Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.11.2021 16:55

Ринок реклами під ударом або як не допустити зайвого регулювання

Керівник Секретаріату Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України

Тютюнова галузь завжди була рекордсменом щодо регуляторних обмежень. В Україні на сьогодні запроваджено загальновживані обмеження.

Такі, як максимально-допустимий вміст нікотину, зовнішній вигляд упаковки, у томі числі можливість надавати покупцям інформацію про товар на його упаковці, заборонена реклама і просування тютюнових виробів, тощо. При цьому, досить регулярно створюються нові законопроекти для додаткового контролю держави над тютюном.

Кілька років тому на ринку України з’явилися новітні тютюнові продукти: електронні сигарети та пристрої для нагрівання тютюну. Українське законодавство не передбачало регулювання таких продуктів, тож абсолютно логічно, що законодавці вирішили створити новий закон для контролю цих продуктів. Але трохи перестаралися, що може призвести до правової колізії.

Так, 12 жовтня 2020 року у Верховній Раді України було зареєстровано проект Закону «Про внесення змін до статті 22 Закону України "Про рекламу" щодо реклами електронних сигарет і рідин, що використовуються в електронних сигаретах» №4212 (далі – Законопроект), а вже 27 квітня 2021 року законопроект було прийнято в першому читанні. З назви законопроекту зрозуміло, що його метою є заборона реклами електронних сигарет та рідин до них

Втім, перед другим читанням до законопроєкту було внесено майже 300 поправок, які фактично забороняють будь-яке згадування будь-якої продукції тютюнових компаній. Наприклад, виробникам можуть заборонити розсилати інформацію споживачам електронною поштою або за допомогою смс-повідомлень. Якщо документ буде ухвалено в нинішньому вигляді, то, за оцінками Всеукраїнської рекламної коаліції, це призведе до зниження обсягів рекламного ринку на 10−15%. При цьому, найбільше постраждають від подібних новацій саме серйозні легальні гравці та незалежні медіа, які фінансуються за рахунок реклами, а не з інших джерел.

Цікаво, що питання реклами тютюну для нагрівання законодавці намагаються врегулювати в інший спосіб, то ж маємо певну непослідовність та колізію в регуляторних підходах.

Зокрема 2 грудня 2020 року, Верховна Рада прийняла у другому читанні і в цілому Закон України №1019 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмеження обігу підакцизних товарів, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння та посилення контролю за продажем таких товарів», який набрав чинності з 01 січня 2021 року.

Так, вищезазначеним законом передбачено, що з 1 липня 2022 року тютюнові вироби для нагрівання прирівнюються до тютюнових виробів з точки зору їх регулювання і підпадають, у тому числі, під заборону реклами тютюнових виробів, передбачену законами:

«Про рекламу»;

«Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення».

Але існує ще один законопроект, який покликаний регулювати усі тютюнові вироби, включаючи і традиційні. 1 червня 2021 року Верховна Рада прийняла у першому читанні  проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну» №4358, яким передбачено внесення змін до зазначених законів, зокрема, закону «Про рекламу», в частині заборони реклами електронних сигарет, тютюнових виробів для нагрівання, пристроїв для нагрівання тютюну тощо.

Як бачимо, питання регулювання тютюнових виробів для нагрівання закладено у Закон №1019, що вже набув чинності, а питання регулювання реклами і електронних сигарет і тютюнових виробів для нагрівання у законопроекти (4358 та 4212), прийняті у першому читанні. При цьому окремі положення законопроектів суперечать один одному чи вже існуючому закону 1019.

На цьому етапі, нашим законотворцям головне не забувати про те, що у спробах щось надмірно зарегулювати та несвідомо створити чергові правові колізії для легального ринку, ми можемо створити ще більше проблем. Як для легального бізнесу, що має виконувати вимоги закону, так і для тих, хто має контролювати виконання цих законів.

Шкода, що Верховна Рада досі не може позбутися звички створювати законодавчий «спам», що не несе жодної користі, викликаючи лише додаткові проблеми.

Наприклад, до законопроекту 4358 було подано більше 500 поправок, а до законопроекту 4212 майже 300. При чому більшість поправок дублюються і пропонують обмеження, які неодноразово були вже відхилені як профільними комітетами Верховної Ради, так і під час голосування в Парламенті.

До законопроекту 4212 про регулювання питань реклами декілька народних депутатів зареєстрували одну й ту саму поправку, щодо регулювання роздрібної торгівлі тютюнових виробів – про заборону викладки тютюнових виробів в місцях їх роздрібної торгівлі. Така пропозиція по суті не відповідає сфері регулювання закону «Про рекламу». Крім того, зазначена пропозиція вже має свою історію і не була підтримана Парламентарями вже двох скликань.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]