Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.11.2021 14:13

Дух суперництва та здорової конкуренції: як сквош розвиває ці почуття

Віцепрезидентка Федерації сквошу України

Гравців на корті можна порівняти з гравцями на ринку. Вони вибудовують стратегію, застосовують тактику, щоб досягти результату – перемоги над конкурентом. Але який сенс цього поняття?

На ринку – завоювання аудиторії, досягнення вищих фінансових показників, лідерства за впізнаваністю бренду та продажами. На корті – більша кількість влучних ударів та отриманих очок, перші місця у чемпіонатах, всесвітніх рейтингах. Зміст різний, проте головна думка одна – лідерство у своїй справі. 

Шлях до перемоги у сквоші та бізнесі також відмінний: на корті – це відпрацювання ударів, робота над стратегією гри, швидкістю, реакцією тощо. На ринку ж – вивчення стейкхолдерів, створення бренду, вдосконалення товару чи послуги. Але обидва випадки об’єднують концептуальні моменти, серед яких – важливість конкуренції в усіх її проявах. 

Гру можна назвати адаптованою до спортивного середовища наочною моделлю ринкового протистояння. За певних умов і належної уваги до цієї аналогії, заняття сквошем мають усі шанси допомогти бізнесмену розвинути дух суперництва та здорової конкуренції. Як саме?

Ретельна підготовка – один з найважливіших пунктів. Перед грою сквошист багато тренується, вивчає нові прийоми та повторює вже знайомі. Він досліджує свого опонента, його сильні та слабкі сторони. Проте в будь-якому разі спорт завжди вчить розраховувати на себе та вкладати у свої вміння, знання та сили. Знання конкурента не означає ставку на його погану гру, раптові проблеми зі здоров’ям тощо. Так і в бізнесі: потрібно вивчати конкурентів, проте перш за все звертати увагу на свої ресурси. Стати кращим не через банкрутство іншої компанії, а завдяки вдосконаленню власних позицій. 

Щире бажання перемогти. Під час гри у сквош мобілізуються не тільки фізичні та розумові, а й емоційні ресурси. З’являється азарт та драйв, які підтримують сили спортсмена. Адже набагато легше продовжувати боротьбу в тандемі з емоціями та натхненням, ніж із холодним розрахунком та байдужістю, чи не так? Сквош відкриває можливості для представників бізнесу навчитися отримувати задоволення від «гри» на ринку, щирим емоціям та бажанню перемогти. 

Стійкість – дуже важлива риса для підтримки духу суперництва та здорової конкуренції. І саме це демонструє сквош. Не дарма гра розділена на гейми: програш в одному не означає поразку в наступному. Так і в бізнесі: якщо продукт конкретної компанії не став лідером за цьогорічними продажами, не можна здаватися. А навпаки – треба вдосконалювати, створювати інновації, починати все з початку знову й знову. 

Навчання у конкурентів. Як уже згадувалося раніше, у сквоші важливо досліджувати свого суперника завчасно: його попередні матчі, перемоги та поразки, особливості стратегії та тактики. Проте також важливо робити це й безпосередньо під час гри: вивчати, аналізувати, запам’ятовувати. За належного рівня уваги до опонента майже гарантовано можна знайти нові для себе прийоми та фішки. Так і в бізнесі: завжди важливо аналізувати діяльність більш досвідчених гравців та конкурентів для того, щоб рука завжди була на пульсі і вихід нового інноваційного продукту не став несподіванкою. 

За правильної практики застосування досвіду інших, підприємець отримає користь для власної справи, краще вивчить своїх опонентів та сформує відчуття поваги до них, що завжди є правильним та доречним в умовах здорової конкуренції.  

Чесна гра. На корті за діями гравців слідкує суддя, який готовий звести нанівець будь-які прояви заборонених дій, непередбачених правилами. А також глядачі, які є додатковим важливим мірилом справедливості гри та запобіжним заходом для виникнення бажання обманювати. Звісно, не без виключень, але в більшості випадків чесність гри дотримується. На прикладі сквошу підприємець вчиться бути відповідальним перед законом, своєю аудиторією та конкурентами за свої методи «гри» на ринку, навіть якщо за діяльністю постійно не слідкують судді та глядачі. 

Отже, бачимо, що між сквошем та веденням бізнесу можна провести чимало паралелей: від правил до емоцій та відчуттів. Дух суперництва та здорової конкуренції відіграють важливу роль в обох випадках. Щоб сформувати його, зрозуміти та викарбувати у своїй душі назавжди, підприємцеві обов’язково треба спробувати зіграти на корті. І тоді, вірогідно, уся компанія відчує на собі позитивні зміни, які ведуть до перемоги, лідерства на ринку регіону, країни чи світу.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]