Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.06.2021 16:51

Хочете стати благодійником? Вам треба дещо знати

PR-менеджер благодійної платформи dobro.ua

Якщо ви захотіли зробити добру справу, то є декілька важливих правил.

На моїх очах тисячі звичайних українців об'єднуються, щоб рятувати життя, допомагати тим, хто потрапив у біду, і робити все, щоб добро не припиняло відбуватися. Однак так відбувається не з усіма. Багато хто має гіркий досвід дружби з благодійністю, коли через шахрайство їх допомога була марною. Якщо ви захотіли зробити добру справу, то є декілька важливих правил.

Згідно з опитуваннями, 70% українців хоча б раз на рік жертвують кошти на благодійність, але левова частка з них стають жертвами шахраїв, бо керуючись емоціями просто переказують кошти на банківські картки чи кидають їх у псевдо-благодійні скриньки на вулицях та в магазинах. Дуже часто у шахраїв фіктивні документи, а зібрані кошти витрачаються на особисті потреби. Як тільки ви перераховуєте свої гроші на картку  зловмисників - вони стають подарунком, за який перед вами ніхто не відзвітує. 

Ось 5 простих порад, які ви повинні знати, щоб ваша допомога була дійсно корисною і безпечною:

1. Перевіряйте тих, кому довіряєте свої гроші

Ні для кого не секрет, що прохання про термінову допомогу в мережі дуже часто виявляються шахрайством. Сума, яку збирають на лікування, може не відповідати дійсності, діагноз - бути невірним, документи - підробленими, а на фото взагалі абсолютно здорова дитина. Якщо вас зворушила історія, не варто відразу ж кидати гроші на, ймовірно, бездонну карту шахраїв. Спробуйте розібратися та  дізнатися більше інформації, а не реагувати на шокуючу фотографію і величезний текст капслоком. 

2. Довіряйте фактам, а не сльозам

Благодійність без емоцій неможлива, але й участь холодного розуму вам не зашкодить. Ви - не фахівець, аби розібратися у всіх діагнозах та можливих способах їх лікування, які, швидше за все, ретельно викладені поруч з фотографією. Щоб не сипати грішми дарма, поцікавтесь, чи є у дитини, якій вам хочеться допомогти, фонд, який її підтримує. Це можна легко

зробити, просто вбивши ім'я та прізвище дитини в Гугл. Набагато  безпечніше переказувати гроші через сайт фонду, а не на приватну картку, з якої будуть сплачувати за продукти, комуналку і таксі замість лікування. Фонд, на відміну від автора поста в соцмережі, має репутацію і зобов`язаний надати, за вимогою, звіт про витрачені гроші. А якщо йдеться про професійний фонд, то і просити його не потрібно - звіт буде доступний на сайті за замовчуванням. 23% з опитаних українців не довіряють благодійним фондам, хоча саме фонди є гарантією того, що ваші кошти будуть використані за призначенням і адресат отримає допомогу.  Якщо ви хочете допомогти, то треба це робити через перевірені благодійні організації. Для цього треба: почитайте відгуки про фонд в інтернеті. Не варто довіряти тим, у кого немає репутації перевіряйте наявність документів у кожному зборі, який підтримуєте, подивіться, чи є звіти на вже зібраних проектах, якщо у вас є питання - не стидайтеся їх ставити. Прозорі фонди завжди відкриті до комунікації. 

3. Дізнавайтеся, чим ви можете допомогти, окрім грошей

Коли ви бачите інформацію про те, що в дитячому будинку протікає дах, а дітлахи змушені спати в холодному приміщенні, де гуляє вітер, то не поспішайте привозити їм солодощі або іграшки. Спати в теплих кімнатах їм хочеться значно більше, ніж нових плюшевих ведмедів. Перш ніж ви вирішите допомогти, запитайте, чи потрібна ця допомога. Наприклад, усі дитячі будинки завалені м'якими іграшками, які найчастіше привозять з собою благодійники. Якщо ви заздалегідь напишете або зателефонуйте до дитячого будинку, то можете дізнатися, що їм потрібні розвиваючі ігри або іграшки для дрібної моторики. Тоді ви точно поїдете до дітей із задоволенням, бо привезете ту річ, на яку там дійсно чекають. І взагалі, допомога - це не тільки про гроші. Можливо дитячим центрам або притулкам потрібні ваші навички, яким ви можете навчити діток або час, який ви можете витратити на волонтерство. І, звичайно ж, найбільше цим дітям потрібна родина! Тоді всі точно будуть щасливі. 

4. Слідкуйте за історіями тих, кому допомогли

Ваші гроші повинні відстоювати ваші інтереси і реалізовувати ваше бажання допомогти, тому варто контролювати, на що вони будуть витрачені, навіть якщо ви їх від чистого серця подарували. Наша платформа - вітає тих, хто допомагає і при цьому цікавиться фінансовими звітами, але таке бажання є не у всіх фондів. Мені видається важливим виховувати в людях прискіпливість. Адже кожен, хто засумнівається, перевірить і переконається, що все чесно, стане вірним помічником фонду надовго. Ми в цьому зацікавлені. Допомагайте. Перевіряйте. Будьте певні.

5. Говоріть про добрі справи вголос

Будь-яку благодійну допомогу краще робити публічно, адже ваш приклад може когось надихнути. Саме так один порив зробити добру справу перетворюється в сотні врятованих життів.

Дотримуючись цих простих правил, ви можете змінити чиєсь життя на краще і бути впевненими, що ваші гроші будуть використані ефективно. 

Не знаєте, якими бути? Будьте добрими!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]