Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.09.2022 20:09

Камо градеші або як змінились умови виїзду чоловіків за кордон

Адвокат, керівник Адвокатського бюро "Анжели Василевської"

З 27 вересня 2022 року суттєво змінились умови перетину державного кордону. Що нового та які документи готувати.

27 вересня 2022 в № 207  в Урядовому кур’єрі офіційно було опубліковано Постанову КМУ від 10 вересня 2022 року № 1044 «Про внесення змін до Правил перетинання державного кордону громадянами України», згідно якої було внесено суттєві зміни щодо перетину кордону військовозобов'язаними чоловіками. 

Хто ж має право виїзду за кордон під час воєнного стану і на яких умовах за новими правилами з 27 вересня 2022:

1. Чоловіки з інвалідністю незалежно від групи інвалідності  за наявності довідки МСЕК чи посвідчення про встановлення інвалідності. В даному випадку висновок ВЛК про непридатність до військової служби чи штамп у військовому квитку чи тимчасовому посвідчення про зняття з військового обліку не вимагається. І так, ІІІ-тя група інвалідності для чоловіків – «виїздна» (абзац 2 пункт 2-1 Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня №57 , в редакції від 10 вересня 2022 – далі «Правила».)

2. Чоловіки, що супроводжують дружину з інвалідністю незалежно від групи інвалідності. Тобто, можна виїхати також з дружиною, що має, зокрема, ІІІ-тю групу інвалідності. Пред’явити на кордоні треба оригінали, чи нотаріально засвідчені копії документів, що засвідчують родинні зв’язки (свідоцтво про шлюб), інвалідність (довідка МСЕК або пенсійне про встановлення інвалідності) (абзац 3 пункт 2-1 Правил).

3. Чоловіки, що супроводжують одного із своїх батьків чи батьків дружини, що є особами з інвалідністю І чи ІІ групи. За новою редакцією Правил кількість виїздів за кордон за вказаних умов не обмежується, але абзацом 13 пункту 2-1 Правил тепер встановлюється вимога  про повернення супроводжуючих осіб на територію України не пізніше того, кого супроводжували. При цьому відповідальності за несвоєчасне повернення ПОКИЩО не передбачено. Ймовірно, такий факт може бути підставою для відмови в наступному перетинанні кордону при спробі виїзду з України, хоча, це спірно. Також збільшився перелік документів, які необхідно пред’явити при перетині кордону (оригінали чи нотаріально завірені копії): документи, що засвідчують родинний зв’язок; документи, що засвідчують інвалідність; документи, що підтверджують спільне проживання з особою, яку супроводжують (витяг з реєстру територіальної громади, штамп про місце реєстрації у внутрішньому паспорті громадянина України; 

або документ, що засвідчує здійснення догляду за одним із батьків своїх чи дружини (посвідчення, довідка про отримання допомоги, надбавки за здійснення догляду або акт встановлення факту здійснення догляду, виданий в довільній формі місцевою райдержадміністрацією чи виконавчим органом сільської, селищної, міської ради) (абзац 4 пункт 2-1 Правил).

4. Особи, які здійснюють постійний догляд за особами з інвалідністю І чи ІІ групи і супроводжують таких осіб для виїзду за межі України за наявності посвідчення, довідка про отримання допомоги, надбавки за здійснення догляду та акта встановлення факту здійснення догляду. Акт встановлення факту здійснення догляду за особою з інвалідністю І чи ІІ групи складається на підставі звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду (абзац 5 пункт 2-1 Правил).

