Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.09.2015 15:13

Гривню скоро «штурмуватиме»

Юрист, аналітик

Фонду гарантування вкладів необхідний кредит на 2,5 млрд грн. Якщо ці кошти надасть Національний банк України, це створить додатковий тиск на цінність гривні до кінця року.

Фонду гарантування вкладів необхідний кредит на 2,5 млрд грн. Якщо ці кошти надасть Національний банк України, це створить додатковий тиск на цінність гривні до кінця року. 


Як відомо, під гарантії німецького уряду Україні було надано 200 млн євро кредиту німецьким державним банком KfW. Це кошти, передбачені саме на підтримку Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО), який відповідає за повернення громадянам депозитів зі збанкрутілих банків та виведення таких установ із ринку.

Залучений кредит покриє виплату в сумі близько 5 млрд грн, решта 3 млрд грн залишається дефіцитом. Для його подолання запланований продаж активів восьми неплатоспроможних банків на загальну суму 275,81 млн грн. Зокрема, виставляються основні засоби ПАТ «Реал Банк» на 1,6 млн грн, Банку «Форум» – 2,77 млн грн, ПАТ «Банк Демарк» – 6,36 млн грн, ПАТ «ВіЕйБі Банк» – 1,59 млн грн та права вимоги за кредитами Банку «Меркурій» на 41,49 млн грн, АТ «Банк Золоті ворота» – на 8,04 млн грн, ПАТ «Порто Франко» – на 107,52 млн грн. Крім того, серед виставлених на продаж є активи та права вимоги за кредитами АТ «Південкомбанк» на загальну суму 91,45 млн грн.

Проте залишається ще 2,5 млрд грн – ці кошти швидше за все буде змушений надати Нацбанк. І хоча сума в масштабах монетарної бази України незначна, потрібно врахувати, що гривня також перетікає у валютний готівковий ринок. У поєднанні з цим фактором обов’язково утвориться тиск на гривню – як наслідок, до кінця року слід готуватися до коливання курсу валюти.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]