Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.05.2021 11:43

Безбар’єрності на Черкащині бути!

Ексголова Черкаської ОДА

Сьогодні – Міжнародний день боротьби за права осіб із інвалідністю.

Хороший привід не лише закликати всіх до підтримки людей із додатковими потребами та нагадати, що вони є і мають бути повноцінними членами суспільства. А й розповісти, як Черкащина рухається в цьому напрямі за допомогою конкретних дій і справ уже зараз. 

У березні ми доєдналися до ініціативи першої леді України Олени Зеленської про розвиток безбар’єрної архітектури в Україні. Я як голова Черкаської ОДА разом із іншими партнерами цієї ініціативи – Міністром Міністерства розвитку громад та територій України Олексієм Чернишовим, Головами Вінницької та Донецької ОДА та мерами Вінниці й Маріуполя підписали відповідний Меморандум. Його реалізацію на регіональному рівні координуватиме заступник голови Офісу президента України Кирило Тимошенко.

Нова концепція безбар’єрної розбудови України чітко говорить: життя усіх людей у нашій країни має бути повноцінним, комфортним і не створювати для них жодних бар’єрів. Це на сьогодні – аксіома. Єдиний шлях, щоб забезпечити рівні можливості для людей із інвалідністю.

Тому вся нова інфраструктура має бути апріорі інклюзивною, а наявна – реконструюватися, щоб бути безпечною і доступною для всіх людей без винятків.

У планах роботи обласної державної адміністрації на 2021 рік –  безбар’єрність у першу чергу в медичних, освітніх й оздоровчих закладах, у центрах надання адмінпослуг. 

Це, зокрема, Черкаська обласна лікарня, куди приїжджають не тільки з нашої області, а й з усієї України та навіть країн-сусідів десятки тисяч пацієнтів у рік.

Басейн у Золотоноші, на який золотонісці чекають уже п’ятий рік, – також повністю відповідатиме нормам інклюзії.

Для відпочинку дітей із особливими потребами в області започатковується і спеціальний проект надсучасних інклюзивних майданчиків «Дитинство без обмежень». У нас мають бути розваги для ВСІХ дітей. Має бути простір для ігр і для соціалізації, адже саме з таких майданчиків діти часто знайомляться з «дорослим світом».

Також ми хочемо за аналогією з Вінницею та Маріуполем створити електронну карту місць, які відповідають нормам безбар’єрності. Вона б дуже допомогла маломобільній людині орієнтуватися, куди їй зручно під’їхати, з якими труднощами вона може зіткнутися та як їх долати. Зважаючи на те, що ми посиленіше розвиватимемо туристичну привабливість регіону, така карта буде дуже актуальною і для черкащан, і для наших гостей. Розраховуємо, що ця ініціатива активізує і підприємців облаштовувати безбар’єрний простір навколо своїх магазинів, торгових центрів, салонів краси.

Наш орієнтир –  створення універсального середовища – рівного і доступного для всіх людей без винятків. Переконаний, що це реально і не так складно, як здається. Але й цього зовсім не достатньо. Бо інклюзивність у широкому сенсі слова – це створення умов для повноцінного суспільного життя для кожної людини. Ми прагнемо саме до цього.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]