Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.03.2023 17:58

Проблеми звільнення з в/с за наявності у тестя/тещі інвалідності I-II групи

Адвокат, керівник Адвокатського бюро "Анжели Василевської"

У в/ч навмисно підмінюють підстави для звільнення передбаченні законом, щоб обтяжити звільнення військовослужбовця додатковими вимогами.

Звільнення з військової служби - одна з найважчих юридичних напрямків роботи (важче лише переведення військовослужбовця, але то інша історія і теж буває з хепі ендами)

І так, які підстави для звільнення з в/с встановлено законом для мобілізованих військовослужбовців:

«4. Військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, звільняються з військової служби на підставах: […]

2) під час воєнного стану: […]

г) через такі сімейні обставини або інші поважні причини (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу): […]

у зв’язку з наявністю дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи» (абзац 5 підпункту г) пункту 4 частини 4 статті 26 ЗУ «Про військовий обов’язок та військову службу»)

В чому часто виникає проблема.

У в/ч канцеляристи навмисно підмінюють підстави для звільнення передбаченні абзацом 5 та абзацом 8, щоб обтяжити звільнення військовослужбовця додатковими вимогами щодо переліку документів, вимагаючи довідку ЛКК чи МСЕК про необхідність постійного догляду та доводити якимись актами місцевих рад чи актами місцевих ТЦК та СП відсутність інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

Тобто, допускається неправильне застосування нормативної підстави для звільнення, передбаченої абзацом 8 вище вказаної норми:

«у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд».

Що ж робити:

А) Подаєте рапорт до безпосереднього командира з нотаріальними копіями:

- Паспорту, іденкоду тестя/тещі;

- Свідоцтва про шлюб військовослужбовця;

- Свідоцтва про народження дружини;

- Довідки МСЕК про інвалідність

- Пенсійного посвідчення про інвалідність (на всякий випадок).

Б) Фотографуєте рапорт із підписом ротного.

В) Вимагаєте, щоб повідомили вхідний номер вашого рапорту.

Г) Чекаєте днів 10 – якщо відмовляють чи повертають рапорт - відсилаєте рапорт з додатками  (експрес-відправлення з описом вкладення) повторно на поштову адресу в/ч чи Генштабу/Міноборони (з проханням переслати за належністю).

Д) Адвокат через тиждень надсилає адвокатський запит про результати розгляду рапорту.

Е) Якщо за 30 днів з моменту отримання вашого рапорту на пошті (відстежуєте по трекінгу Укрпошти) відповіді нема чи відмова – подаєте позов до суду на в/ч про зобов’язання звільнити з в/с., а там вже на все воля Феміди.

PS. Скарги на ВСП не ефективні, не переводьте папір дарма.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]