Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.09.2013 22:05

В житті немає нічого неминучого, крім смерті та податків. Б. Франклін

Незалежний фінансовий радник

Питання декларування своїх доходів, це питання, яке я думаю постане у нас найближчий час на порядку денному у всих українців.

Питання декларування своїх доходів, це питання, яке я думаю постане у нас найближчий час на порядку денному у всих українців. Незалежно від сум статків та їх походження, всим прийдеться подавати декларацію   та сплачувати додаткові податки на отриманий дохід. Починаючи від міністра закінчуючи робітниками великих підприємств - всим прийдеться декларувати свої доходи, також це буде стосуватися наших мільйонерів, мільярдерів та простим безробітних, у яких є «майбах».

Трохи статистики, дохідна частина нашого бюджету від податку фізичних осіб складає приблизно 2,1 % (дані 2012 року), в країнах європейського союзу та Америки існує наступна статистика: США близько 40 %, Великобританія приблизно 35%, Данія орієнтовно 50%, як бачимо нам є до чого рухатися.

Запровадження декларування своїх доходів правильно було б розпочати не одразу для всих категорій населення , а поступово. Розбити умовно громадян на сегменти (в залежності від сум доходу) та по розписаному по рокам графіку поетапно впроваджувати цю реформу. Той факт, що вона потрібна ніби розуміють всі, а от розпочати не наважуються, боячись громадського незадоволення при впровадженні. Ми дуже довго звикли жити сам на сам, не дбаючи, що навкруги нас. Ми всі ніби незадоволені, що навколо нас, але розуміючи, що кожен в цьому винний живемо далі. Коли у людини буде розуміння скільки коштує утримання держави і всих супутніх «прилипал», то кожен почне запитувати, а що я за ці гроші маю. Свідомість буде рости, це помітно на прикладі США та Німеччини.

Як варіант, пропоную з наступного року розпочати декларування всих, у кого дохід більше 1 мільйона гривень на рік, та всих державних службовців різних рангів та класів. Нехай своїм доблесним прикладом покажуть нам пересічним українцям, як це. Як сказав відомий вам всім герой «Он! Тренируйся на кошках!».

Також думаю, варто було б задіяти при декларуванні статтю видатків, а то наші «бомжі» другий раз живуть якось дивно, ні доходів ні приходів, а на мерседесі катається. Чи то старенька бабця, на якій зареєстровано автопарк «Феррарі», я розумію, що вона накопичила за довге своє життя, але нехай покаже нам пересічним, як це робиться, я б залюбки послухав «горе Кореек», як це робити.

Щоб наші любі мільйонери не казали, що великі черги при заповненні декларації, нехай податківці залучать світовий досвід та створять такі умови, щоб «відмазок» при подачі декларацій не було.

А потім і ми всі після налагодження цієї системи, зможемо долучитися до декларування, всіма 30 мільйонами голосів.

А поки давайте обговоримо всі нюанси теоретично, щоб не вийшло, як завжди.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]