Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.01.2021 22:02

Політика підвищення акцизів має бути передбачуваною, послідовною та виваженою

Економіст, експерт-аналітик

Акцизи на тютюн

Потрапила на очі колонка директора Департаменту конкурентоспроможності бізнесу Федерації роботодавців України Олександра Яворського, який звертає увагу на негативні наслідки рішення законодавців про одноразове підвищення акцизів на тютюнові вироби для електричного нагрівання (“ТВЕН”) – відразу в 4,2 рази. Ці вироби довгий час були поза увагою законодавців. В умовах стрімкого зростання акцизів та відповідно цін на цигарки, значно нижча ціна на “ТВЕНи” не могла не призвести до зростання попиту на них. Притому що, за оцінками лікарів, їх потенційна шкідливість для здоров'я людей ані трохи не менша, ніж у звичайних цигарок.

Але на думку пана Яворського стрімке підвищення акцизів на “ТВЕНи” не збільшуватиме у такому ж обсязі податкових надходжень. Скоріше - провокуватиме стрімке зростання контрабанди та тіньового обороту “ТВЕНів”.

Він цілком слушно зауважує, що “народних депутатів можна привітати з розширенням контрабанди в Україну. Якщо раніше в основному торгували контрабандними сигаретами і спиртом, то зараз активно набирає популярності контрабанда ТВЕНів. Наприклад, в Дніпрі вже пропонують один ящик китайських контрабандних ТВЕНів під маркою МС за 19800 гривень. Тобто менше 40 грн. за пачку. Коли легальні ТВЕНи коштували близько 50 грн, сенсу переходити на контрабанду не було. А тепер буде – контрабандні коштуватимуть вдвічі дешевше за легальні.

Але це лише початок – крім китайських виробників, є ще бажаючі заробити на українських споживачах і в РФ, і в окупованих районах Донбасу. Нагадаю, донецька фабрика «Хамадей» і в мирні часи не соромилася виробляти підробні «Мальборо» - а зараз з’явилися стимули розширити лінійку продукції для реалізації на підконтрольну Україні територію”.

А ще пан Яворський зазначив наступне: “Один з найбільших платників податків України – компанія «Філіп Морріс Україна» заявила, що через різке підвищення акцизу вона буде змушена вже в січні скоротити обсяг замовлення акцизних марок на ТВЕНи з 50 до 35 млн шт. По суті це означає, що вже в січні у державному бюджеті виникне ще одна діра – на понад 300 млн грн. Зважаючи на місячні коливання сплати тютюнового акцизу і схожі проблеми в інших компаній, у річному вимірі ці втрати можуть цілком сягнути 4-5 млрд гривень”.

І попри те, що я погоджуюсь з такими висноваками, мушу зазначити, що законодавці багато чого зробили, аби прирівняти ТВЕНі до звичайних сигарет, але забули одну важливу деталь.

Як відомо, щоб запобігти купівлі акцизних марок виробниками традиційних сигарет напередодні підвищення акцизів (форстелінг), аби зекономити у наступному році на сплаті підвищенних податків, існує механізм протидії – так, марки купити з запасом можна, але не більше 15% від середньорічного об’єму. Проте ця норма й досі не розповсюджується на ТВЕНи. І якщо «Філіп Морріс Україна» дійсно скоротить у 2021 році закупівлю марок за новими ставками акцизу трохи не удвічі, то це, як я підозрюю, означає, що вона закупила цю різніцю у грудні 2020 у очікуванні зростання податку. Причому, неважко здогадатися, що, якщо компанія має намір купувати марок майже удвічі менше, то, припускаю, цю різницю вона вже купила у минулому році ще за старими – нижчими - ставкам. Тобто компанії вистачить старих – більш дешевих марок – на декілька місяців, можливо, місяців на 4 чи 5 або навіть на півроку.

Не можна звинувачувати цьому «Філіп Морріс Україна», бо вона скориталася такою можливістю. А борці з тютюнопалінням у цьому випадку сіли у калюжу, хоча ніхто їх не змушував. То, може, треба ввести рівні правила для всіх виробників і прикрити хоча б цю дірку у бюджеті? Ні, про це ніхто чомусь не подумав.

Так чи інакше, мрії про збільшення зборів від пидвищення податків так і залишаться мріями.

Знову змушений повторити думку, яку висловлював вже безліч разів. Політика підвищення акцизів має бути передбачуваною, послідовною та виваженою. Стрімке підвищення акцизів на тютюнові чи горілчані вироби лише породжуватиме тіньовий оборот та криміналізацію цього виду діяльності.

Не викликає сумніву, що народні обранці та урядовці своїм рішенням спровокували карколомне зростання тіньового обороту ТВЕНів. Якщо вистачить здорового глузду, то вони будуть змушені повернутися до цього питання тв знизити ставки акцизів на них. Хоча будуть і противники цього рішення, бо це позбавлятиме певних бізнесменів та можновладців доходів від подібного тіньового обороту ТВЕНів.

Але знову ж таки варто казати не тільки про ТВЕНи.

Щорічне двадцятивідсоткове підвищення акцизів на цигарки вже призвело до стрімкого зростання їх нелегального виробництва в Україні та контрабандного завезення в Україну.

Не знаю, яких масштабів має досягти цей кримінальний бізнес, щоби нарешті визнати, що підвищення акцизів на тютюнові та алкогольні вироби без урахування рівня доходів населення призводитиме не до скорочення споживання, а до зростання тіньового обороту.

Змушений вкотре висловити думку щодо необхідності зменшення щорічних темпів підвищення акцизів на тютюнові виробів до десяти відсотків. Причому розділивши його на два етапи — по п'ять відсотків з першого лютого та першого серпня. Це значно полегшить звикання споживачів до зростання вартості тютюнових виробів. Крім того, зробить економічно невиправданим для тютюнових компаній та імпортерів тютюнових виробів вдаватися до так званого форестелінгу (закупка акцизних марок наперед плановим підвищенням акцизного податку).

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]