Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.11.2021 19:55

Як привабити туристів? Досвід Славутича: події та культура

Директорка КП Агентство регіонального розвитку м. Славутича

Як привабити містам туристів за допомогою культури? Ділюся досвідом

Славутич цього року виборов звання МКС та грант від Українського культурного фонду в розмірі 9 млн 818 тис. 447 грн. Це дало змогу місту реалізувати ряд креативних та культурних ініціатив.

Як це відобразилося на туристичній привабливості міста, чи укріпило його імідж як інноваційного та прогресивного? Розповідає директорка КП "Агентства регіонального розвитку м.Славутича" Арина Старовойтова.

Звичайно, швидких результатів ми не очікували, тим більше зараз, в часи коронакризи. Ми розуміли, що це інвестиція у майбутнє, лише перший крок, але певні результати вже є: майже 17 000 славутичан та гостей міста відвідали заходи Малої культурної столиці (МКС).

Ми хотіли, щоб про Славутич дізналося більше людей - близько 847 000 користувачів соціальних мереж в режимі онлайн стали глядачами наших подій. Прогнозуємо, що головні результати проєкту МКС для туризму побачимо пізніше, коли спрацює відкладений попит.

Крім того, можна сказати, що наше місто - наочний приклад для інших невеликих населених пунктів щодо стратегії розвитку туристичного напрямку.

Так, за нашими попередніми підрахунками та за інформацією власників закладів локальної сфери гостинності міста, відвідуваність закладів харчування в місті зросла під час проведення подій МКС на 20% у порівнянні із минулим ковідним роком, а у порівнянні з 2019 роком - на 15%. Завантаження готелю “Славутич” у літні-осінні місяці 2021 року зросло на 27% у порівнянні з 2020 роком та на 15% - у порівнянні з 2019 роком. Зокрема, відвідуваність кафе у готелі зросла на 20% у порівнянні із минулим роком. Такі тенденції вселяють надію, а надто у період всесвітньої кризи туризму через ситуацію з ковідом.

Які висновки зроблено? Ділимося.

Золота осінь Славутича

Робити фокус - на головній меті

Ми свідомо зробили ставку на розвиток саме туристичної галузі безпосередньо Славутича як самостійного туристичного об'єкта, а не "додатку" до Чорнобиля, а також - на нішеві та креативні події в місті.

Тому ми, окрім підготовки до подій Малої культурної столиці, ще в 2020 році відкрили туристично-інформаційний центр, який запрацював "на повну" вже в цьому році, надаючи інформаційні послуги та допомагаючи формувати наш бренд як привабливого міста для туристів.

Якщо у минулому 2020 році ТІЦ м.Славутича провів 20 екскурсій, то у 2021 році лише в рамках проєктів МКС було проведено 31 екскурсію, а загалом протягом року - 58 екскурсій.

Після відвідання подій в місті, кожен учасник або гість повернувся додому, розповів друзям, знайомим, родині. І очікуємо, що наступного року вже й вони приїдуть до нас. Завдяки системній роботі команди МКС, завдяки PR-кампанії, публікаціям в ЗМІ, де висвітлювалися регулярно всі наші події, про нас дізналися саме як про туристичну локацію.

Тому очікуємо вже навесні, якраз на початок нового туристичного сезону, гостей до Славутича та до Чорнобиля.

Зробити чітке позиціонування, розробити та розвивати туристичний продукт

Вкрай важливе позиціонування. Ми зрозуміли, що все-таки потрібно Славутич і Чорнобиль позиціонувати разом саме з туристичної точки зору. Це більш вигідно комерційно і для гостей теж цікавіше. Наприклад, пропонуємо тури вихідного дня (Славутич+Чорнобильська Зона Відчуження), що користується попитом.

По-друге, зробили висновок, що треба обов'язково показувати нашим туристам родзинки нашого регіону. Славутич - це Київська область, але фактично це Чернігівський регіон, історично дуже багатий, цікавий, але ще малодосліджений.

Наші партнери - місто Чернігів - також зараз активно розвивають свій туристичний напрямок, там дуже сильна команда (до речі, вболіваю за них на конкурсі на наступне звання МКС у 2022 році) і ми з ними тісно співпрацюємо. Це цікаво й з точки зору "туристичного тандему" найстаршого і наймолодшого міст України, у нас навіть є тур "Чернігів+Славутич".

Третій висновок і туристичний напрямок, який ми плануємо розвивати - нам потрібні екотури. Мені особисто дуже близька ця ідея, плануємо її розвивати: навколо міста дуже багато цікавих садиб, ліс, річка. У нас є й гриб-тури, й велотури і є, куди рухатися в цьому напрямку спільно з нашими сусідами-громадами.

Четвертий момент. Вже зараз замислюємося над впровадженням нових форматів турів містом - наприклад, театралізовані екскурсії в стилі 90-х, інтерактивні інтерпретаційні тури*, рибалка-тури тощо.
*прим. Інтерпретаційний туризм - тренд, що зараз активно розвивається: люди приїздять не за інформацією, яку можуть прочитати самі, а за емоціями та враженнями.

Ми є членами Асоціації гостинності України, маємо договір про співпрацю з Всеукраїнською Асоціацією Гідів, з туристичним порталом "Зручно тревел" і плануємо розширювати співпрацю. Розвиваємо в місті й надалі індустрію гостинності.

Ми також готові ділитися досвідом й можемо бути осередком “ділового туризму” - готові організувати тури для зацікавлених Славутичем працівників муніципалітетів, об'єднаних територіальних громад тощо.

І, найголовніше - більш сміливо та системно розповідати про місто, його можливості та переваги, інколи про це забувають. Але, наприклад, в Славутичі привабливі умови для туристів. У нас є хостели, готель, прекрасні ресторани та кав'ярні.Нам треба підсилюватися в цьому плані і продовжувати працювати в цьому напрямку - розвивати локальну індустрію гостинності.

Славутич. GoldenFest

Для турбулентних часів важливо мати різні сценарії

Зважаючи на коронакризу, ми прогнозували різні обмеження на проведення подій на державному рівні (і зіштовхнулися з ними). Тому кожна з чотирьох ініціатив в рамках МКС мала три сценарії проведення: онлайн, офлайн і гібридний. Планування кількох сценаріїв забирає час, але дозволяє бути гнучким та більш захищеним від форс-мажорів.

Гібридні формати, які ми по факту реалізували, допомогли нам долучити до подій більше гостей: хтось приїхав до Славутича особисто, хтось приєднався онлайн (загалом більше 860 000 людей).

Поради містам, які замислюються про розвиток туризму

1. Треба виявити сильні сторони, ресурси, які є, на що можна зробити акцент (навіть якщо на перший погляд це здається банальним) і починайте системно працювати.

2. Потрібна всебічна підтримка всіх учасників процесу. Депутати, міський голова, громадський сектор - всі мають працювати спільно та в одному напрямку. Важливо щоб всі прийняли це рішення і йшли до цього командою.

3. Команда: має бути кілька активістів, однодумців, професіоналів, об'єднаних спільною ідеєю та метою. Класно, якщо це підтримає ще й хтось з бізнес-кіл.

4. Не варто зупинятися, треба завжди шукати нові шляхи втілення ідей: разом писати якісь проєктні заявки, шукати додаткові ресурси, гранти, можливості. Адже часто в громаді не вистачає банального - цього ресурсу.

***
Ми впевнені, що проєкт МКС для Славутича став потужним поштовхом для подальшого розвитку, ми напрацювали досвід, зрозуміли, на що краще робити акценти в майбутньому (щодо туристичного позиціонування, наприклад). До нас почали приїздити люди, нами стали цікавитися. І, впевнена, всі учасники подій повернуться наступного року вже з родиною, друзями, знайомими. Є плани на майбутнє, будемо втілювати.

Славутич чекає на туристів

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]