Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.07.2018 16:56

Зріють штрафи за здачу квартири під офіс

Адвокат, керівник Адвокатського бюро "Анжели Василевської"

Держава не полишає спроб набити казну новими штрафами, знову згадали про "злісних шкідників" правам власників та користувачів житлових приміщень в багатоквартирних будинках.

Держава не полишає спроб набити казну новими штрафами, знову згадали про «злісних шкідників» правам власників та користувачів житлових приміщень в багатоквартирних будинках, що здають свої житлові метри під офіси та готелі.

Так скандальний законопроект Герасимова А.В. «Про внесення змін до Житлового кодексу Української РСР та інших законодавчих актів України щодо забезпечення прав власників (користувачів) приміщень житлового будинку» Постановою ВР України 03.07.2018 р. знову відправлено до Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства для підготовки на повторне перше читання, а вже 05.07.2018 року комітетом пропозиції вже враховані та доопрацьовані, так що чекаймо в невдовзі включення розгляду законопроекту до порядку денного ВР.

Ця тема мусолиться ще з 2016 року, спочатку був зареєстрований законопроект № 5473 за того ж авторства, який не пройшов голосування. Але ж нащо відмовлятися від такої чудової ідеї обібрати свій народ, якщо можна просто зареєструвати новий проект з тим же змістом. Справа техніки та спритність рук, як то кажуть…

Що ж в результаті законопроект пропонує:

  1. Статтю 383 Цивільного кодексу України пропонується доповнити ч.2 наступного змісту:

«2.  Використання  не за призначенням квартир в багатоквартирних житлових будинках, в тому числі як офісів, готелів та інших закладів тимчасового проживання, забороняється. Допускається використання квартир в багатоквартирних житлових будинках для здійснення господарської діяльності (без використання найманої праці) лише особами, які є їх власниками або місце проживання яких зареєстроване в даній квартирі, за умови, що така діяльність не порушує прав та інтересів  інших власників (користувачів) приміщень у відповідному житловому будинку та не суперечить встановленим правилам користування житловими будинками і жилими приміщеннями».

  1. Пропонується додати в Кодекс України про адміністративні правопорушення таку статтю 1501:

«Стаття 1501. Використання квартир в багатоквартирних житлових будинках не за призначенням

Використання квартир в багатоквартирних житлових будинках не за призначенням,-

тягне за собою накладення штрафу від двох тисяч до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке саме правопорушення,-

 тягне за собою накладення штрафу від трьох тисяч до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

Враховуючи, що неоподатковуваний мінімум громадян  становить 17 гривень,  то штраф становитиме від 34000 гривень до 85000 гривень, а на розгляд адміністративних справ з питань нецільового використання житлових приміщень уповноважуються Адміністративні  комісії при виконавчих органах  міських  рад та органи Національної поліції України.

Що ж робити?

По-перше: не впадати в паніку, навіть якщо законопроект пройде голосування, чинності він набере лише через рік після його опублікування, часу на маневри буде.

По-друге: уважно порахувати поверхи у своєму будинку – закон не поширюватиметься на багатоквартирні житлові будинки, кількість поверхів у яких становить 16 і більше, хоча, як свідчить сумна практика взаємовідносин з представниками влади та комунальниками будуть гребти всіх одним гребінцем та переконувати Вас, що «нарушаєм», аби схилити до «врегулювання ситуації» відомим способом.

По-третє: знати свої права - законопроект милостиво дозволив громадянам використовувати під офіси нежитлові приміщення, розташовані у цокольному, на першому, другому та верхньому (у тому числі мансардному) поверхах багатоквартирного житлового будинку. Але звертаю увагу – «нежитлових» приміщеннях, розміщення квартири на вказаних поверхах «індульгенцію» не надає, хіба що за умови переведення квартири у нежитловий фонд.

По-четверте: не дозволяти жодному не бажаному гостеві проникати у Ваше приміщення без відповідної ухвали суду, щоб щось там «протоколювати», «складати акт», «встановлювати факти», а якщо вже склали, то власноруч зробити надпис «Зазначене не відповідає дійсності, письмові заперечення подам додатково».

І основне – ніколи не обмовляйте себе, не свідчить ні проти себе ні проти своїх близьких, не підписуйтесь без письмового заперечення там, де йдеться про Вашу вину!

По-п’яте: в жодному разі не ігнорувати всілякі приписи, постанови про притягнення до адміністративної відповідальності і оскаржувати їх в судовому порядку.

По-шосте: подбайте, щоб у Вас правильно були оформлені договірні відносини з особою, що перебуває у Вашій квартирі, оскільки Ви маєте право особисто використовувати  кватиру для здійснення власної господарської діяльності, в тому числі, шляхом укладання відповідних цивільних та господарських договорів (крім трудових, оскільки це розуміє «найману працю») з іншими особами.

Крім того, особа у Вашій квартирі може знаходитись за відповідним Вашим дорученням і виконувати представницькі функції Вас, як підприємця, що не забороняється жодним нормативних актом, а як відомо, ми маємо право діяти за принципом, що не заборонено, те дозволено. На відміну від представників державних органів, які можуть робити виключно те, що дозволено законом.

Так само існує відповідний порядок притягнення особи до адміністративної відповідальності, вимоги до протоколу, порядок повідомлення особи про розгляд адміністративної справи щодо нього, обов’язок забезпечити особі право на захист, надати докази своєї невинуватості тощо – порушення такого порядку, недоведеність вини, відсутність доказів вчинення правопорушення є підставою для скасування постанови про притягнення особи до адміністративної відповідальності. Але то вже зовсім друга історія…

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]