Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.01.2011 15:01

Друге дихання електронної звітності?

Виконавчий директор ВБО "Точка опори"

Можливість подачі звітності до ДПІ в електронному вигляді у платників податків з’явилась з 2007 року, але нажаль бізнес досить повільно інтегрувався в інформаційне середовище, і фактично в більшості випадків ігнорував таку можливість.

Можливість подачі звітності до ДПІ в електронному вигляді у платників податків з’явилась з 2007 року, але нажаль бізнес досить повільно інтегрувався в інформаційне середовище, і фактично в більшості випадків ігнорував таку можливість. Я вважаю це одним з найбільшим парадоксів бухгалтерського середовища. Адже однією з гострих проблем для підприємства було здати декларацію до ДПІ, не секрет що в багатьох випадках декларацію з податку на прибуток зі збитком, просто не приймали. В районних ДПІ навіть запровадили процедуру, перед тим як здати декларацію ти несеш її на узгодження до свого інспектора, і тільки після її підпису маєш право здати. А інспектор в свою чергу ставила умови, при яких вона завізує. В більшості випадків просили перерахувати авансом податок на прибуток, або змінити значення якось рядка. Ну і звісно всі ці рекомендації надавалися усно, і підприємство залишалося без вибору.

Якщо ж подаючи звіт електронно, спілкування з податковою зводиться до мінімуму. Та і звіт вони не можуть не перейняти (якщо там не має арифметичних помилок), так як прийманням звітів займається комп’ютер який автоматично загружає звіт в систему податкової.

Здавалось ось панацея від головного болю бухгалтерів і директорів, як позбутися впливу та маніпулюванню від державних органів при подачі звітності. Але з моменту старту електронної звітності сплинуло 4 роки, а більшість підприємств досі подає звіти на папері. Хоча для підприємства це одразу декілька переваг:

  • Можливість подати звіту з реальними показниками
  • Економія часу працівників (щоб здати звіт в електронному вигляді потрібно 5-10 хвилин, що значно менше від черги до заповітного віконця)
  • Нейтралізація арифметичних помило

та ще багато переваг, які можна нескінченно перераховувати. То що стримую бізнес використовувати нові технологію для власного росту???

У цьому питанні податкова зробила перший крок, відповідно до ст.49.4. Податкового кодексу України від 02.12.2010, № 2755-VI, середні та великі підприємства з 2011 року зобов’язані подавати звітність в електронному вигляді. Більшість підприємств віднесених до цих категорій почали  впроваджувати звітність в електронному вигляді. Але в цілому український бізнес з пересторогою дивиться в бік нових технологій.

Для прикладу, в Сполучених Штатах Америки платники податків сплачують спеціальний збір до бюджету, якщо вони подають звіт на папері. Адже такий паперовий звіт вимагає значно більших ресурсів для його обробки.

Чому ж український бізнес так повільно реагує на нові технології, адже комп’ютеризація на підприємстві знімає багато питань, і в перспективі дає можливість підприємству значно заощаджувати на адміністративному управлінні.

Можливо менталітет, а можливо відсутність освіти менеджменту в більшості керівників підприємств?

Висновок один: поки наш бізнес буде млявим та дивитися на світ через призму калькулятора, загальна картина економіки буде невтішна. Наш бізнес просто не зможе конкурувати зі світовими компаніями.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]