Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.01.2021 16:37

Протести населення є наслідком некомпетентності та корупції можновладців

Економіст, експерт-аналітик

Тарифи на газ

В країні розпочалися масові протести, пов'язані з несправедливими тарифами на газ та обслуговування газорозподільчих мереж. Щодо необхідності зміни моделі формування тарифів на газ писав вже безліч разів. Але протягом декількох років ніхто нічого не робив в умовах загального зниження цін на газ на європейському ринку. Можновладці мали можливість розповідати, як вони піклуються про інтереси пересічних громадян, насправді нічого не роблячи.

Зараз, в умовах їх стрімкого зростання, всі, починаючи від Президента Зе, почали почали висловлювати стурбованість про стрімке зростання комунальних тарифів для населення. І якщо зростання цін на газ ще можна якось пояснити морозами на європейському континенті, то несправедливість тарифів на постачання газу газорозподільчих мереж — це повністю наслідок некомпетентності та корупції можновладців.

Протягом багатьох років українська влада неспроможна та не бажає зробити коректний розрахунок плати за транспортування газу населення з урахуванням витрат домогосподарств на проведення газових мереж до житлових помешкань. Заробляють на цьому облгази, більшість яких контролює Фірташ. Саме він отримує прибуток від функціонування мереж, в які не вклав жодної копійки.

Очевидно, що НКРЕКП має встановити багатофакторну формулу, складовими якої мають бути витрати на проведення газових мереж до житлових помешкань. Якщо ці витрати були здійснені домогосподарствами, то відповідно тариф повинен бути зменшений на суму витрат на амортизацію мереж та на частину доходу, який формується внаслідок їх функціонування. Це очевидно, але саме цього вже протягом багатьох років не бажають робити можновладці.

І щось мені підказує, що і не зроблять, бо інтереси не тільки олігарха Коломойського, а і Фірташа, для них значно важливіші, ніж пересічних громадян.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]