Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.04.2017 11:55

ProZorro: зрада чи перeмога?

Керівник електронного торгового майданчика SmartTender.biz

Ринок закупівель в минулому році зріс на 17 відсотків, а сума торгів – аж у 5 разів (з 4 до 20 мільярдів!), що не може не вражати. Згідно зі статистичними даними, частка державних закупівель у загальному ВВП України становить не мало не багато, а 10 відсот

Державнізакупівлі в Україні завжди були розсадниками корупції: все працювало доволіпросто-  ніхто “зайвий” навіть потрапитине міг на жодні торги, а про виграш взагалі не було і мови, як кажуть, свій досвого по своє. Сама система “паперових” закупівель залишала широкий шлях для корупції.

Зпочатку  реформ на нелегкій нивідержавних закупівель минуло не так багато часу, а але вже «дозріли»  перші плоди наших старань, а саме:

·        Громадяни та підприємціотримали унікальну можливість моніторити проведення тендерних торгів.

·         Було створено єдиний державний реєстр, введенонове законодавство. Зокрема, введено заборону научастьв інших торгах протягом наступних трьох років  фірмам, яких впіймали на“договорняках”.

·        Полегшено сам процеселектронних торгів та подачі заявок на них.

Пілотнийпроект ProZorro в Україні почав працювати в тестовому режимі  лише з травня 2015 року . Це була частина реформисистеми державних закупівель та приєднання України до міжнародної “Угоди продержавні закупівлі”  (Agreement onGovernment Procurement, GPA).  Сьогодніми вже можемо говорити про реальні успіхи реформи державних закупівель, аджецей досвід є не лише вдалим, але й унікальним.

ProZorroєпевною синергією зусиль держави, громадського сектору і бізнесу.  Бізнес надає майданчики для роботи таінвестиції, громадський сектор бере активну участь у власне прозорих державнихзакупівлях, а держава  створює відповіднузаконодавчу базу. Таким чином, від простої, але ефективної співпраці виграютьвсі – економія грошей, часу і, що не менш важливо, нервових клітин. Безумовно,ми не можемо сказати, що дана система є досконалою, ба більше, ми розуміємо, щоі за цих умов, на жаль, не створено достатніх умов для комфортної співпраціусіх  учасників тендерних торгів. Усе щеіснує проблема необізнаності покупців та продавців. Проте перший крок зроблено,а це, як відомо, найважче.

Мимаємо чим пишатися: ринок закупівель вминулому році зріс на 17 відсотків, а сума торгів – аж у 5 разів (з 4 до 20мільярдів!), що не може не вражати. Згідно зі статистичними даними, часткадержавних закупівель у загальному ВВП України становить не мало не багато, а 10відсотків. Тому ми маємо чим гордитися, і над чим працювати.

Лишепрацюючи разом, ми можемо побороти застарілу: систему «паперових» закупівель.Завдяки ProZorro можна стежити запроцесом торгів, а також здійснювати постійний моніторинг результатів тавиконання тендерних умов – для цього створено усі необхідні інструменти як дляпростих громадян, так і для професіоналів. Незважаючи на будь-які спробимахінацій, на систему «допорогових закупівель» ProZorro не лише працює, а й еволюціонує: кількість тендерів зросла до 60 відсотків,42 відсотки учасників це фізичні особи і ФОПи – тобто малий та середній бізнес.Система розвивається і вдосконалюється.

Враховуючи  міжнародну угоду про державні закупівлі зі Світовоюорганізацією торгівлі (СОТ), українські виробники мають відкритий доступ доміжнародних тендерів, а ринок державних закупівель стає глобальним. Хоча, нажаль, українські підприємства сьогодні не завжди відповідають високим вимогам  та не витримують шаленої конкуренції наєвропейському ринку, проте і тут є певні переваги. Ми отримуємо можливості, аце -  найцінніше. Зараз підприємстваможуть здійснювати точне стратегічне планування, реально оцінювати власнийпотенціал та модернізуватися.

СистемаProZorroнадаєнам прекрасний інструментарій для боротьби з корупційними схемами: як дляаматорів, так і для професіоналів. Аналіз,моніторинг та контроль за дотриманням законодавства став значно простішим звідкритими даними. Проте навіть за умов максимальної відкритості, все щезалишається корупційна складова – тендерні схеми, «спеціальна» документація,підкилимні інтриги та домовленості. На жаль, ми не можемо їх знищити безболісноі швидко. Проте маємо можливість звернути увагу на якісь порушення «правил гри»,  просто подавши заявку на сайт DoZorro.Ми повинні бути обізнаними (знаєш - значить озброєний), безкомпромісними,щоб побороти корупційні схеми, знищити корінь «змовницьких торгів» та створитинову proZorrycистему, бо, як кажуть, довіряй, алеперевіряй.

Головне не зупинятися. Нам є до чого прагнути. Нам є кудирости і розвиватися. Ми маємо потенціал, у нас є необмежені можливості, анайголовніше - у нас є віра в те, що ми змінюємо цейсвіт.

 

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи