрисів, дуже схожих на справжні військові, але уже без офіційних статутів і зовсім з іншими моральними цінностями. І без жодного натяку на соціальну справедливість чи законність.
Свого часу американський політолог Збігнєв Бжезинський сказав «тероризм породжує більший тероризм». Рейдерство, яке у крайніх формах і є економічним тероризмом, має ту саму ланцюгову реакцію. Зрозумівши, що «так можна», «за це нічого не буде» і це «надприбутково», захоплення підприємств стає популярним. І його прояви зростають. І це говорить про значно більшу проблему, ніж просто втрата своєї власності. Більша проблема рейдерства в іншому. Новий власник, отримавши підприємство шляхом захоплення, завжди усвідомлює, що і в нього так само можуть віджати його нове майно. Тому, він не зацікавлений розвивати бізнес. Його мета – вижати з того, що є максимум, не вкладаючи в саме підприємство. І це вже не той кінець історії, про який колись писав Френсіс Фукуяма. Це кінець економіки, який буде написано стражданнями ще одного втраченого покоління. І не дай Боже – це переросте у кінець ще одного періоду державницьких змагань України.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]