Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.09.2011 21:31

Українців позбавили соціальних гарантій

Експерт з питань соціальної політики

В перехідних положеннях законопроекту № 9127, як би між іншим, говориться про те, що рівень гарантованих державою соцстандартів і пільг визначатиме не Верховна Рада законами, а Кабмін, що прямо суперечить діючій Конституції.

9 вересня  кнопкодави Януковича з грубим порушенням процедури ухвалили законопроект, яким позбавили пільг та соціальних виплат 16 категорій громадян...

З голосу, з порушенням регламенту за наполяганням Уряду внесено і прийнято у першому читанні  законопроект №  9127,  що слово в слово повторює вже відхилений законопроект №   7562 :«Про гарантію держави відносно виконання рішень суду».

В перехідних положеннях цього законопроекту, як би між іншим, говориться про те, що рівень гарантованих державою соцстандартів і пільг визначатиме не Верховна Рада законами, а Кабмін, що прямо суперечить діючій Конституції.

Згідно проекту соціальні виплати і пільги  чорнобильців, афганців, ветеранів та інвалідів війни, жертв нацистських переслідувань, дітей війни, військовослужбовців, міліціонерів, прокурорів, шахтарів, лікарів, вчителів  та ін. будуть регулюватися  не законами, а Урядом в ручному режимі.

 Отже урядові новації :

- не буде навіть згадки про конкретні суми компенсацій, виплат, розмір знижок на оплату послуг ЖКХ;

- не буде чітких даних про періодичність надання санаторно-курортних путівок, а це означає, що можна не чекати від держави допомоги для поправки здоров'я тим, хто на них раніше міг претендувати щорічно і законно;

- ухвалення цього закону призведе до обмеження або повної відміни соцгарантій і пільг для 16 категорій українських громадян;

          В поясненні до проекту зазначено:

«ПОРЯДОК І РОЗМІР ВИПЛАТ В КОЖНОМУ РОЦІ ВСТАНОВЛЮЄТЬСЯ КАБМІНОМ З ВРАХУВАННЯМ РЕАЛЬНИХ ФІНАНСОВИХ МОЖЛИВОСТЕЙ ДЕРЖАВИ». У перекладі людською мовою: пільги і соцгарантії можуть не надаватися, якщо Кабмін вирішить, що в бюджеті на них грошей немає.

 Слід звернути увагу на те, що  влада  підло заховала такі положення (невигідні для громадян) в законопроект, який  не має відношення до соціальної теми і  його таємно рекомендував Ківаловський комітет.

Робиться це з однією лише метою - щоб закон був ухвалений непомітно і тихо, інакше  є загроза, що дії влади  викличуть широке  незадоволення і  протест.  А щоб збити хвилю  майбутнього народного обурення Янукович завчасно кинув за грати лідерів опозиції Юлію Тимошенко і Юрія Луценко.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]