Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.04.2021 18:47

Відтік прямих іноземних інвестицій у 2020 році: з чим це пов'язано

Економіст, експерт-аналітик

ПІІ, ринок електроенергії

Днями у соцмережах почали активно поширювати та коментувати інформацію, оприлюднену Нацбанком, про відтік іноземних інвестицій у розмірі 0,87 млрд. дол. США у 2020 році.

До речі, у межах співпраці з аналітичною групою UEO (Ukrainian economic outlook) та аналізу ситуації в українській економіці, можу констатувати, що цей негативний процес тривав і протягом перших двох місяців 2021 року.

Але для мене було показово, що цю інформацію почали поширювати навіть члени Ради НБУ, не пояснюючи її економічну сутність. Мені довелося навіть дорікати їм за це. Якщо політики, народні депутати та навіть урядовці, не кажучи вже про пересічних громадян та представників ЗМІ, не розуміють, що стоїть за цією інформацією, тоді вони об'єктивно неправильно її інтерпретують і, відповідно, роблять неправильні висновки.

Хоча у коментарях під чужими постами у ФБ я робив деякі пояснення, але враховуючи важливість розуміння для загалу цих оприлюднених даних, дозволю собі розлогіше зупинитися на цьому питанні.

Динаміка прямих іноземних інвестицій (ПІІ) визначається трьома складовими:

• нові інвестиції в акціонерний капітал підприємств;

• реінвестовані доходи інвесторів;

• борговий капітал інвесторів.

Подивимося на другий фактор, тому що саме він вніс найсуттєвіший внесок у відтік ПІІ (довідково: в акціонерний капітал був приплив, за борговим капіталом - відтік).

Якщо протягом 2016-2019 років підприємства з іноземними інвестиціями реінвестували 7,9 млрд. дол. отриманого прибутку в економіку України, то за підсумками 2020 року збитки іноземних інвесторів призвели до зменшення іноземного капіталу на 1,3 млрд дол. США

Звісно, в умовах пандемії коронавірусу у 2020 році, дуже суттєво постраждали підприємства (у тому числі з іноземних капіталом) сектора HoReCa (готелі, ресторани та кафе). Вони показали фінансові збитки у своїй звітності, відповідно це зменшило розмір ПІІ цієї категорії компаній з іноземним капіталом.

Але це можна вважати якоюсь мірою форсмажором, тому зменшення ПІІ у цьому сегменті бізнесу можна вважати фактором, який не залежав від дій влади. Хоча і тут, як ми розуміємо, не все так однозначно.

При цьому потрібно розуміти, що збитки, і відповідно відтік ПІІ, показали також компанії, які здійснювали інвестиції у відновлювальні джерела енергії (ВДЕ). До речі, вони є одними з найбільших інвесторів в Україну. Тобто, 1,3 млрд доларах збитків компаній з іноземним капіталом — це, у першу чергу їх, збитки.

Через ситуацію, яка склалася у цьому секторі, через утиски у сегменті ВДЕ, замість реінвестування почалося виведення іноземного капіталу.

Так, відповідно до закону “Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії” (№810-IX, від 21 липня 2020 року), держава брала на себе зобов'язання забезпечити виплату всіх боргів перед компаніями, які здійснювали виробництво ВДЕ, за наступним алгоритмом: 40% у IV кварталі 2020 року та 60% - у 2021 році (по 15% щокварталу).

На момент підписання закону сума заборгованості перед ВДЕ за вироблену електроенергію становила 22,4 млрд. грн. Виходячи з норм закону, держава зобов'язалася погасити 8,96 млрд. грн. (40% від загальної суми заборгованості ) до кінця 2020 року. При цьому, I кварталі 2021 року держава повинна була погасити ще 3,36 млрд. грн. (четверта частина від залишку заборгованості, яка мала би бути на початок року).

Виходячи з цих даних, станом на 31 березня поточного року, виробники ВДЕ повинні були отримати 12,32 млрд. грн., або 55% заборгованості. В реальності, за даними Української асоціації відновлюваної енергетики (UARE)оплачено лише 4,63 млрд. грн., або 37,6% заборгованості. 

Отже, невиконання владою своїх зобов'язання перед компаніями, які інвестували кошти у ВДЕ, призвело до того, що замість реінвестування, іноземні інвестори, в результаті збитків, продемонстрували виведення ПІІ з України у 2020 році.

Внаслідок поширення пандемії коронавірусу в Україні, яке ми спостерігаємо зараз, та повного провалу урядом масової вакцинації населення, не очікую позитивних даних щодо ПІІ у 2021 році у сегменті HoReCa.

Але, схоже, ще гіршими у 2021 році будуть результати залучення ПІІ у ВДЕ. Принаймні, якщо не виконуватимуться взяті українським урядом від імені держави зобов'язання перед інвесторами у відновлювану енергетику та не буде налагоджена ситуація з платежами ВДЕ.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]