Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.09.2021 13:28

Податкова амністія – які "підводні камені" очікують українців

Адвокат, експерт в консалтингу малого і середнього бізнесу

З 1 вересня 2021 року запрацювали норми про так звану податкову амністію та добровільне декларування. Та багатьох зупиняють очевидні ризики такої «легалізації» доходів.

З 1 вересня 2021 року запрацювали норми про так звану податкову амністію та добровільне декларування. Минуло більше тижня – за цей час вже подано 2 декларації. Та багатьох зупиняють очевидні ризики такої «легалізації» доходів. Проаналізуємо, які «підводні камені» приховує податкова амністія.  

Що варто знати про податкову амністію та добровільне декларування

На тему податкової амністії та добровільного декларування було багато публікацій, тому дуже стисло згадаємо основні положення, а потім поговоримо про ризики.  

Добровільне декларування полягає в наступному – резиденти України можуть подати спеціальну декларацію, де зазначать свої активи, з яких раніше не сплачувалися податки. Після цього вони просто сплатять одноразовий збір без будь-яких штрафів чи інших санкцій.  

Хто може бути декларантом 

Цим правом можуть скористатися фізичні особи-резиденти України та нерезиденти, якщо на момент набуття активів вони були резидентами.  

Не можуть бути декларантами особи, які з 01 січня 2005 року подавали або зобов’язані були подавати декларації, відповідно до вимог антикорупційного законодавства. Добровільне декларування недоступне також для осіб, щодо яких в Україні застосовано санкції. 

Що можна задекларувати і які активи повністю звільняються від декларування та податків 

Задекларувати можна майже будь-які активи, що знаходяться як на території України, так і за її межами. Це можуть бути валютні цінності, нерухоме та рухоме майно, цінні папери, частки або паї в юридичній особі, інші корпоративні права тощо.  

Головна умова для декларування – час набуття активів. Задекларувати можна виключно те, що було набуте до 01 січня 2021 року.  

Водночас законодавець закріпив ряд активів, які заборонено включати до спеціальної декларації: 

- гроші в готівковій формі;

- активи, набуті внаслідок злочину, окрім тих, що пов’язані з ухиленням від сплати податків чи ЄСВ, порушеннями у сфері валютного законодавства та захисту економічної конкуренції (п. 12. ст. 50 ЗУ «Про захист економічної конкуренції»);

- активи, що обліковуються чи розміщуються на території держави-агресора;

- активи декларанта, щодо якого розпочато досудове розслідування або судове провадження за ухилення від сплати податків чи ЄСВ, службову підробку податкової/фінансової звітності, використання коштів, здобутих від незаконного обігу наркотичних засобів та інші злочини. 

Крім того, з деяких активів громадяни можуть взагалі не подавати декларацію та не сплачувати податки. До таких активів належать:

- квартира до 120 кв. м або готовий чи недобудований будинок до 240 кв. м;

- нежитлові будівлі некомерційного призначення до 60 кв. м;

- земельні ділянки, розмір яких не перевищує норми безоплатної передачі;

- транспортний засіб для особистого використання, крім яхти, катеру, літака, гелікоптера, легкового автомобіля з об’ємом двигуна понад 3 тис. куб. см або середньоринковою вартістю понад 375 мінімальних зарплат, мотоциклу з об’ємом двигуна понад 800 куб. см, транспортного засобу для перевезення 10 і більше осіб;

- інші активи сумарною вартістю до 400 тис. грн. 

Для прикладу, якщо ви до 01 січня 2021 року купили квартиру площею до 120 кв. м і не сплатили податки – зараз ви можете не вносити її до декларації. Вам не будуть нараховані жодні санкції за неї.  

Розміри збору за добровільне декларування 

При поданні спеціальної декларації громадянин має сплатити одноразовий збір. Його ставка залежить від того, де саме знаходяться чи зареєстровані активи, що зазначені у декларації:

- для активів в Україні – 5% від їх розміру, збір можна розбити на 3 платежі і сплачувати 2% в рік. Але, як бачите, тоді загальний розмір збільшується до 6%;

- для «іноземних» активів – 9%, а з розстрочкою вийде 11,5%.  Якщо подати декларацію щодо іноземних активів до 01 березня 2022 року, можна отримати «знижку» та сплачувати збір у розмірі 7% або 9,5% з розстрочкою. 

Також законодавець пропонує додатково «економити» на зборі та вкладати свої активи в ОВДП – облігації внутрішніх державних позик. Тоді ставка зменшиться до 2,5%.  

Які ризики несе податкова амністія: готівка, розкриття даних, оцінка розміру активів

Процедура декларування та податкова амністія – це абсолютно нова практика для України. Тож у багатьох виникають закономірні питання, на які поки що ані законодавці, ані інші посадовці не дають чіткої відповіді. 

Як задекларувати готівку та безболісно пройти фінмоніторинг банку  

Питання, яке часто виникає у потенційних декларантів – як бути з готівкою? Задекларувати гроші в готівковій формі неможливо. Для цього їх необхідно внести на банківський рахунок зі спеціальним режимом. Про порядок відкриття та ведення таких рахунків Нацбанк прийняв відповідну постанову від 05 серпня 2021 року. 

Проблема в тому, що для відкриття спецрахунку банк має провести фінансовий моніторинг. Зокрема, встановити джерело походження коштів. Поки що незрозуміло, як саме особа має довести банку, звідки її «тіньові» активи. Це може призвести до відмови у відкритті спецрахунку. Тоді і сама можливість декларування готівки унеможливлюється.  

Хто може використати інформацію з декларацій 

Одна з гарантій, яку держава пообіцяла декларантам – неможливість використання відомостей з декларації як доказ у кримінальному розслідуванні чи перевірці. Більше того ці дані взагалі не підлягають розголошенню.  

Проте є суттєві побоювання, що інформацію з декларацій можуть використати якщо не податкова, то СБУ, майбутнє Бюро економічної безпеки, інші контролюючі та правоохоронні органи. Поки ця система не запрацювала на повну силу, складно говорити про її «побічні» ефекти.  

Як правильно оцінити розмір активів

Кінцева сума одноразового збору залежить від вартості активів. Проте декларант не зобов’язаний подавати документи, які підтверджують вартість активів, що знаходяться в Україні. Достатньо самостійної оцінки декларанта.  

Та чи не виникне у держави питань до такої оцінки? Цілком можливо, що податкова оцінить вартість активів по-іншому. Це вже закладає підґрунтя для майбутніх проблем. 

Податкову амністію практикують багато країн. Але в Україні ця система лише починає працювати, тож громадяни ставляться до неї критично. Лише «перші ластівки» податкової амністії покажуть нам всі недоліки та «підводні камені» цієї нової практики.    

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]