Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.04.2012 22:27

Боротьба бджіл із медом

Експерт з питань соціальної політики

Урядовий законопроект про податок на розкіш - «боротьба бджіл із медом».

Норма Конституції (ст. 1) про соціальний характер Української держави передбачає, зокрема, справедливий перерозподіл доходів та соціальних благ.

Однак на практиці спостерігаємо катастрофічно високий рівень диференціації доходів і статків населення, різниця між доходами найбагатших та найбідніших сягає 40 разів. Десяток родин-кланів олігархів контролюють 85% економіки, водночас, за даними ООН, в Україні 80% населення перебуває на межі бідності. Це соціально критичні показники.

Загальноприйнятою практикою у світі є скорочення розриву між доходами багатих та бідних шляхом запровадження додаткового оподаткування надвисокого рівня доходів та предметів розкоші.

Проте олігархічна влада Віктора Януковича ніколи не піде на те, щоб прийняти закон, який буде обмежувати її привілеї та надприбутки.

Тим більше, що зараз великий тіньовий капітал зосереджено в Партії регіонів. Тому зрозуміло, що цим податком вони себе не скривдять.

 Передвиборчі потуги Партії регіонів з податком на розкіш нагадують боротьбу бджіл із медом.

 З дискусії навколо податку на розкіш, яка розгорнулася в уряді видно, що це спроба олігархів учергове перекласти податковий тягар на середній клас. Адже, згідно з урядовим законопроектом (Мінфін), обкладатися податком повинні квартири, площа яких вище120 кв. м., а будинки  ?  понад 200 кв. м. Буде обкладатися вся загальна площа, в тому числі коридори та балкони.

 Мінфін також пропонує обкладати податком автомобілі, в яких двигуни понад 3 літри.

 Водночас опозиційний законопроект набагато ліберальніший. У ньому податком повинні обкладатися квартири понад 200 кв. м., будинки  ?  понад 500 кв. м.

З метою відновлення соціальної справедливості та зменшення податкового тиску на громадян з низьким та середнім достатком, опозицією розроблено законопроект № 9754 «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо встановлення нових ставок податку з доходів фізичних осіб та оподаткування окремих транспортних засобів, що можуть бути віднесеними до предметів розкоші)».

 Пропонується зменшити ставку податку з 15% до 12%, якщо загальна сума отриманих громадянином доходів не перевищує 10-кратний розмір мінімальної зарплати.

  Також, проектом пропонується доповнити Кодекс новим розділом VІІ-1 щодо оподаткування окремих транспортних засобів, що можуть бути віднесені до предметів розкоші.

 Так, об’єктами оподаткування є: легкові автомобілі з об’ємом циліндрів двигуна понад 3510 куб. см. та мотоцикли з об’ємом циліндрів двигуна понад 800 куб. см. (за ставкою 10% мінімальної заробітної плати за 100 куб. см.); судна (яхти та інші плавальні засоби для дозвілля або спорту, зазначені у товарній позиції 8903 згідно з УКТ ЗЕД), зареєстровані в Державному судновому реєстрі України або в Судновій книзі України, оснащені стаціонарним або підвісним двигуном (двигунами) потужністю понад 55 кВт (крім тих, що використовувалися понад 20 років) – за ставкою 10% мінімальної заробітної плати за 1 кВт потужності двигуна чи двигунів; літаки і вертольоти, зареєстровані у Державному реєстрі цивільних повітряних суден України або у Реєстрі державних повітряних суден України (за ставкою 0,5% мінімальної заробітної плати за кожен кілограм максимальної злітної маси).

 Водночас без закриття чорних офшорних дір закон про податок на розкіш нічого не вирішить.

Щороку вивозяться мільярди доларів на той же Кіпр. І нічого не робиться... Тігіпко «піариться» на телешоу, обіцяє, що він буде регулювати й офшори. Насправді буде складено список із декількох офшорних зон. Але головний офшор, куди всі олігархи відправляють гроші, Кіпр, «випадково» зникне з цього переліку.

А отже, на думку експертів, урядовий проект закону про податок на розкіш це не більше, ніж «окозамилювання» перед виборами.

Проте, заради об’єктивності, слід зазначити, що державне регулювання за допомогою прогресивного оподаткування та податку на розкіш, денонсація офшорних угод є інструментом зниження соціальної напруги й нерівності та успішно застосовується в усіх цивілізованих країнах світу. Але олігархічна влада свідомо спотворює будь-які європейські ідеї. Борються з розкішшю, як бджоли з медом.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]