Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.11.2020 23:56

Житлово-комунальні тарифи можуть бути ринковими і справедливими

Економіст, експерт-аналітик

Тарифи на житлово-комунальні послуги

Прочитав думку Голови НАК “Нафтогаз України” Андрія Коболєва щодо тарифів на газ, висловлену на “Суспільному телебаченні”. Він наголошує, що громадяни можуть отримувати газ дешевше, якщо купуватимуть його наперед.

Такий підхід пана Коболєва не витримує жодної критики.

По-перше, пересічні громадяни не завжди мають можливість оплатити річний обсяг споживання.

По-друге, вони не можуть вийти на міжнародний ринок і купити газ за найнижчою ціною. Враховуючи сезонний характер споживання, найдешевше газ коштує протягом другого кварталу.

Та сама ситуація з опаленням. Громадяни не можуть змусити підприємства теплокомуненерго купити річний обсяг газу, коли він коштує найдешевше. Але при цьому саме на них ці теплокомуненерго перекладають свої витрати на газ, який вони купують, коли він коштує найдорожче.

Існуюча система тарифоутворення є абсурдною і несправедливою по відношенню до громадян країни. І питання зовсім не у тому, що газ продається за ринковою ціною.

Ситуація з тарифами на житлово-комунальні послуги є наслідком жахливої некомпетентності та корупції наших можновладців. Причому, йдеться не тільки про нинішній уряд. Ця ситуація зберігається протягом всіх років української незалежності.

Я вже неодноразово пропонував, по-перше, закласти в ліцензійні умови зобов'язання підприємств теплокомуненерго і постачальників газу населенню купувати газ на внутрішньоукраїнському чи європейському ринку на умовах “Амстердам+” чи “Дюссельдорф+” протягом другого кварталу. При цьому, ціну на газ та тепло для домогосподарств формувати, виходячи саме з середньої ціни на газ (на базі Амстердам+ чи Дюссельдорф+) протягом 90 днів другого кварталу.

По-друге, повернутися до системи абонплати на газ, тепло, гарячу воду. Раз на рік, станом на 31червня, на підставі даних приладів обліку робити перерахунок платежів за попередній період (з 1 липня попереднього року по 30 червня поточного року) та визначати розмір абонплати на наступний період.

У цьому випадку комунальні послуги будуть суттєво нижчими для домогосподарств, як внаслідок суттєвого зниження цін на газ, так і у зв'язку з розподілом комунальних платежів рівномірно протягом року. Такий підхід дозволить стабілізувати фінансову ситуацію для споживачів, постачальників газу та тепла, і для держави. Бо потреба у житлово-комунальних субсидіях буде у рази меншою.

На жаль, ці абсолютно очевидні, зрозумілі пропозиції не чують ані нинішні урядовці, ані урядовці часів прем'єрства Гончарука і Гройсмана.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]