5. Батьки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років, за наявності свідоцтва про народження дитини або документів, що підтверджують відповідні повноваження особи, що супроводжує дитину з інвалідністю (у разі здійснення супроводу опікуном, піклувальником, одним або обома прийомними батьками, батьками-вихователями), посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Закону України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, в якому зазначено статус “дитина з інвалідністю”, або довідки про отримання державної соціальної допомоги дітям з інвалідністю, виданої структурним підрозділом з питань соціального захисту населення районної, районної у м. Києві держадміністрації, виконавчим органом міської ради, до території територіальної громади якої входить територія міста обласного значення, районної у місті (у разі її утворення) ради (незалежно від того, кого призначено отримувачем допомоги), або індивідуальної програми реабілітації дитини з інвалідністю, виданої лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я, або медичного висновку про дитину з інвалідністю до 18 років (їх нотаріально засвідчених копій) (абзац 6 пункт 2-1 Правил).

6. Батьки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю I чи II групи, за наявності свідоцтва про її народження та документів, що підтверджують інвалідність (їх нотаріально засвідчених копій) (абзац 7 пункт 2-1 Правил).

7. Баби, діди, повнолітні брати, сестри, мачухи, вітчими, які супроводжують дітей з інвалідністю для виїзду за межі України, у разі їх приналежності до категорії осіб, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, за наявності у них відповідних підтвердних документів та документів, що підтверджують родинні зв’язки (їх нотаріально засвідчених копій) (абзац 8 пункт 2-1 Правил).;

Особи, які потребують постійного догляду, А) у супроводі одного із членів сім’ї першого ступеня споріднення (батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені) за наявності документів  що підтверджують родинні зв’язки,  висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді. Б) Або у супроводі особи, яка здійснює постійний догляд за зазначеними особами, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді та акта встановлення факту здійснення догляду (абзац 9 пункт 2-1 Правил).

8.Опікуни осіб з інвалідністю, визнаних судом недієздатними, які супроводжують таких осіб для виїзду за межі України, за наявності рішення про призначення опікуна над такою особою, а у разі, коли опікуна такій особі не призначено, - один з повнолітніх членів сім’ї першого чи другого ступеня споріднення (батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені; рідні брати та сестри, її баба та дід з боку матері  і з боку батька, онуки) за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність (їх нотаріально засвідчених копій) (абзац 9 пункт 2-1 Правил).

Зверніть увагу, що вводиться вимога до військовозобов’язаних осіб, які супроводжують для виїзду за кордон осіб з інвалідністю, осіб, які потребують постійного догляду, повернутись в України не пізніше осіб, яких вони супроводжували. Але при цьому, на дату даної публікації (28 вересня 2022) ніякої відповідальності – ні адміністративної, ні кримінальної за порушення цього правила не передбачено. Ймовірно, таке несвоєчасне повернення може стати в майбутньому перешкодою для повторного супроводу особи з інвалідністю через кордон України, хоча, це лише гіпотеза. На тих осіб, які виїхали до набрання чинності нової редакції  Правил – до 27 вересня 2022,  вимога щодо одночасного повернення із особою, яка супроводжувалась, не розповсюджується.

Новелою змін до Правил стала можливість самостійного виїзду особами, які мають право супроводжувати для виїзду за кордон вище зазначених осіб з інвалідністю, осіб, що потребують постійного догляду, тяжкохворих дітей, вказаних в п. 2-2 Правил, можливе за умови пред’явлення довідки про взяття на консульський облік таких осіб та нотаріальних копій документів, що засвідчують відповідний факт родинних зв’язків, здійснення догляду та наявності інвалідності (абзац 12 пункту 2-1 Правил та пункт 2-2 Правил).  

Виїзд за межі України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, зазначених в абзацах третьому — сьомому, дев’ятому і десятому цього пункту та пункті 22 цих Правил, може здійснюватися самостійно без осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, осіб, які потребують постійного догляду, чи дітей, визначених пунктом 22 цих Правил, на підставі довідки про перебування таких осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, осіб, які потребують постійного догляду, чи дітей, визначених пунктом 22 цих Правил, на консульському обліку, документів (їх нотаріально засвідчених копій), що дають право на виїзд, які передбачені відповідно в абзацах третьому — сьомому, дев’ятому і десятому цього пункту та пункті 22 цих Правил, та документів, зазначених у пункті 2 цих Правил.                    

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]