Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.11.2022 15:44

Що можна зробити вже зараз, щоб покращити взаємодію бізнесу і держави

Директор компанії "Intecracy Deals", голова ІКТ Комітету СУП

Які проблеми існують у комунікації державних органів з бізнесом та якими способами їх можна вирішити.

Незважаючи на те, що Україна впевнено тримає курс на цифровізацію, деякі моменти в комунікації держави та бізнесу потребують покращення. 

Очевидно, що в умовах повномасштабної війни державним органам важче піклуватися про безпеку даних, і завжди існують більш нагальні питання, які треба вирішувати моментально. Але проблеми взаємодії підприємців з державою теж «на часі», адже бізнес в тому числі забезпечує безперебійну роботу економіки та, наскільки це можливо, нормальне життя людей. 

І підприємці повинні мати можливість виконувати всі операції та свої зобов’язання перед державою в умовах внутрішнього переміщення чи інших проблем, пов’язаних з війною. 

Зробити так, щоб АРІ та інформація, яку передає держава, були в безпеці треба зараз, а не відкладати до перемоги.

Отже, які зараз існують проблеми у взаємодії бізнесу та держави:

- Деякі реєстри закриті, тож отримати інформацію з них неможливо.

- Довідки необхідно надавати в паперовому вигляді або ж дублювати. Наприклад, банки, згідно з законодавством, періодично просять юросіб надати їм фінансову звітність за той чи інший період. Її треба подати в паперовому вигляді з підписами, хоча зараз це незручно, а інколи й неможливо через проблеми з логістикою і т.п.

В ідеалі ці ж довідки банк міг би отримати й напряму від податкової, адже там є вся необхідна інформація. Чому підприємець повинен передавати необхідні дані на папері, якщо податкова служба може сама їх передати в банк за запитом клієнта? У нас бувають кейси, коли треба звертатися до держави, щоб надати державі державні дані. Від цього давно треба відходити і налагодити обмін даними між державними органами з мінімальною участю бізнесу.

- Питання з дублюванням деяких електронних документів також досі не вирішене, хоча це можна було зробити ще до війни. За ці та інші проблеми треба братися вже зараз, а не списувати все на складні часи. Адже державні служби мають розвиватися і покращувати свої сервіси постійно, тим більше коли це потрібно для постійного й надійного функціонування економіки навіть під час війни.  

Як вирішувати ці питання

Ми у Спілці українських підприємців хочемо сприяти вирішенню цих проблем. Для цього проводимо зустрічі з державними органами, розповідаємо про проблеми українського бізнесу і пропонуємо необхідні доопрацювання. Про них хочеться розповісти детальніше.

Наші пропозиції Міністерству економіки

Ми пропонуємо спростити для бізнесу процес участі у публічних закупівлях. Для цього треба:

• Запровадити е-контракти – договори про закупівлю, що укладаються на Prozorro, в електронній формі. Це зробить участь у закупівлях зручнішою для бізнесу, а також підвищить прозорість процесів і якість контролю закупівель з боку держави та громадян.

• Автоматизувати отримання інформації про учасників – система Prozorro повинна отримувати дані напряму з державних реєстрів.

• Прибрати дублювання комплектів документів у паперовому вигляді, якщо вже є електронні документи, підписані КЕП.

• Стандартизувати банківські гарантії як інструмент забезпечення пропозицій учасників публічних закупівель. Треба запровадити єдину стандартну форму з вимогами для всіх учасників, а не індивідуальні варіанти під кожного замовника. 

Наші пропозиції Державній податковій службі України 

Ми пропонуємо ДПС інтегрувати інформаційні системи банків із інформаційними системами ДПС України, щоб:

- відкрити публічні дані;

- автоматизувати процедури звітності та контролю;

- створити API для взаємодії центральних органів виконавчої влади та бізнесу;

- відмовитися від паперових документів та замінити їх ефективними електронними сервісами.

Також ми запропонували:

1) спростити процедури отримання банківських кредитів 

2) замінити діючий трудомісткий механізм підтвердження інформації про відсутність заборгованості на миттєвий автоматичний обмін інформацією між банківськими установами та ЦОВВ. Для цього треба запровадити стандартизований API для обміну даними між банківськими установами та ДПС.

Ці та інші наші ініціативи мають на меті зробити ведення бізнесу в Україні ще зручнішим та прозорішим. Це допоможе нам утримувати економіку навіть під час війни, ставати ще більш цифровою державою та в перспективі залучати іноземних підприємців та інвесторів. 

Тож державним органам варто приділяти достатньо уваги цим питанням і не відкладати їх вирішення на невизначений період. Адже ми будуємо сильну, надійну та перспективну державу вже зараз – і на фронті, і в тилу.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи