Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.03.2022 17:09

Як працюють суди в умовах воєнного часу?

Юрист Центру демократії та верховенства права (CEDEM)

Навіть в умовах воєнного стану конституційне право на судовий захист як таке не обмежується, проте є деякі особливості в його реалізації.

Так, згідно зі статтею 26 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» правосуддя на території, на якій введено воєнний стан, здійснюють лише суди, а скорочення чи прискорення будь-яких форм судочинства забороняється. 

Внаслідок російської військової агресії проти України пошкоджені чи зруйновані приміщення десятка судів, серед яких найбільше постраждали будівлі у Чернігівській, Сумській, Харківській, Київській областях та місті Києві. За таких умов здійснювати правосуддя на відповідній території – неможливо. 

За даними Державної судової адміністрації України, за місяць російської військової агресії проти України вимушено припинили здійснювати правосуддя 136 (20%) апеляційних та місцевих судів, а на тимчасово непідконтрольних українській владі територіях розташовані 48 (7%) судів. 

На Державну судову адміністрацію України покладений обов'язок складати перелік тимчасово непрацюючих судів, з яким можна ознайомитись на офіційному вебсайті орагну: https://dsa.court.gov.ua/dsa/.

Питання про зміну територіальної підсудності через неможливість здійснити правосуддя під час воєнного стану вирішує своїм розпорядженням голова Верховного Суду. Відповідні розпорядження публікуються на його офіційному вебсайті: https://supreme.court.gov.ua/supreme/. Станом на 25 березня, у 123 судах змінено територіальну підсудність.

Крім того, Верховний Суд розʼяснює деякі особливості здійснення правосуддя в період війни:

– У разі загрози життю, здоров’ю та безпеці відвідувачів суду, працівників апарату суду, суддів оперативно прийматимуться рішення про тимчасову зупинку здійснення судочинства певним судом;

– Справи, які не є невідкладними, розглядатимуть лише за наявності письмової згоди на це всіх учасників судового провадження;

– Не можуть бути відкладеними судові засідання, на яких має розглядатися питання про обрання або продовження запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою;

– З метою забезпечення безпеки учасників судових процесів і відвідувачів судів керівництво суду припиняє особистий прийом громадян, а допуск у судові засідання осіб, які не є учасниками судових засідань – обмежений;

– Якщо суд не припинив здійснювати судочинство, учасники судових процесів мають право подати заяву про відкладення розгляду справ у зв’язку з воєнними діями та/або про розгляд справ у режимі відеоконференції за допомогою будь-яких технічних засобів, зокрема власних;

– Запровадження воєнного стану на певній території є поважною причиною для поновлення процесуальних строків.

Слід мати на увазі, що на прокурорів покладені окремі повноваження в рамках здійснення кримінального провадження в умовах воєнного стану. Так, стаття 615 КПК України визначає, що у випадку, якщо суд не може здійснити правосуддя, окремі функції слідчих суддів виконують прокурори (наприклад, вирішують питання щодо обрання запобіжних заходів підозрюваним у вчиненні особливо тяжких злочинів).

Тримаймося, завдяки Збройним Силам України та зусиллям Українського народу на усіх фронтах! ✊

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]