Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.01.2016 15:20

Товари з РФ, які потрапили до санкційного списку, подорожчають?

Юрист, аналітик

Як і очікувалося, Кабмін затвердив низку торгових контрзаходів щодо російських товарів, які відтепер заборонені до імпорту в Україну. Але це не повинно істотно позначитися на продовольчих цінах для українців.

Як і очікувалося, Кабмін затвердив низку торгових контрзаходів щодо російських товарів, які відтепер заборонені до імпорту в Україну. Але це не повинно істотно позначитися на продовольчих цінах для українців.


За 3-й квартал 2015 року обсяг імпорту з РФ в Україну становив $ 5,4 млрд, із них продукти харчування – на $ 43 млн, тютюн – $ 47 млн, какао та продукти з нього – $ 17 млн. Тобто, сегмент товарів продовольства в структурі імпорту не значний. У той же час можна говорити, що це побічно позначиться на вартості хімічної продукції та пов’язаних товарів промисловості (добрива, пластмаси, полімери, сіль, сірка) – їх обсяг у загальній структурі сягає понад мільярда доларів, займаючи п’яту частину імпорту.

Крім того, висока ймовірність запливу в країну нових торгових марок і брендів з ЕС в низькому ціновому сегменті.

Складніше питання з побутовою хімією, а також технікою відомих виробників, кінцевий цикл збірки продукції яких для країн східної Європи зосереджувався в Росії. Швидше за все власники, а це потужні міжнародні корпорації, просто переглянуть логістику. Тому подорожчання цієї продукції якщо й відбудеться, то за рахунок додаткових витрат на перевезення. Проте цей чинник мало б нівелювати зниження вартості нафти, а відповідно, й собівартості перевезення.

Загалом, заборона імпорту продукції з Росії не матиме суттєвого впливу й у силу того, що продавці будуть шукати шляхи для того, щоб зберегти ціни на наявному рівні – інакше вони ризикують знизити попит на свою продукцію на сорокамільйонному ринку, який у зв’язку з тривалою кризою, значною девальваціє гривні й без того регресує.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]