Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.03.2019 15:40

Принцип вибірковості розвитку міста Києва

Керівник компанії AZ Legal Group, адвокат, сертифікований медіатор

Або чому столична влада нехтує принципом верховенства права.

Справжньою інформаційною бомбою стало обговорення в ЗМІ питання будівництва житлового масиву «Патріотика на озерах». Мене зацікавили юридичні аспекти цього будівництва і я спробую дати юридичну оцінку спірним питанням цієї справи.   

Чи законно забудовник використовує земельну ділянку?

 У 2005 році рішенням Київської міської ради затверджено проект відведення земельних ділянок будівельній компанії «Контактбудсервіс» для забудови об’єктами житлового і соціально-побутового призначення у ж/м Осокорки-Центральні) у Дарницькому районі міста Києва. Передано ТОВ «Контактбудсервіс» у довгострокову оренду на 15 років (на період будівництва) земельні ділянки загальною площею 176,06 га для забудови об’єктами житлового і соціально-побутового призначення у ж/м Осокорки-Центральні (1, 2, 3, 4, 5, 6 мікрорайони). ТОВ «Контактбудсервіс» отримало в оренду земельні ділянки розміром 21,8966га та 90,6379 га. Передачу в оренду вказаних земельних ділянок здійснено за актами приймання-передачі від 8 вересня 2005 року.

Дискусії, щодо правомірності будівництва постійно лунають наразі серед громадськості, у ЗМІ пресі та навіть була створена робоча група при постійній комісії Київради з питань містобудування, архітектури та землекористування щодо розгляду цього питання.

Робоча група визначила, що з 2005 по 2017 рік ТОВ «Контактбудсервіс» сплатило до міського бюджету орендної плати за земельні ділянки 53 654 244 грн та, що підстави для розірвання договору оренди з ТОВ «Контактбудсервіс» у Київської міської ради відсутні. Станом на жовтень 2018 за інформацією Державної фіскальної служби заборгованість з орендної плати за вищевказані земельні ділянки взагалі відсутня.

Але не маючи на це правових підстав Київська міська рада приймає рішення про розірвання договору оренди земельної ділянки в односторонньому порядку.

ТОВ «Контактбудсервіс» були подані позови до адміністративного суду міста Києва, щодо оскарження неправомірних дій Київської міської ради. В рамках забезпечення позовів забудовник отримує всі підстави для подальшого користування земельною ділянкою, за яку вже сплачені немалі кошти орендної плати. 

Чи відповідає будівництво житлового масиву «Патріотика на озерах» Генеральному плану міста Києва?

Міфи про те, що будівництво житлового масиву «Патріотика на озерах» відбувається без будь-яких дозволів та містобудівних умов та обмежень швидко розвінчуються.

Існують всі правові підстави зазначити, що забудова на Осокорках виконується в межах чинного Генерального плану міста Києва та відповідно до містобудівних умов та обмежені, які є чинними на сьогодні. У відкритому доступі на сайті http://mkk.kga.gov.ua/можна побачити інформацію, що будівництво житлового масиву «Патріотика на озерах»  відбувається у відповідності до діючих містобудівних умов. 

Яка зараз ситуація з будівництвом житлового масиву «Патріотика на озерах» і чи несе воно в собі загрозу екології?

 Станом на сьогодні земельні ділянки активно використовуються замовником будівництва для здійснення будівельних робіт. Зокрема, на даних земельних ділянках виконані та виконуються наступні роботи: влаштовано тимчасову огорожу навколо будівельного майданчика та підводиться електрика; здійснюються роботи по влаштуванню та випробуванню пробних кущів паль, монтується стенд для подальшого випробування паль на місці майбутніх житлових будинків ведуться земляні роботи по влаштування котловану, що підтверджується відповідними документами.

Необхідно зазначити, що крім квартир у житловому масиві «Патріотика на озерах» запланували будівництво чотирьох шкіл, п’яти окремих дитячих садка, об’єктів соціально-культурної інфраструктури, 35 дитячих майданчиків та майже 10 кілометрів велосипедних доріжок. Для паркування автомобілів передбачені підземні паркінги під будинками та окремо розташовані 9-поверхові паркінги, для велосипедистів - велодоріжки вздовж озера. Крім цього забудовник планує за власний рахунок побудувати  підстанції потужністю 110/10 кВ.

Правові позиції будівництва підстанції були предметом розгляду в Окружному адміністративному суді міста Києва. Під час неодноразових засідань в судовому порядку було встановлено, що споруда, призначена для такого перетворення, має вважатися лінійною спорудою, будівництво якої об’єктивно має здійснюватися без врахування обмежень щодо наближення до води. Будівництво підстанції є не тільки вимогою для будівництва житлового масиву «Патріотика на озерах», це питання всього розвантаження трансформаторів існуючої підстанції «Осокорки». Будівництво підстанції необхідне, про це свідчать прості цифри. Тільки протягом 2017 року у Дарницькому районі сталося більше 40 аварійних відключень електроенергії.

Щодо екологічної складової, до забудовник при реалізації проекту будівництво житлового масиву «Патріотика на озерах»  врахував особливість цієї місцини та органічно поєднав природу з архітектурним ансамблем забудови.

Екологічне питання також обговорювалось в залі судових засідань. Окружний адміністративний суд м. Києва підтвердив законність будівництва шляхом винесення рішення у справі №826/1975/18, в якому, серед іншого, докладно описав, що будь-які права ГО «Екопарк Осокорки» не порушуються внаслідок будівництва мікрорайону, оскільки ГО «Екопарк Осокорки» не має стосунку до земельної ділянки, на якій здійснюється будівництво, і будь-яких рішень щодо створення на ній ландшафтного заказника місцевою владою не приймалося.

Забудовник житлового масиву «Патріотика на озерах» крок за кроком втілює в життя власне розуміння того, як повинна виглядати ця територія. Ще до початку активної фази будівництва, вже облаштували північну частину озера Небреж, створивши комфортні умови для відпочинку біля води, проклавши доріжки піших та велосипедних прогулянок.

 Підсумовуючи та аналізуючи правові аспекти будівництва житлового масиву «Патріотика на озерах» є багато запитань, відповіді на які знайти не вдається: в якій з європейських країн таке можливо, щоб влада без правових підстав розриває договори оренди земельної ділянки при якій орендар повністю виконує всі вимоги та систематично сплачує орендну плату? Хто дає такі «добрі» поради столичній влади, які призводять до погіршення інвестиційного клімату. Чому столична влади забуває, що забудовник зобов’язаний побудувати дитячі школи та садочки, велодоріжки та соціальну інфраструктури? Чому будувати деяким будівельним компаніям в столиці з  порушеннями можна, а з усіма дозвільними документами та виконанням усіх вимог іншим компаніям не можна?

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]