Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.07.2022 18:02

Кіно – на часі?

Продюсерка, керівниця Української кіношколи (Ukrainian Film School)

Яке сьогодні українське кіно? Що знімати і де? Документальне чи ігрове?

Всі ці питання так чи інакше ми чуємо від колег та студентів. Щоб почати роботу над фільмом, індустрія має визначити напрям, подати власну візію та приборкати цей хаос. Або почати з ним працювати. 

Про тему 

Тема повинна резонувати, вона має бути близькою автору, цікавою йому настільки, аби автор був готовий жертвувати своїм найдорожчим ресурсом – часом. Іноді навіть своїм здоров‘ям для того, щоб дослідити цю тему, пропустити через себе, дати глядачу якусь цінність. Це основне, заради чого працює митець. Він має через своє світосприйняття відкривати глядачу цінність. 

Про спостереження 

Спостереження – основний інструмент і документаліста, і режисера ігрового кіно. Вести спостереження важливо і всередині, і назовні. 

Всередині ви спостерігаєте за своїм внутрішнім світом, починаючи з фізичного стану і закінчуючи своїм внутрішнім станом та проявом своєї підсвідомості. Дуже часто ваша підсвідомість надає вам тему саме уві сні. Здібність розпізнати ці таємні коди, які генерує ваш мозок під час сну, є важливою навичкою, яку треба випрацьовувати. 

Спостереження за зовнішнім світом складається з великих пейзажних розгорнутих картин і деталей. Спостереження саме за цими деталями є основним. Здібності режисера спостерігати за деталями, накопичувати с своїй пам'яті матеріал та досвід, який потім можна використати в кіно, адже саме це може наштовхнути його на тему. 

Про фідбек 

Уявімо, що ви вже маєте тему і задум фільму. Тепер треба цей задум перевірити. Найпростіше – зібрати фокус-групу. Це можуть бути навіть родичі чи близькі друзі. Зберіть свій «колективний розум» та «прошторміть» цю ідею. Тепер ви маєте фідбек – починайте працювати з ним. 

Опрацювавши цей фідбек, треба почати це все записувати, але не просто як свої хаотичні думки. Записувати треба, притримуючись певних технологій, починаючи з деталей і поступово розгортаючи історію. Хоча в кожного митця є свій спосіб. 

Про концепцію 

В ігровому кіно є сталі форми – логлайн, синопсис, заявка, літературний та режисерський сценарій тощо. У випадку документального фільму варіантів вигляду цього документу різні, тому що документалістика – це живий процес. Тобто пітчингувати можна навіть саму концепцію проєкту, і після цього вже починати в неї заглиблюватися, набирати матеріал і поступово перетворювати концепцію на синопсис. Або навпаки знаючи досконало свою тему, можна вже починати писати поепізодний план чи навіть сценарій. 

Коли ідея проекту оформлена, є написаний синопсис, - це лягає в основу презентації проекту і супроводжується візуальною складовою: фото/відео референси, мудборд, тизер тощо, для того щоб посилити враження та розуміння фільму. Наступний етап – це пітчинг проєкту продюсерам, інвесторам, фондам. 

Про команду 

Фільм – про колективну творчість. Дуже важливо зібрати команду, яка буде слідувати за вами, і яка не тільки буде виконувати ваші прохання, але й буде вносити свої пропозиції. Треба мотивувати команду так, аби вона була зацікавлена в створенні фільму, щоб теж знаходила художні рішення, щоб теж горіла цим процесом. 

На чолі команди зазвичай стоїть продюсер, він відповідає за успіх проекту. Головний творець фільму – режисер, це через його призму сприйняття та меседжі, глядач дивиться кіно, і знаходить в ньому себе. Успіх проєкту багато в чому залежить не лише від ідеї фільму, а й від команди, яка її реалізує. 

Про фінансування 

Фінансовий план проекту може містити в собі кілька частин, в залежності від етапу кіновиробництва. Все починається з ідеї, або логлайну, тож коли є ідея, можна шукати можливості фінансування. Існують міжнародні лабораторії та резиденції, куди ваш проект можуть прийняти як тільки ви маєте трітмент або розгорнуту заявку. Далі ви протягом тижня працюєте зі своїм проектом разом з коучем та кожного дня пітчите його на інших учасників групи. Це дуже важливий і цікавий досвід, який вбереже вас від сценарних помилок та допоможе зібрати міжнародний фідбек, а можливо і почати копродукцію. Також є фонди, які надають фінансову допомогу на етапі девелопменту проекту, тобто можна отримати кошти на написання сценарію. Далі з цим пакетом можна подавати у фонди на продакшн фільму або пітчити інвесторам. Зокрема існують програми, які фінансують постпродакшн та промокампанію фільму. 

Про поради 

І наостанок – будьте впевненими у собі, у тому, що знімаєте, і навіщо це робите. Або знайдіть тих, хто повірить у вас і йдіть до своєї мрії. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]